marți, septembrie 27, 2011

Dulceata de prune negre delicioasa si parfumata


Daca timpul dumneavoastra este limitat si totusi ati vrea sa aveti aceasta dulceata in camara pt zilele lungi de iarna, este o alegere buna sa o incercati. Daca ati hotarat sa preparati dulceata, aveti nevoie de aprox 1 ora. Nu veti regreta nicio secunda, este delicioasa si parfumata.
Incepeti intotdeauna cu spalatul borcanelor pe care le sterilizati apoi in cuptorul aragazului preincalzit, pana se usuca apa de pe ele (cam 10 minute).
Timp de preparare: 1 ora.
Ingrediente: 3 kg de prune, 3 plicuri gel fix 2:1, 3 lingurite cuisoara macinate, 2 lingurite scortisoara macinata, 3 vanilii, 1 kg si jumatate zahar.
Mod de preparare: spalati prunele, scoateti samburii. Intro oala,  taiati fructele in 4, separat intrun alt vas (un bol de exemplu) amestecati cele 3 plicuri de gel fix cu 6 linguri de zahar, turnati amestecul peste fructele din oala, amestecati bine si puneti oala la foc. Amestecati continuu in oala, cand prunele incep sa fiarba, adaugati zaharul, praful de cuisoare, scortisoara si vanilia. Fierbeti fructele vreo 5 minute, luati oala de pe foc si puneti dulceata in borcane cu capac, apoi le tineti intre paturi la dunst uscat pana ziua urmatoare cand le asezati in camara. Toate detaliile de preparare le gasiti pe plicul de gel fix. Din 3 kg de fructe, obtineti 10 borcane de dulceata de 300 g /borcan. Daca v-am convins ca merita sa incercati, va doresc spor la treaba.

Amestecati plicurile de gel fix cu 6 linguri de zahar si le adaugati peste fructe.
Dupa ce fructele au dat in clocot adaugati zaharul si mirodeniile, fierbeti 5 minute.
Puneti dulceata in borcane cu capac, bine spalate si sterilizate.
Dupa dunstul uscat se pot aseza in camara.
Pofta buna!
luni, septembrie 26, 2011

Ardei bulgaresti


Pentru ca piata e plina cu tot felul de bunatati, am fost tentata sa cumpar ardei bulgaresc sa pun pentru iarna. Imi plac fiindca sunt usor piscaciosi, ii mananc la iarna cu slaninuta si carnati de porc.
Timp de preparare: 15 minute.
Ingrediente: 1/2 kg ardei bulgaresti, 100 ml otet pt muraturi, 300 ml apa, 2 lingurite de sare pt muraturi, 2 lingurite zahar, piper si foi de dafin.
Mod de preparare: amestecam apa cu otetul, sarea, zaharul, piperul si foile de dafin, se pun toate pe foc. Intre timp spalam ardeii, le taiem coditele, ii taiem in bucati. Cand fierbe apa ii scufundam 1 minut in apa clocotita, ii scoatem din apa, ii asezam in borcane bine spalate si sterilizate, apoi adaugam apa in care au fost opariti. Se capacesc borcanele cu capace cu filet sau se leaga cu foita de celofan, se pun intre paturi pana ziua urmatoare cand se pot aseza in camara.
duminică, septembrie 25, 2011

Supa-crema de gogonele

In aceasta perioada a anului se gasesc gogonele din belsug, de aceea va recomand o reteta de Supa-crema de gogonele, usor de realizat ca timp si dificultate, insa neasteptat de gustoasa si satioasa.
Timp de preparare: aproximativ 35 minute.
Ingrediente: 1 kg gogonele, 2 catei mari de usturoi, 1 lingura de zahar, 1 l supa de legume, 200 g cas de oaie, 200 g smantana, vreo 20 frunzulite de busuioc, vreo 10 inflorescente de busuioc, 7 linguri ulei de masline, sare, piper. Ingredientele sunt pentru 4 portii.
Sfat: supa de legume puteti sa o preparati rapid dintrun l de apa fiarta la care adaugati 3-4 lingurite de vegeta. Daca nu folositi vegeta, atunci preparati o supa din 1,5 l(1 litru si jumatate) de apa in care fierbeti zarzavat(ceapa, morcovi, patrunjel). Dupa fierberea zarzavatului sa va ramana 1 l supa.
Mod de preparare: spalati gogonelele si taiati-le felii subtiri. Pastrati 2 sau 3 gogonele pt ornarea supei. Intro oala punem uleiul de masline la incins, adaugam usturoiul curatat si taiat felii subtiri, gogonelele, zaharul, putina sare, piper si calim 5 minute. Turnam apoi supa de legume si fierbem totul timp de 10 minute, potrivim gustul de sare daca mai e nevoie. Lasati preparatul sa se racoreasca apoi il mixati cu robotul vertical impreuna cu smantana, casul de oaie taiat cubulete si frunzele de busuioc spalate. Se obtine o crema moale, pe care o portionati in farfurii de supa si ornati cu felii de gogonele si inflorescente de busuioc.
miercuri, septembrie 21, 2011

Gogosari pentru iarna

De multi ani, in fiecare toamna conserv gogosari dupa aceasta reteta, simpla si sigura.  
Timp de preparare: 24 ore.
Ingrediente: gogosari, zahar, sare, foi de dafin, hrean, piper boabe. Pt fiecare kg de gogosari, avem nevoie de: 100 ml otet, 100 g zahar, 1 lingura sare neiodata (pt conserva), ½ lingurita salicilat.  
Mod de preparare: curatam gogosarii de samburi, ii spalam, ii taiem bucatele, presaram piper boabe, adaugam cam 2 radacini de hrean potrivite(curatate, spalate si taiate bucati), apoi se adauga pt fiecare kg de leguma 100 ml otet, 100 g zahar, 1 lingura sare neiodata, ½ lingurita salicilat. Se amesteca totul bine, se lasa sa stea 24 h, dupa care se pune muratura in borcane, se toarna zeama rezultata, se leaga sau se capacesc borcanele si se aseaza in camara. Puteti sa pregatiti aceasta muratura din cate kg de legume aveti la indemana. Trebuie sa respectati cantitatile de sare, zahar, salicilat, raportate la cantitatea de legume pe care doriti sa o conservati. La 5 kg de gogosari am avut nevoie de 1 borcan de 3 l si 2 borcanele de 800 g. Puteam sa pun muratura in 2 borcane de 2 l. In borcanul de 3 litri am cam inghesuit bietii gogosari! Daca doriti o salata rapida, pe care nu o pastrati pt iarna, nu puneti salicilat.
marți, septembrie 20, 2011

Pasta din gogosari

Acum in sezonul conservelor, mi-au ramas gogosari pe care i-am transformat in pasta. Aceasta pasta o voi folosi la iarna la tocanite sau ciorbe.
Timp de preparare: aprox. 1 ora.
Ingrediente: gogosari curatati de seminte(eu am avut cam 800 grame), 1 lingurita sare pt conserve.
Mod de preparare: gogosarii spalati se curata de samburi, se taie cubulete, se adauga sarea, se dau deoparte vreo 10 minute sa-si lase putina zeama, apoi ii punem la fiert la foc domol pana se inmoaie bine si scade apa pe care o lasa. Dupa ce au fiert, ii zdrobim cu robotul vertical, ii punem iar la fiert la foc mic pana obtinem o pasta de consistenta dorita, care se toarna in borcan cu capac filetat bine spalat si sterilizat. Acoperiti borcanul de conserva cu o paturica groasa pana a doua zi cand se poate depozita in camara. Pt ca sunt multumita de felul cum arata aceasta pasta, voi prepara dintro cantitate mai mare. Mentionez ca nu am adaugat conservant. Din 800 g gogosari mi-a iesit un borcan de 300 grame.