Ingrediente: 1 punga ciocanele, 1 ceapa, 1 cescuta ulei, 2 lingurite boia, 2 lingurite vegeta cu gust de gaina, 2 catei usturoi, sare, patrunjel verde.
Pt slobozeala: in Ardeal diresatura pt tocanita se mai numeste si slobozeala, probabil in alte zone ale tarii cuvantul este neintalnit, de aceea ma simt datoare cu aceasta precizare.
Deci, avem nevoie de: 2 linguri faina, 1/2 cana lapte proaspat.
Mod de preparare: Intotdeuna eu oparesc carnea, dupa care o spal bine si o prepar. Intrun craticior punem uleiul la prajit, adaugam ceapa taiata marunt, calim pana devine sticloasa, adaugam boiaua apoi carnea, prajim usor la foc mic 2 minute si adaugam apa sa acopere carnea. In timpul fierberii adaugam vegeta, potrivim de sare. Cand e fiarta carnea, facem o slobozeala din faina si lapte rece, de consistenta unei smantani, pe care o adaugam la tocanita si lasam sa dea cateva clocote, adaugam usturoiul zbrobit si patrunjelul verde tocat, amestecam usor si stingem focul. Se serveste cu muratura si mamaliguta.