2 iul. 2015

Dulceata de strugurei, cirese si zmeura



Aromele verii pastrate pentru iarna in borcanele din camara! De data aceasta am facut o dulceata gustoasa si parfumata din strugurei rosii, cirese carnoase si zmeura. Strugureii pt cine nu stie, la noi in Ardeal sunt coacazele. Noi avem in gradina o tufa batrana de cand eram noi copii. Anul acesta nu a fost prea mare rodul, de aceea am combinat strugureii cu cirese si zmeura. Nu conteaza cantitatea pt fiecare fruct in parte, eu niciodata nu am tinut cont de acest lucru. Am combinat fructele in cantitatile pe care le-am avut.
Aveti nevoie de: 1 kg de fructe, 500 grame zahar, 1 plic de Gelfix Extra 2x1. Eu scriu reteta pt un kg de fructe, voi puteti folosi cate vreti, doar sa respectati proportia la ingrediente.
Intotdeauna pregatesc borcane cu capac, pe care le spal bine cu detergent de vase, le clatesc cu multa apa. Borcanele scurse de apa le pun in cuptorul aragazului la foc mediu cam 15 minute, iar capacele le sterg bine cu prosop de bucatarie curat si uscat. Aceste reguli le respect de fiecare data la conservele pt iarna.
Mod de preparare: fructele se spala. Strugureii se desprind de pe ciorchine, cireselor li se scot samburii, zmeura se separa de receptacul. Punem toate fructele intr-o cratita curata de care nu se lipeste nimic. Continutul unui plic de gelfix extra 2x1 se amesteca cu 2 linguri de zahar, se adauga peste fructe, se   amesteca bine cu fructele si punem cratita la foc moderat. Nu uitati sa amestecati continuu fructele cu o lingura de lemn sa nu se lipeasca de cratita. Cand fructele incep sa fiarba, reducem focul, adaugam restul de zahar si fierbem la foc mediu inca 3 sau 5 minute. Luam cratita de pe foc, lasam dulceata sa se racoreasca putin, apoi o turnam in borcane, infiletam capacele, intoarcem borcanele cu gura in jos si le lasam asa timp de 5 minute. Asezam borcanele cu dulceata intr-un cos pe care il acoperim cu o patura (dunst uscat). A doua zi asezam borcanele in camara.



9 comentarii:

Inchirieri autocare spunea...

Ce culoare frumoasa are. Sper sa imi iasa si mie la fel de bine pentru ca nu am ami facut dulceata pana acum.

Lubita Iancu spunea...

Waw,ce minunatie ai facut Lenuta si ce combinatie placuta!!

Dulcesarat spunea...

Multumesc frumos inchirieri auto.

Dulcesarat spunea...

Lulu, e foarte gustoasa, te pup.

Mari spunea...

Bine că m-ai tras de mânecă, altfel nu mai ajungeam eu pe blogul tău și nici pe altele nu mai merg. Pentru când o să ne mai întâlnim să-mi păstrezi și mie un borcănel din dulceața asta. Cred că e demențială!

maria elena spunea...

Mari draga prietena, multumesc pt vizita. E intr adevar delicioasa, dulceata mea, dulce, acrisoara si foarte aromata. Sper sa ti pot respecta dorinta. Te imbratisez si sa sti ca regret ca am ratat si intalnirea din acest an.

Sidonia Toncean spunea...

Cirese4, strugurei si zmeura amestecate toate trei trebuie sa iasa ceva deosebit, savuros, mai ales cu o felie de paine moale si o cana cu lapte !
Te tzuc cu rag Lenuto !

maria elena spunea...

Sidy scumpa mea, e un deliciu. Iti multumesc ca mi ai calcat pragul. Va pupam cu drag.

Dan spunea...

Since I discovered your blog, I stare for minutes to your beautiful food pictures – you’re such an inspiration! Hugs,