miercuri, septembrie 21, 2011

Gogosari pentru iarna

De multi ani, in fiecare toamna conserv gogosari dupa aceasta reteta, simpla si sigura.  
Timp de preparare: 24 ore.
Ingrediente: gogosari, zahar, sare, foi de dafin, hrean, piper boabe. Pt fiecare kg de gogosari, avem nevoie de: 100 ml otet, 100 g zahar, 1 lingura sare neiodata (pt conserva), ½ lingurita salicilat.  
Mod de preparare: curatam gogosarii de samburi, ii spalam, ii taiem bucatele, presaram piper boabe, adaugam cam 2 radacini de hrean potrivite(curatate, spalate si taiate bucati), apoi se adauga pt fiecare kg de leguma 100 ml otet, 100 g zahar, 1 lingura sare neiodata, ½ lingurita salicilat. Se amesteca totul bine, se lasa sa stea 24 h, dupa care se pune muratura in borcane, se toarna zeama rezultata, se leaga sau se capacesc borcanele si se aseaza in camara. Puteti sa pregatiti aceasta muratura din cate kg de legume aveti la indemana. Trebuie sa respectati cantitatile de sare, zahar, salicilat, raportate la cantitatea de legume pe care doriti sa o conservati. La 5 kg de gogosari am avut nevoie de 1 borcan de 3 l si 2 borcanele de 800 g. Puteam sa pun muratura in 2 borcane de 2 l. In borcanul de 3 litri am cam inghesuit bietii gogosari! Daca doriti o salata rapida, pe care nu o pastrati pt iarna, nu puneti salicilat.
marți, septembrie 20, 2011

Pasta din gogosari

Acum in sezonul conservelor, mi-au ramas gogosari pe care i-am transformat in pasta. Aceasta pasta o voi folosi la iarna la tocanite sau ciorbe.
Timp de preparare: aprox. 1 ora.
Ingrediente: gogosari curatati de seminte(eu am avut cam 800 grame), 1 lingurita sare pt conserve.
Mod de preparare: gogosarii spalati se curata de samburi, se taie cubulete, se adauga sarea, se dau deoparte vreo 10 minute sa-si lase putina zeama, apoi ii punem la fiert la foc domol pana se inmoaie bine si scade apa pe care o lasa. Dupa ce au fiert, ii zdrobim cu robotul vertical, ii punem iar la fiert la foc mic pana obtinem o pasta de consistenta dorita, care se toarna in borcan cu capac filetat bine spalat si sterilizat. Acoperiti borcanul de conserva cu o paturica groasa pana a doua zi cand se poate depozita in camara. Pt ca sunt multumita de felul cum arata aceasta pasta, voi prepara dintro cantitate mai mare. Mentionez ca nu am adaugat conservant. Din 800 g gogosari mi-a iesit un borcan de 300 grame.

duminică, septembrie 11, 2011

Friptura de miel cu zarzavat

Timp de preparare: 2 ore.  
Ingrediente: pulpa de miel, coaste, 4 sau 5 rosii coapte, 1 ardei gras, 1 gogosar, 1 catel mare de usturoi, 1 legatura patrunjel verde, 1 legatura leustean verde, 4 lingurite piper, 1 lingurita boia de ardei dulce, sare dupa gust, 2 lingurite cimbru uscat, 2 lingurite ienibahar, 100 ml ulei, 200 ml vin alb, apa.
Mod de preparare: carnea de miel se spala bine, se aseaza in tava rezistenta pt cuptor, se pudreaza cu sare, piper, boia, ienibahar, cimbru, se adauga cateva crengute de verdeata (pastrati cate o crenguta de patrunjel si leustean verde pt presarat pe fripura la gata), usturoiul taiat bucatele, rosiile taiate felii, la fel ardeiul si gogosarul (fara cotor si samburi), adaugam apa, uleiul, acoperim cu folie si dam tava la cuptorul preincalzit pt 1 ora, dupa care, intoarcem fripura pe cealalta parte, stropim cu vin si mai lasam la cuptor 1 ora. Cu 10 minute inainte de a scoate friptura, indepartati folia si pulpa de miel se va rumeni usor. Cine se teme de efectele nocive ale staniolului, poate folosi hartie de copt la acoperitul tavii. Inainte de servire se presara verdeata tocata. Se serveste cu salata de sfecla rosie!