joi, octombrie 10, 2019

Pasta de fasole verde cu maioneza



In zona noastra, fasolea pastai se mai numeste si fasole verde, chiar daca nu e soiul acela de fasole cu pastaia verde. Fasolea pe care am gatit o eu a fost din soiul cu pastaia lata, mai galbuie.
Aveti nevoie de 1/2 kg pastai de fasole, 1 ceapa alba sau rosie, care va place, maioneza dintrun ou rapida, sare dupa gust.
Mod de lucru: curatati pastaile de fasole la capete, taiati le in 3, spalati le bine, puneti le la fiert. Cand considerati ca sunt suficient de fierte, le scurgeti de apa, le lasati sa se raceasca, apoi cu blenderul vertical le transformati intro pasta fina. Pana se raceste fasolea, puteti prepara maioneza.
Maioneza: intrun vas foarte curat, spargeti cu grija un ou intreg sa nu se imprastie galbenusul, adaugati cam 250 ml ulei, sare cam 1/4 lingurita, zeama de lamaie 1 lingura. Cu un blender vertical blenduiti ingredientele care au fost tinute putin la temperatura camerei. Folositi un vas inalt, sau un borcan de 800 ml. Veti vedea cum creste maioneza sub cupa blenderului.
La final, amestecati pasta de fasole cu maioneza, potriviti de sare, zeama de lamaie daca doriti mai acra, iar deasupra puteti presara frunze verzi de patrunjel. E tare gustoasa pasta aceasta pe paine prajita, cu rosii sau ardei gras, gogosar, dupa preferinte.
Ca timp, aveti nevoie de vreo 30/40 minute.




miercuri, octombrie 02, 2019

Dulceata tuti fruti



Dulceata aceasta am facut o din fructe congelate din congelator: strugurei, zmeura, mure, cirese, capsuni. Nu am avut o anumita proportie, a primat zmeura. Pt fiecare kilogram de fructe decongelate am adaugat un kg de zahar, zeama de la o lamaie si 3 plicuri de zahar vanilinat, am fiert totul pana la consistenta dorita, apoi am turnat dulceata in borcane cu capace filetate, bine spalate si sterilizate in cuptorul aragazului. E delicioasa si parfumata de la aroma fructelor si a vaniliei. Am pastrat borcanele fierbinti acoperite intro patura pana s au racit, apoi le am asezat in camara.


luni, august 05, 2019

Ficatei de pui




Am gasit ficatei de pui de casa. I am preparat rapid in urmatorul mod: am incins 100 ml ulei in care am calit o ceapa mare, un ardei gras, am adaugat ficateii curatati (pt tinerele gospodine ofer un sfat: sa fie atente ca uneori nu e curatata fierea de pe ficat si daca aceasta nu este taiata, mancarea va avea gust amar) si spalati (cam 500 grame), am amestecat sa nu se lipeasca de vas, focul este mic. Dupa vreo 10 minurte, am adaugat 2 linguri de pasta de tomate. Dupa inca 5 minute am  stins focul, am presarat sare dupa gust, piper macinat, putin cimbru uscat, patrunjel verde tocat. Intre timp am facut o mamaliga buna din malai grisat, iar ca muratura am avut castraveti covasiti la soare. A fost un pranz dupa pofta inimii, asa cum il facea mama.