duminică, ianuarie 15, 2012

Crantanele cu sunca

Foitajul congelat Linco din magazin, este o solutie salvatoare in anumite situatii si in criza de timp. Se poate prepara in multe feluri, depinde de imaginatie si de proviziile din frigider. De aceasta data am preparat ceva de rontait: crantanele cu sunca
Timp de preparare: 35-40 minute.
Ingrediente: 1 pachet aluat foitaj Linco, 1 cutie branza monor, felii de sunca (eu am avut afumata), 1 ou pt uns.
Mod de preparare: lasati sa se decongeleze aluatul, desfaceti foaia, intindeti branza, asezati feliile de sunca, rulati foaia strans si taiati felii de grosimea degetului cu ajutorul unui cutit zimtat sau foarte bine ascutit, sa nu se rupa aluatul sau sa se adune dupa cutit.  Asezati feliile intro tava, pe hartie de copt, ungeti fiecare felie cu ou batut si dati tava la cuptorul pe care l-ati incins dinainte, timp de 25-30 minute. Urmariti crantanelele dupa 15-20 minute sa nu se arda. La mine coptul a durat cam 25-30 minute. Dupa acest timp scoateti tava din cuptor lasati sa se racoreasca putin, asezati crantanelele pe un platou. Sunt foarte gustoase calde sau reci, langa o halba cu bere sau pahar de vin.

joi, ianuarie 05, 2012

Ficat de gaina/pui pane



Zilele astea mi s-a facut pofta de ficatei de gaina. N-am stat prea mult pe ganduri, am cumparat ficat si am trecut la mesterit ficat pane cu pireu de cartofi. M-am gandit sa numesc reteta  Ficat de gaina pane....si nu ficat de pasare, sa nu va zboare gandul la cine stie ce prepelite sau fazani. Asadar, am avut la dispozitie 1/2 kg de ficat, pe care l-am studiat atent sa nu aiba vreo bucatica de fiere ratacita si sa-mi amarasc mancarea. Spre bucuria mea, a fost bine curatat, am indepartat doar cateva pielite.
Ingrediente: 1/2 kg ficatei, 3 oua, 2-3 linguri de faina alba cernuta, sare, piper negru macinat, alte 3 linguri de faina( in care tavalim ficatul pt a absoarbe apa care a mai ramas, altfel s-ar putea sa sara uleiul la prajit), ulei pt prajit.
Pt pireu: 4 sau 5 cartofi mari, 1 lingura de unt, sare, 1 lingurita de zahar, cateva linguri de lapte (3-4 pt a subtia pireul).
Mod de preparare: am inceput cu spalatul ficatului in cateva ape, l-am lasat la scurs in strecuratoare vreo 10 minute. In acest timp am curatat, spalat cartofii, i-am taiat cubulete si i-am pus la fiert in apa rece cu sare. I-am lasat sa fiarba la foc domol, din momentul in care au inceput sa fiarba. Dupa fierbere, i-am scurs de apa, i-am pasat bine cu dispozitivul pt pireu, am adaugat untul, zaharul, am amestecat bine si am subtiat cu cateva linguri de lapte sa nu fie foarte vartos.
In timp ce au fiert cartofii, am pregatit ficatul pane. Am presarat sare si piper peste ficat, l-am amestecat sa se condimenteze uniform, apoi fiecare bucata de ficat se tavaleste prin faina sa se absoarba umezeala, dupa care  se tavaleste printro compozitie de consistenta unei smantani fluide, care se pregateste astfel: cele  3 oua se bat bine, adaugam faina cernuta si putina sare, amestecam totul bine. Prajim fiecare ficatel in ulei incins, la foc potrivit, pe ambele parti, apoi il lasam la scurs pe un servetel de hartie.
Se servesc ficateii cu pireu de cartofi si castraveti murati sau salata de sfecla rosie.



miercuri, decembrie 28, 2011

Oua umplute decorate cu buburuze si soricei



Daca in meniul de revelion ati decis sa aveti oua umplute insa inspratia nu este aliata dumneavoastra in aceste zile, va propun sa le decorati cu buburuze din rosii cherry, sau soricei din oua. Decorul se realizeaza relativ usor: pt buburuze aveti nevoie de rosii mai tari, masline si cateva cuisoare. Cum procedati? Simplu: taiati o rosioara in jumatate, fiecare jumatate o despicati in 2, insa nu pana la capat. Decorati ,,aripile,, cu cuisoare, iar capul buburuzei il realizati dintro bucatica de maslina pe care o prindeti de rosie cu o bucatica de scobitoare.
Soricelul este mult mai simplu. Aveti nevoie de un ou fiert tare pe care in despicati la capatul ascutit si din 2 rondele de ridichi mici ii faceti urechile, ochii din cuisoare, codita din patrunjel, iar gurita dintro bucatica subtire de ridiche. Dintre toate umpluturile la oua, mie imi place cea din pateu de ficat, reteta o gasiti aici.