joi, aprilie 07, 2016

Sos de perisoare din carne de vita




Pentru perisoare aveti nevoie de: 300 grame carne tocata de vita, 2 linguri de orez, 1 ou, 1 lingura gris, sare, piper macinat.
Pentru sos: 1 ceapa alba de marimea unui ou, 150 ml ulei, 200 ml bulion, 2 linguri mari de faina alba, 1 foaie dafin, sare, o mana de leurda spalata si taiata marunt.
Mod de preparare: puneti la fiert 1 litru de apa cu putina sare. Pana fierbe apa, preparati perisoarele amestecand bine carnea, oul, orezul spalat si scurs de apa, 1 lingura de gris, putina sare si piper macinat. Din compozitia rezultata formati perisoare pe care le puneti la fiert in apa cu sare.
In timp de perisoarele fierb, intr un vas emailat puneti la incins uleiul, adaugati ceapa, caliti pana la aspect sticlos, adaugati faina, rumeniti usor, apoi stingeti cu bulion. Amestecati si fierbeti pana se ingroasa si se obtine un sos matasos la care adaugati 1 frunza de dafin, sare. Cand perisoarele sunt fierte se scot cu o paleta (sau scurgeti apa in care au fiert) si le adaugati in sos, clocoti putin mancarea  stingeti focul si adaugati leurda taiata marunt. In cazul in care sosul este prea gros, puteti sa l subtiati cu apa.




luni, aprilie 04, 2016

Cartofi pai cu gratare si mujdei


Bun si de loc complicat. Cativa cartofi curatati, ulei mult si carne de porc piperata, sarata.
Am folosit o tigaie grill pe care am pus o la incins pe aragaz.
Bucatile de carne se bat cu ciocanul de carne, se sareaza, se piperaza si se pun in tigaia grill la fript, la foc mic spre mediu.
Cartofii curatati si spalati se taie betigase pt cartofi pai, se pun la prajit intr o tigaie in care ati pus ulei mai mult la incins. Cartofii se frig la foc mare, se intorc sa se rumeneasca uniform. Intre timp supravegheati carnea din tigaie, care se rumeneste pe ambele parti. Din cativa catei de usturoi pisati cu presa de usturoi si putina sare se face un mujdei, la care puteti adauga putin ulei si putin iaurt. Se obtine o crema de mujdei.
Cartofii si gratarele se servesc cu mujdei de usturoi, salate dupa preferinta, sau muratura tot dupa preferinta.

marți, martie 29, 2016

Iahnie de fasole cu afumatura


Pentru reteta aveti nevoie de: o litra fasole alba boabe, 2 morcovi, 1 radacina patrunjel, 1 ceapa, 100 ml ulei, 2 linguri faina alba, 2 catei de usturoi, 3 crengute patrunjel verde, vreo 10 boabe de piper, 1 foaie de dafin, o jumatate de ardei gras rosu, 1 pahar de bulion (cam 200 ml), sare.
Afumatura: carnati si coaste de porc afumate.
Mod de preparare: fasolea curatata de impuritati se spala bine si se pune la foc cu apa rece. Dupa ce incepe sa fiarba, lasati fasolea la fiert vreo 15 minute, apoi aruncati apa, spalati din nou fasolea si o puneti la fiert iar cu apa rece. Cand boabele sunt aproape fierte, adaugati zarzavatul curatat, spalat taiat cubulete, piperul, foaia de dafin, usturoiul taiat rondele. Ceapa o pastrati pt rantas. Cand fasolea si zarzavatul sunt fierte, apa ar trebui sa fie scazuta mai mult cu un deget decat fasolea. Intr o tigaie incingeti uleiul, adaugati ceapa taiata marunt, caliti usor sa fie sticloasa, adaugati faina alba, amestecati cu o lingura de lemn pana cand faina se rumeneste, apoi stingeti rantasul cu bulion. Amestecati bine sa nu se formeze cocoloase, adaugati compozitia peste fasolea si zarzavatul fierte. Potriviti mancarea de sare, lasati sa dea in cateva clocote, dar amestecati usor sa nu se prinda de vas. Dupa ce stingeti focul adaugati patrunjel verde taiat marunt.
Intrun alt vas puneti la fiert carnatii si coastele spalate (sa fie acoperite de apa cam cu un deget). Fierbeti pana scade apa, apoi rumeniti usor afumatura in grasimea eliberata. Serviti iahnia de fasole cu afumatura, alaturi de mamaliga si muratura sau salate dupa gustul vostru.




sâmbătă, martie 26, 2016

Ciorba cu broccoli de post



O ciorba de post, buna si usor de gatit, este aceasta Ciorba cu broccoli.
Aveti nevoie de: o capatana de broccoli, 2 radacini morcovi, o ceapa mica, un cartof, 1 cutie fasole boabe din conserva (eu am avut foasole rosie), 1 pahar de bulion (cam 150 sau 200 ml ), 1 lingurita cimbru uscat, 1 radacina patrunjel, ardei gras rosu sau gogosar (am avut congelat din toamna) cateva frunze de patrunjel verde si frunze de leurda, 2 linguri ulei, sare, putin otet. Broccoli pe care l am avut, cred ca a fost mai vechi fiindca nu era verde crud, a fost mai vestejit, iar prin fierbere a pierdut si mai mult din culoare.
Mod de preparare: puneti la fiert 3,5 l apa ( 3 litri si jumatate ). Cand fierbe apa, se adauga ceapa taiata marunt, radacinile de morcovi si radacina de patrunjel taiate cubulete, rondele...sau cum doriti, ardeiul sau gogosarul (ce aveti prin congelator), cartoful taiat cubulete. Dupa vreo 15 minute, cand zarzavatul este fiert, se adauga cimbrul, broccoli desfacut in buchetele si spalat. Cand broccoli a fiert, se adauga conserva de fasole, bulionul, sare dupa gust, acriti cu putin otet asa cum va place, clocotiti ciorba inca 1 minut. Dupa ce stingeti focul adaugati 2 linguri de ulei, patrunjelul verde si frunzele de leurda tocate marunt.




vineri, martie 25, 2016

Ciorba de salata verde cu leurda



A venit primavara si pe piata a aparut leurda. Pentru pranz am preparat o ciorbica buna de salata verde cu leurda. Nu ocoliti leurda deoarece are multe calitati, cea mai importanata este aceea de excelent purificator al sangelui.
Timp de preparare: aprox 40 minute.
Aveti nevoie de: 150 grame slanina afumata, 3 capatani de salata verde, sare, otet,  1 galbenus de ou crud, 1 cana de lapte, frunze de leurda proaspata, 3 sau 4  catei de usturoi, apa.
Mod de preparare: se spala bine salata, se lasa la scurs putin, se taie fasii. Intr-o oala de 2-3 litri, se pune slanina taiata bucatele, (cubulete) la fript. Dupa ce se rumeneste slaninuta si lasa  grasime, adaugati putin cate putin din salata taiata fasii, amestecand continuu sa se caleasca. Dupa ce s-a calit toata salata, completati cu apa fierbinte(cam 1 litru si jumatate), lasati sa fiarba, potriviti gustul de sare. Cand salata este fiarta, adaugati otet dupa gust, stingeti focul. Cateii de usturoi se zdrobesc cu presa de usturoi si se adauga la ciorba, iar la galbenusul de ou frecat cu putina apa rece adaugam laptele rece si dregem ciorba. Deasupra se presara leurda proaspata tocata marunt. Daca doriti ca ciorba sa fie mai acrisoara, adaugati otet la servire, direct in farfurie. Puteti sa-i desavarsiti savoarea cu putina smantana. Sper sa va placa reteta si sa o preparati des, este o ciorba gustoasa si in plus se gateste repede.