duminică, noiembrie 26, 2023

Sarmale de post cu soia granule in varză murată



Ingrediente:

- 100 g soia granule hidratate 20', apoi scurse de apå
-1 cartof dulce mărime medie
-1 rădăcină morcov
-1 rădăcină pătrunjel
-100 ml ulei de măsline 
- 3 cepe albe mari
- țelină radacina/o bucățică
-1 ceșcuță orez
- boia dulce și boia iute după preferință 
- piper măcinat
- sare
-1 ceșcuțå drojdie inactivă 
-1 ceșcuță fulgi de ovăz 
-1 ceșcuță nucă măcinată
- 200 ml bulion
- crenguțe de mărar proaspăt
- optional cimbru uscat/eu am folosit, mie îmi place tare gustul de cimbru
- ardei capia congelat
- varză murata
- un sfert de varză proaspătă rămasă în frigider, pe care nu am vrut sa o arunc
-zeamă de varză, pe care întotdeauna o clocotesc și o pun peste sarmale când le pun la fiert.
Dacă varza e suficient de acra, atunci puneți apa clocotită peste sarmale și le puneți la fiert.

Mod de preparare:

ceapa tăiată mărunt se călește în ulei. Intre timp zarzavatul l am mărunțit cu tocatorul electric. Peste ceapa călită am adăugat ardeiul congelat, boia, piper, apoi imediat orezul spălat și scurs de apa, am pus și 100 ml apă și am ținut compoziția pe foc pana s a evaporat apa. Am lăsat compoziția sa se răcorească, apoi am adăugat zarzavatul tocat și fulgii de soia scurși de apa. Tot acum am adăugat toate celelalte ingrediente, respectiv nuca măcinată, drojdia inactivă, fulgii de ovaz, cimbrul, sare după gust. Am omogenizat compoziția și am format sarmalele. Varza rămasă și cea proaspătă am tăiat o fideluță și am așezat o între stratul de sarmale, am adăugat așa cum am menționat mai sus zeama de varză, apoi bulionul, crenguțele de mărar și  am pus sarmalele la fiert, aproximativ 45 minute.

sâmbătă, octombrie 28, 2023

Pireu de mazare


Cantitățile le alegeți după numărul de porții de care aveți nevoie.


Ingrediente și mod de preparare:

-mazăre congelată

-apă pt fiert mazărea 

-sare 

-unt sau ulei de masline

-pătrunjel verde

Într o oala puneți apa la fiert. Cand fierbe adăugați puțină sare, mazărea asa congelata și fierbeți. La mine a fiert repede, cam 15'. După fierbere, strecurați apa, adăugați puțin unt și blenduiti compoziția. Potriviți gustul de sare, la servire puteți presară pătrunjel verde. Eu am pus la fiert 2 căni de mazăre, pt 2 porții, am pus o lingura de unt.  Am servit cu chifteluțe.

miercuri, august 30, 2023

Ciorbă de ardei umpluți /2

Atât de buna!!! Vrei și tu sa încerci?

Ingrediente:


-750/800 g carne tocata de porc
-100 g orez bine spălat și scurs de apă
-sare și piper
-6 ardei grași mari(eu asa am găsit la piață) spălați și curățați de sâmburi (sau 10/12 ardei mai mici spălați și curățați de sâmburi
-2 oua
-4 morcovi medii
-2 rădăcini patrunjel
-o legătură pătrunjel verde
-2 cepe albe
-2 linguri orez spalat
- 200 ml bulion sau 3 roșii decojite
- 2 lingurițe boia dulce
-4 litri apă

 
Mod de preparare:


Începeți cu pregătirea arderilor, pe care ii spălați, ii curățați de sâmburi și ii umpleți cu compoziția de carne preparată astfel: într-un bol amestecați carnea cu orezul, cu sare, piper, boia, o ceapa tăiată mărunt, cele 2 oua, 2 sau 3 linguri apa rece în timp ce omogenizati aceasta compoziție. (Apa rece face compoziția pufoasă. Acest truc îl folosesc și la sarmale). Între timp puneți apă la fiert (cei 4 litri) într-o oala de vreo 6 litri, pt ca acolo se va adăuga zarzavatul, ardeii umpluti și bulionul. Urmează sa umpleți frumos ardeii dar lăsați cam o jumate de deget liber ca să permită orezului din ardei sa se umfle la fierbere. Când apa fierbe, adăugați zarzavatul curățat, spălat și tăiat cubulețe(o ceapa, morcovii, pătrunjelul) După vreo 10 minute puneți în oala de ciorbă și ardeii umpluti cu compoziția preparată ca mai sus), adăugați și cele 2 linguri de orez și fierbeți ciorba la foc potrivit spre domol cam 50 /60 minute. Spre sfârșit adăugați bulionul. Dacă folosiți roșii le adăugați cu vreo 20 de minute înainte de scurgerea timpului de preparare a ciorbei. Roșiile trebuie sa fie curățate de coaja și acest lucru e ușor de realizat. Crestati coaja  roșiei în 4 și o scufundați în apa clocotită, unde o țineți un minut, coaja se desface repede, scoateti roșia din apa, îndepărtați coaja cu grija după ce o lăsați puțin sa se răcorească, apoi o tocați mărunt și o adăugați în ciorbă. Asa procedați și cu celelalte roșii. Când ciorba este gata (după ce s a scurs timpul preparării, potriviți gustul de sare, stingeți focul și adăugați o legătură de pătrunjel verde tocat. Puteți servi ciorba cu smântână.