luni, martie 21, 2016

Iahnie de fasole


Fiindca e postul Pastelui, m am gandit la o iahnie de fasole de post.
Pentru reteta aveti nevoie de: o litra fasole alba boabe, 2 morcovi, 1 radacina patrunjel, 1 ceapa, 100 ml ulei, 2 linguri faina alba, 2 catei de usturoi, 3 crengute patrunjel verde, vreo 10 boabe de piper, 1 foaie de dafin, o jumatate de ardei gras rosu, 1 pahar de bulion (cam 200 ml), sare.
Mod de preparare: fasolea curatata de impuritati se spala bine si se pune la foc cu apa rece. Dupa ce incepe sa fiarba, lasati fasolea la fiert vreo 15 minute, apoi aruncati apa, spalati din nou fasolea si o puneti la fiert iar cu apa rece. Cand boabele sunt aproape fierte, adaugati zarzavatul curatat, spalat taiat cubulete, piperul, foaia de dafin, usturoiul taiat rondele. Ceapa o pastrati pt rantas. Cand fasolea si zarzavatul sunt fierte, apa ar trebui sa fie scazuta mai mult cu un deget decat fasolea. Intr o tigaie incingeti uleiul, adaugati ceapa taiata marunt, caliti usor sa fie sticloasa, adaugati faina alba, amestecati cu o lingura de lemn pana cand faina se rumeneste, apoi stingeti rantasul cu bulion. Amestecati bine sa nu se formeze cocoloase, adaugati compozitia peste fasolea si zarzavatul fierte. Potriviti mancarea de sare, lasati sa dea in cateva clocote, dar amestecati usor sa nu se prinda de vas. Dupa ce stingeti focul adaugati patrunjel verde taiat marunt.






vineri, martie 18, 2016

Supa de rata cu taitei



In copilaria mea, mama crestea rate si le indesa cu porumb. Carnea era tare buna, ficatul era mare si tare gustos. Am primit de la tara o rata, dar nu indesata, deci nu prea grasa. Am preparat o supa tare gustoasa, chiar ca supa pe care o facea mama. Am avut zarzavat de la tarani.
Pentru o supa buna aveti nevoie de: o rata, 5 morcovi, 1 telina mica, 3 radacini patrunjel, 1 radacina pastarnac, 1 ceapa medie, cateva boabe de piper, 1 catel mare de usturoi, sare, cateva fire de patrunjel verde, 3 litri si jumatate apa, taitei de casa.
Carnea de rata transata se spala bine si se pune la fiert in apa rece impreuna cu  zarzavatul curatat si spalat. Adaugati sare, piper boabe, catelul de usturoi, cateva frunze verzi de patrunjel. La inceput adunati spuma, apoi fierbeti supa la foc mic, domol. Daca supa scade mai completati cu apa. Cand rata este fiarta, strecurati supa intr o oala curata, puneti din nou supa la fiert, mai adaugati sare daca este nevoie, adaugati taitei din belsug ( eu am avut taitei de casa) si fierbeti exact un minut, dupa care stingeti focul. Serviti cu patrunjel verde tocat marunt. 
miercuri, ianuarie 27, 2016

Ciorba de iarna



Poate va intrebati cum e Ciorba de iarna? Daca ajungi acasa ostenit si inghetat, o portie de ciorba fierbinte, dupa reteta mea s ar putea sa fie mai gustoasa decat orice ciorba. Reteta e simpla, nu e nimic special. Ceea ce conteaza e sa aveti cele necesare la indemana.
Asadar, aveti nevoie de: 4 morcovi, 2 radacini patrunjel, vreo 3 catei de usturoi, 2 oua, sare, piper, carne de pasare (eu am avut o pulpa mare de gaina), cateva fire de patrunjel si marar proaspate (din magazin), tarhon in otet (am conservat in toamna), otet pt a da un gust acrisor ciorbei, 2 linguri de orez si un cartof razuit.
Pulpa de gaina bine spalata se pune la fiert cu apa rece (cam 3 litri). Daca se formeaza spuma adunati spuma. Cam dupa vreo 20 minute de cand incepe sa fiarba carnea adaugati radacinile de morcovi si patrunjel curatate, spalate, taiate dupa pofta inimii. Intre timp spalati orezul si il adaugati la ciorba. Daca scade apa, puteti comlpeta. Un cartof curatat si splat se razuieste si se adauga la ciorba. Cand pulpa de gaina s a fiert, eu am scos o pe un carpator si am desprins carnea de pe os, apoi am adaugat o inapoi taiata bucatele. Potriviti gustul ciorbei de sare, putin piper macinat, adaugati otet dupa gustul vostru. Separati la cele 2 oua albusul de galbenus. Albusul de obicei il adaug in ciorba ( o face mai bogata). Dupa ce albusul adaugat s a coagulat, puteti stinge focul. Intr un bol peste galbenusurile batute si amestecate cu putina apa rece, adaugati cu un polonic, putin cate putin ciorba din oala, omogenizati continutul din bol, apoi il turnati inapoi in oala. Verdeata tocata marunt se adauga peste ciorba. Sa aveti pofta!