duminică, noiembrie 06, 2011

Dulceata de dovleac


 Pe tarabele taranilor, se gaseste din belsug dovleac. Va propun sa incercati o reteta simpla de dulceata din dovleac daca ati ramas in urma cu proviziile pt iarna.
Timp de preparare: 1 ora.
Ingrediente: 1 kg miez de dovleac, 1,5 kg zahar, 2 pahare vin alb sec (cam 200 ml), 1 baton de vanilie, sau 3 pliculete de zahar vanilat, 4 cuisoare nemacinate, apa.
Mod de preparare: miezul de dovleac se razuieste pe razatoarea cu gauri mari, se fierbe cu putina apa (cat sa-l acopere), pana se inmoaie, apoi se scurge intro sita. Intro cratita se pune la fiert pana se leaga, zaharul si vinul, adunand spuma formata.  Se adauga miezul de dovleac fiert si scurs de apa, batonul de vanilie sau zaharul vanilat, cuisoarele, se fierbe dulceata la foc domol pana se obtine consistenta dorita si dovleacul este translucid. Se pune dulceata in borcane spalate, sterilizate, se pun capace cu filet sau celofan dublu, se tin borcanele la dunst uscat pana ziua urmatoare cand se depoziteaza in camara.


vineri, noiembrie 04, 2011

Ardei iute sub forma de floare pt iarna


Am gasit in piata agro-alimentara, ardei iute sub forma de floare, numai bun de pus pt iarna. Sunt frumosi si destul de iuti.
Timp de preparare: 10 miute.
Ingrediente: ardei iute, apa, sare pt conserve, zahar.
Mod de preparare: spalati ardeii, asezati-i in borcane de 800 g bine spalate. La borcanele de 800 g adaugati  2 lingurite de sare, 2 lingurite de zahar, iar lichidul care se toarna in  borcan sa cuprinda parti egale de apa si otet (ex la 150 ml apa adaugati 150 ml otet). Se capacesc borcanele si se depoziteaza in camara. Pt. borcanele de 370 g folositi 1 lingurita de sare si 1 lingurita de zahar.



miercuri, noiembrie 02, 2011

Ardei umpluti cu varza pt iarna


Cam de multi ani nu am conservat ardei cu varza, mi s-a facut asa pofta, deci am trecut la treaba, insa va trebui sa-mi pun pofta-n cui pana se mureaza ardeii.
Timp de preparare: aprox 1 ora si 30 minute.
Ingrediente pt borcan de 5 litri: 1 kg de ardei( am completat cu 2 gogosari sa umplu borcanul), 1 varza de aproape 2 kg dar a ramas din ea, sare pt muraturi (neiodata), cimbru si marar uscate, 2 radacini hrean, 2-3  foi de dafin, piper boabe, apa.
Mod de preparare: incepeti cu varza care dupa ce se spala, se taie fideluta, se presara cu sare pt conserve, cimbru si seminte de marar, se freaca bine si se lasa sa stea 30 minute. Varza ar trebui sa fie sarata ca pt  salata. Intre timp, spalati ardeii si scoateti samburii, curatati interiorul de vene spalati interiorul ardeilor si lasati-i la scurs cu gura in jos. Dupa 30 minute, indesati fiecare ardei cu varza, ii asezati cu gura in sus in borcanul bine spalat, adaugati bucati de hrean curatat, piper boabe si foi de dafin printre ardei. Intro oala, puneti cam 2,5-3 l apa, adaugati  40 grame de sare pt litrul de apa, fierbeti saramura, lasati-o sa se raceasca 30 minute, apoi o turnati peste ardei, legati borcanul ziua urmatoare cu celofan si depozitati in camara.