sâmbătă, martie 26, 2016

Ciorba cu broccoli de post



O ciorba de post, buna si usor de gatit, este aceasta Ciorba cu broccoli.
Aveti nevoie de: o capatana de broccoli, 2 radacini morcovi, o ceapa mica, un cartof, 1 cutie fasole boabe din conserva (eu am avut foasole rosie), 1 pahar de bulion (cam 150 sau 200 ml ), 1 lingurita cimbru uscat, 1 radacina patrunjel, ardei gras rosu sau gogosar (am avut congelat din toamna) cateva frunze de patrunjel verde si frunze de leurda, 2 linguri ulei, sare, putin otet. Broccoli pe care l am avut, cred ca a fost mai vechi fiindca nu era verde crud, a fost mai vestejit, iar prin fierbere a pierdut si mai mult din culoare.
Mod de preparare: puneti la fiert 3,5 l apa ( 3 litri si jumatate ). Cand fierbe apa, se adauga ceapa taiata marunt, radacinile de morcovi si radacina de patrunjel taiate cubulete, rondele...sau cum doriti, ardeiul sau gogosarul (ce aveti prin congelator), cartoful taiat cubulete. Dupa vreo 15 minute, cand zarzavatul este fiert, se adauga cimbrul, broccoli desfacut in buchetele si spalat. Cand broccoli a fiert, se adauga conserva de fasole, bulionul, sare dupa gust, acriti cu putin otet asa cum va place, clocotiti ciorba inca 1 minut. Dupa ce stingeti focul adaugati 2 linguri de ulei, patrunjelul verde si frunzele de leurda tocate marunt.




vineri, martie 25, 2016

Ciorba de salata verde cu leurda



A venit primavara si pe piata a aparut leurda. Pentru pranz am preparat o ciorbica buna de salata verde cu leurda. Nu ocoliti leurda deoarece are multe calitati, cea mai importanata este aceea de excelent purificator al sangelui.
Timp de preparare: aprox 40 minute.
Aveti nevoie de: 150 grame slanina afumata, 3 capatani de salata verde, sare, otet,  1 galbenus de ou crud, 1 cana de lapte, frunze de leurda proaspata, 3 sau 4  catei de usturoi, apa.
Mod de preparare: se spala bine salata, se lasa la scurs putin, se taie fasii. Intr-o oala de 2-3 litri, se pune slanina taiata bucatele, (cubulete) la fript. Dupa ce se rumeneste slaninuta si lasa  grasime, adaugati putin cate putin din salata taiata fasii, amestecand continuu sa se caleasca. Dupa ce s-a calit toata salata, completati cu apa fierbinte(cam 1 litru si jumatate), lasati sa fiarba, potriviti gustul de sare. Cand salata este fiarta, adaugati otet dupa gust, stingeti focul. Cateii de usturoi se zdrobesc cu presa de usturoi si se adauga la ciorba, iar la galbenusul de ou frecat cu putina apa rece adaugam laptele rece si dregem ciorba. Deasupra se presara leurda proaspata tocata marunt. Daca doriti ca ciorba sa fie mai acrisoara, adaugati otet la servire, direct in farfurie. Puteti sa-i desavarsiti savoarea cu putina smantana. Sper sa va placa reteta si sa o preparati des, este o ciorba gustoasa si in plus se gateste repede.



joi, martie 24, 2016

Tocana cu carne de vita si cartofi



Printre retetele ramase de la mama si bunica, este reteta aceasta de tocanita.
Aveti nevoie de: carne de vita cam 600-700 grame, o ceapa alba, 1 lingura pasta de ardei sau vreo 3 lingurite boia dulce, vreo 3 cartofi, 150 ml ulei, ardei rosu sau gogosar congelat, proaspat, de care aveti, piper macinat-vreo 2 lingurite, 2 catei de usturoi, sare dupa gust, patrunjel verde tocat, apa. Pentru diresatura: 2 linguri de faina alba cernuta si putina apa rece.
Mod de preparare: puneti uleiul la incins intr o cratita, adaugati ceapa curatata spalata, taiata marunt. Caliti usor cepa, doar sa fie sticloasa, adaugati pasta de ardei sau boia, amestecati cu lingura de lemn, adaugati carnea de vita spalata si portionata. Prajiti cu grija 1- 2 minute sa nu ardeti ceapa si carnea, adaugati apa cat sa fie acoperita carnea si fierbeti la foc domol. Daca scade apa, completati. Cand carnea e aproape fiarta, adaugati ardeiul sau gogosarul taiat marunt, usturoiul, presarati piper macinat. Cartofii curatati, spalati si taiati cubulete se adauga peste carnea de vita, continuati fierberea pana cartofii sunt facuti. Potriviti gustul mancarii de sare. Pregatiti o diresatura de consistenta unei smantani fluide, din 2 linguri de faina amestecate bine cu putina apa rece. Turnati diresatura peste tocanita, amestecati usor sa nu se formeze cocoloase, dati un clocot sau doua, apoi stingeti focul. Presarati in cratita patrunjel tocat marunt, sau direct in farfurie la servire.