marți, mai 15, 2012

Ciuperci cu maioneza






Timp de preparare: 25- 30 minute.
Ingrediente: 700 g ciuperci champignon, 1 legatura patrunjel verde, 1 ceapa alba, cateva frunze de ceapa verde pt decor.
Pentru maioneza: 1 ou intreg, 300 ml ulei, 2 lingurite mustar, 2 lingurite otet sau 1 lingura zeama de lamaie, 1 praf de sare. Eu am folosit la maioneza otet.
Mod de preparare: ciupercile se spala si se pun la fiert in apa clocotita cu putina sare pt 10 sau 15 minute. Dupa ce s-au fiert se scurg de apa, se lasa sa se raceasca, se taie bucatele mici, se pun deoparte pana se prepara maioneza. La prepararea maionezei, folositi metoda rapida. Intrun vas de plastic inalt, puneti 300 ml ulei, spargeti 1 ou, adaugati 2 lingurite de mustar, sare dupa gust, 2 lingurite de otet si mixati cu ajutorul mixerului vertical. Aveti grija sa cuprindeti oul in cupa pasatorului. Mixati cam 2 minute si maioneza e gata.
Adaugati ciupercile taiate peste maioneaza,  razuiti ceapa pe razatoarea cu gauri mici, apoi puneti si patrunjelul taiat marunt, potriviti de sare daca mai e nevoie. Aperitivul e gata de servit, pe felii de paine sau franzeluta bagheta, decorat cu cateva frunzulite de ceapa verde maruntite.
Dupa fierbere, scurgeti ciupercile de apa, le lasati sa se raceasca.
Adaugati ciupercile taiate peste maioneza, puneti ceapa razuita, patrunjelul, amestecati.



luni, aprilie 30, 2012

A inceput votarea la Festivalul Blogurilor Gustoase, editia a-IV-a 2012

Dragi vizitatori ai blogului Dulcesarat, m-am inscris la Festivalul Blogurilor Gustoase, organizat in fiecare an de siteul Gusos.ro, care in acest an 2012 a ajuns la editia a-IV-a. Cei ce admira retetele mele, ma pot sustine cu votul lor si trebuie sa nu uite ca votand au posibilitatea sa castige carti de bucate.
Asadar, intre 30 aprilie si 13 mai 2012 (23:59) puteti vota retete preferate de la bloguri culinare pe care le urmariti inscrise la una sau doua din cele 6 categorii ale Festivalului Blogurilor Gustoase - editia a IV-a. Eu m-am inscris la 2 categorii:
Linkul de pe care ma puteti vota la ambele categorii il gasiti AICI
Un votant poate da un singur vot pentru o categorie, asa ca stresul nu e prea mare, votati o singura data si gata.
Cei care voteaza intra automat in tragerea la sorti pentru unul dintre cele 10 premii constand in super carti de bucate, perfecte pentru orice pasionat de gatit si nu numai. Pot vota doar membrii comunitatii Gustos.ro
Cine vrea sa ma sustina o poate face fara ezitare, accesand Aperitive si Supe si Ciorbe.
Astept votul vostru daca va plac retetele inscrise in concurs. Multumesc tuturor.
sâmbătă, aprilie 21, 2012

Ciorba de miel

Cred ca aproape tot crestinul roman, de Sfintele Pasti, pune pe masa si ciorba de miel. Mie, sincer nu-mi place carnea de miel, insa pt ceilalti membrii din familie la aceasta Sfanta Sarbatore gatesc preparate traditionale, printre care si ciorba de miel.
Timp de preparare: aprox. 1 ora si 20 minute.
Ingrediente: carne de miel-gat, 2 morcovi, 1 ceapa mica, 1 radacina patrunjel, 1/2 telina, 4-5 catei de usturoi, 2 galbenusuri, patrunjel verde, leustean verde, 2 lingurite condimente pt miel, 1/2 ardei gras rosu, 2 cartofi mici, 1 lingura de orez, otet sau sare de lamaie, sare, 2 l apa.
Mod de preparare: gatul de miel, bine spalat se pune la fiert intro oala cu apa rece, se spumeaza cand fierbe, daca este cazul. Dupa spumare, adaugati ceapa, morcovii, patrunjelul, telina, taiate cubulete. Fierbeti legumele vreo 30-40 minute, adaugati ardeiul, cartofii, taiati cubulete, orezul curatat de impuritati si spalat. Continuati fierberea pana sunt gata cartofii si orezul. Adaugati condimentele pt miel (2 lingurite), sarati dupa gustul dv.  Acriti ciorba cu otet sau sare de lamaie (1 sau 2 lingurite de sare de lamaie se dizolva intro cescuta cu apa calda, folositi doar cat e necesar si acreala e pe gustul dv), lasati ciorba sa clocoteasca 1 minut, stingeti focul si adaugati usturoiul zdrobit cu presa, dregeti ciorba cu cele 2 galbenusuri (galbenusurile se bat putin, se amesteca cu 2 linguri apa rece, apoi cu un polonic se ia ciorba fierbinte, se adauga peste galbenusuri, se amesteca sa nu se faca cocoloase si se goleste inapoi in oala cu ciorba). Se presara patrunjel si leustean verde tocat marunt, se decoreaza cu marar verde. Ciorba se serveste fierbinte cu smantana si  ardei iute proaspat.