17 ian. 2015

Dulceata de strugurei sau coacaze rosii



In congelator am avut vreo 2 kilograme de strugurei (coacaze) si asa... la inceput de an am facut o dulceata deosebit de aromata.
Cantitati folosite: 2 kg strugurei, 2 kilograme zahar, zeama de la o lamaie.
Ciorchinii de coacaze (strugurei) se spala, se lasa la scurs, se desprind de pe ciorchine, se aseaza in pungi de plastic si se congeleaza. Eu procedez asa daca vreau sa-i combin cu alte fructe care apar mai tarziu. Anul acesta am vrut sa-i combin cu prune, insa am uitat de ei in acea perioada. Dulceata a iesit la fel de gustoasa ca si in perioada in care fructele erau proaspete.
Peste strugureii decongelati, am adaugat zaharul, i-am lasat asa de seara pana dimineata, am stors zeama de lamaie si am pus fructele la fiert. Dupa primul clocot am scurs o parte din siropul pe care l-au lasat fructele, am fiert dulceata pana cand bobitele s-au afundat in restul de sirop, semn ca dulceata este gata. Am turnat dulceata in borcane cu capace filetate, spalate, sterilizate, am pus borcanele la dunst uscat (am acoperit borcanele cu o patura groasa unde au ramas pana s-au racit), apoi le-am asezat in camara. Mie imi place dulceata de strugurei cu lapte rece.


7 comentarii:

Sidonia Toncean spunea...

Minunat arata coacazele astea si dulceata cred ca e un deliciu !
Cred ca ai avut in gradina, asa-i ?
Te tzuc cu drag Lenuta!

TeoBucatar spunea...

Cat de apetisant arata!
Un an bun cu sanatate sa ai!

maria mihalache spunea...

Ce buna trebuie sa fie!Si ce culoare frumoasa are!Pup!

maria elena spunea...

Si eu te pup Sidy. Asa este am am avut in gradina.

maria elena spunea...

Multumesc Teo, Doamne da bine!

maria elena spunea...

Medi, multumesc, pup si eu.

Dumitru spunea...

Ce bine arată, de abia aștep să fac și eu!