miercuri, august 03, 2011

In 5, 6, 7 august 2011, va avea loc a treia intalnire a gustoaselor




S-a stabilit ca anul acesta, adica 2011, intalnirea forumistelor gustoase sa se desfasoare intre 5-7 august.
Dupa o lunga perioada de framantari, ba mergem, ba nu mergem, din motive intemeiate si bine stiute de prietenele mele gustoase, am hotarat sa participam, noi reprezentantii familiei Burdulea, adica eu si sotul meu, Nelu, macar pt o zi, la mult asteptata si ravnita, de acum traditionala noastra intalnire. Asa cum am zis, sponsorul meu (a se citi sotul meu Nelu), a fost tare incantat de intalnirea anterioara si a hotarat ca musai sa fim prezenti si la cea de-a treia intalnire. Tare greu am convins-o sa ne insoteasca, pe prietena noastra Angela (sper sa nu se razgandeasca, ce zici Angela????)

Dar sa vedeti ultima decizie,
Anena scrie:
 Fetelor, cazarea este rezolvata, sase camere super faine, cu tot confortul, cu aer conditionat si cu mic dejun inclus.Doua camere sunt rezervate de joi, pt Gabi si Delia. Daca veniti de joi, o vom sarbatori pe mama impreuna , pt ca este ziua ei de nastere.
Gabi, vine si Cristina tot de joi? te rog sa vb cu ea, eu nu am nici un numar de telefon de la ea.
Sidonia, am inteles ca voi stati tot la Hotelul Garnizoana.Daca va razginditi, va pot rezerva si voua o camera la pensiune.
Lenuta si Angele vin doar pentru o zi, iar Menuca este gazda... :D
Va astept pe toate dragele mele...de abia astept sa fim impreuna.
Danielo, sa nu uiti slanina. :lol: :lol: :lol: :lol:
A.M.R o saptamina  Nu mai fac nici un program, eu va spun ce variante de distractie avem si hotarim pe loc.Ce ziceti?
Iata si o lista a participantilor: 

anena scrie:
1.Anena 2 pers
2.Sidy 2 pers.
3.Menuca 2 pers
4.Daniela 2 pers
5.Medi 2 pers
6.Alina 2 sau 3 pers :?: :?:
7.Gabi 2 pers
8.Cristina 2 pers
9.Lenuta 2 pers
10.Angela 1pers
11.Mari 1 pers
 Sa inteleg ca pina la urma vom fi doar 20 ??? :roll: :( zice Sidy.
Anena zice:
 Nu, vom fi doar 19, dar vom face cit 100. :lol:   Acum doi ani am fost 11 si ne-am simtit intr-un mare fel. Eu cred ca si daca am fii doar doua familii si tot ne-am simtii minunat. Zic bine? De abia astept sa te vad surioara mai mare...
 Mari S. zice:
 Am ajuns la concluzia ca nu-i bine sa-ti doresti prea mult ceva, ca nu se indeplineste. Asa am patit si cu casa la tara, pe care o planuiam cu ginerele meu si cu intalnirea de anul asta, pe care o visez din ianuarie.Dar imi scot eu parleala intr-un fel sau altul!.....Sa nu uitati sa trimiteti poze!...........
Poate nu stiti ca Mari a noastra a avut o problema de sanatate in urma careia a avut nevoie de o interventie chirurgicala, a scapat cu bine, am fost cu sufletul la gura, alaturi de ea, insa Mari este o luptatoare si se recupereaza bine, iar la anul nu acceptam nicio absenta. 
Prietenele noastre dragi Nico si Silvi0ara, sunt motivate anul acesta, insa sa fie sigure ca la anul NU ACCEPTAM ABSENTE. 
Anena, sufletul acestor intalniri, ajutata de Menuca si sotii lor: Adrian si Sandu, vor fi amfitrionii intalnirii noastre.  

Iata ultimele detalii puse la punct de Anena:
Gata, totul este pregatit, am intrat in linie dreapta. Va astept cu mare drag si nerabdare. Aveti toti numarul meu de mobil, sunati-ma de pe drum, vreau sa stiu cind veniti, pt ca este o problema la una din intrarile in oras. Se lucreaza la pasarela si sunt niste cozi interminabile. Eu va astept undeva, unde o sa stabilim de comun acord ca sa va conduc si sa va scutesc de statul la coada. :lol:  De abia astept sa ne imbratisam. Sidyyyyy, Adrian este pregatit sa iti cinte :lol: :lol: :lol: Fetelor: Delia, Gabi, Medi, Alina, Daniela, Sidonia, Lenuta, Angela, Cristina, bunul Dumnezeu sa va calauzeasca drumul si sa ne vedm sanatosi ....SA INCEAPA DISTRACTIAAAAAAAAAAA 
Stimati cititori, fiti pe faza, urmeaza ,,A treia intalnire a gustoaselor de la Alba,,
luni, iulie 25, 2011

Ciorba de perisoare cu tarhon


Timp de preparare: 50 minute
Ingrediente: 400 g carne tocata de porc, 3 linguri de orez, 2 linguri de gris, 2 oua, 3 morcovi, 1 ceapa, 1 radacina patrunjel, 1 cartof mare, 1 lingura tarhon proaspat sau in otet, 1 legatura patrunjel verde, 1 leg leustean, 2-3 rosii, 2 catei de usturoi, otet de mere cu miere, sare.
Mod de preparare: intro oala punem la fiert 3 litri de apa. Cand fierbe apa adaugam ceapa, morcovii si radacina de patrunjel, cartoful,  rosiile, curatate, spalate ( taiate cubulete, rondele, cum va place) si lasati sa fiarba 10-15 minute, timp in care pregatiti compozitia de perisoare. Pt compozitia de perisoare procedam astfel: intrun castron, amestecam carnea tocata cu orezul (curatat de impuritati spalat si scurs de apa), grisul, ouale si putina sare. Framantam bine compozitia, apoi cu mainile umezite in apa, formam perisoare, pe care le adaugam in oala in care fierbe zarzavatul. Fierbem ciorba la foc potrivit timp de 20-25 minute, pana fierbe orezul din perisoare, potrivim gustul ciorbei de sare, inacrim cu otet de mere dupa pofta inimii, adaugam usturoiul zdrobit, mai lasam ciorba in clocot 1 minut apoi stingem focul. Deasupra ciorbei presaram tarhonul, patrunjelul si leusteanul tocate. Daca doriti adaugati smantana si serviti cu ardei iute.




joi, iulie 21, 2011

Salata cu fructe si telemea de oaie


 Va recomand o salata gustoasa, satioasa, usor de preparat, in aceste zile toride de iulie.

Timp de preparare: 5 minute
Ingrediente: 1 nectarina, 2 caise, 2 fructe de kiwi, 3 ciorchine de coacaze rosii (noi le spunem strugurei), 50 g branza telemea de oaie de la tarani. Branza a fost foarte gustoasa, usor sarata.
Mod de preparare: curatam fructele de kiwi de coaja, le spalam, le taiem bucatele, scoatem samburii din caisele si nectarina spalate, taiem fructele bucati, le  punem pe un platou, adaugam strugureii spalati si branza taiata cubulete.
Sper sa va placa salata si sa dortiti sa o preparati foarte des.
luni, iulie 18, 2011

Compot de visine (fara conservanti)


Timp de preparare:
1 ora (complexitate ridicata)  
Ingrediente:
2 kg de visine, zahar(5 linguri pt un borcan de 800 g), 5 vanilii, apa.
Am avut nevoie de 8 borcane de 800 ml. cu capace filetate.
Mod de preparare:
Visinele sanatoase si tari, se curata de codite, se spala, se asaza in borcane de 800 g, spalate bine si sterilizate la cuptor. Eu nu am umplut borcanele cu fructe, puneti cate doriti, insa sa treaca de jumatatea borcanului. Peste un borcan in care ati pus visine, adaugati apa pana sus, cu un deget mai jos de gura borcanului, rasturnati apa intrun vas, o masurati si aceea este cu aproximatie cantitatea de apa necesara pt un borcan de compot. Intrun vas incapator, puneti atatea masuri de apa, cate borcane de compot faceti si pt fiecare borcan adaugati 5 linguri de zahar, adaugati apoi zaharul de vanilie si puneti vasul pe foc, amastecand continuu pana se topeste zaharul si obtineti zeama pt compot. Aceasta zeama, se toarna in fiecare borcan peste visine, infiletati capacul, apoi asezati borcanele intro tava cu apa, pe fundul careia puneti o carpa si puneti tava la cuptorul preincalzit. Sunt gata cand incep sa se ridice bule de aer de pe fundul borcanului spre capac si vedeti prima visina usor crapata. Acum puteti stinge focul la cuptor si lasati compotul sa se raceasca pana ziua urmatoare cand il asezati in camara. Nu va temeti, se va pastra fara conservant, daca ati adaugat suficient zahar, fructele sunt perfect sanatoase, borcanele curate si bine capsate. Este foarte bun peste iarna ca atare, visinele le puteti folosi la prajituri, sau salate de fructe. 
vineri, iulie 15, 2011

Sarmalute invelite in frunze de loboda rosie


Eu apreciez mult gustul si calitatile lobodei rosii, nu este o planta pretentioasa, mereu in gradina rasar cateva tufe de loboda si le folosesc la diferite retete. Azi va propun ,,Sarmalute invelite in frunze de loboda rosie,,.

Timp de preparare:
50 minute (complexitate medie)

Ingrediente: 300 g piept de pasare, 1 lingura de orez,  sare, 1 lingurita piper, 1 lingurita boia dulce, 1 lingurita vegeta, un praf de cimbru(cat iei cu 2 degete), 1 ceapa mica,  frunze de loboda rosie, 1 bucata carnat afumat, 1 cana bulion,  crengute de marar si cimbru proaspete.

Mod de preparare:
Pieptul de pasare se macina, eu l-am zdrobit cu blenderul, se amesteca cu orezul spalat si scurs de apa, adaugam oul, condimentele, omogenizam compozitia, apoi in frunze de loboda mai mari, invelim sarmalutele, pe care le asezam circular intro oala, sau cratita. Peste sarmalute punem carnat taiat felii, crengutele de cimbru si marar, adaugam bulionul si apa daca mai este nevoie (sarmalutele sa fie acoperite de lichid). Fierbem sarmalutele la foc mic, aproximativ 30 minute. Se servesc cu smantana, sunt bune cu mamaliguta si ceapa verde. 
Taiem carnea bucati apoi o macinam cu blenderul.
Peste carne adaugam orezul, oul, condimentele.
sâmbătă, iulie 09, 2011

Zama de loboda rosie cu orez reteta de post


Pt ca e inca sezonul lobodei si noua ne place mult, dar ne si face bine, stiind ca loboba este bogata in vitamine si minerale, indicata in afectiuni hepatice si renale, vrem sa profitam de caltatile ei cat mai mult. Pt azi va propun ,,Zama de loboda rosie cu orez,, o ciorbica racoritoare, recomandata in zilele incinse de vara, se poate manca chiar si rece. Este o reteta de post, doritorii pot adauga smantana in cazul in care nu vor sa posteasca. Iata reteta:
Timp de preparare: 35 minute (complexitate medie)  
Ingrediente: 1/2 kg loboda rosie, 100 ml ulei, 1 ceapa, 3 catei de usturoi, 5 linguri de orez, otet, sare, leustean verde.
Mod de preparare: Incepem cu orezul. 5 linguri cu orez se spala, se pun la fiert 15-20 minute. Cand s-a fiert, il clatim cu apa rece, il scurgem de apa si il lasam deoparte.
Intro oala punem uleiul la incins, adaugam ceapa pe care o calim usor, sa fie sticloasa, apoi adaugam frunzele de loboda rosie, spalate in cateva ape, le calim alaturi de ceapa pana se inmoaie, apoi adaugam vreo 3 litri de apa. Lasam zama la fiert, este suficient 10 minute, loboda fierbe repede. Peste loboda fiarta adaugam orezul, lasam ciorba sa clocoteasca, potrivim gustul de sare, inacrim cu otet si dupa 2 clocote stingem focul. Adaugam usturoiul zdrobit cu presa si o legatura generoasa de leustean verde tocat. Aceasta ciorbica este usoara, racoritoare. 
Puteti servi cu ardei iute, merge de minune langa mamaliga calda si ceapa verde.
Spalam loboda.
Pregatim orezul si ceapa.
Orezul fiert il clatim cu apa rece, il scurgem si il lasam deoparte.
Peste ceapa calita adaugam loboda rosie, completam cu 3 l apa, fierbem zama, adaugam orezul,  si continuam conform retetei .
Este buna, buna, cu ardei iute!

vineri, iulie 08, 2011

Fasole scazuta cu pastai proaspete (reteta de post)


Timp de preparare: 50 minute (complexitate medie)  
Ingrediente: 1/2 kg fasole proaspata pastai, 3 morcovi, 1 ceapa, 2 lingurite boia dulce, 100 ml ulei, 2 catei de usturoi, cimbru, piper macinat, sare, otet de mere cu miere, 4 lingurite amidon alimentar, 1 legatura patrunjel verde.  
Mod de preparare: curatam, spalam si taiem sau rupem pastaile bucatele, curatam si spalam ceapa si morcovii.
Intro cratita cu capacitate de 1 litru, punem uleiul la incins, adaugam ceapa taiata marunt si morcovii taiati rondele, calim usor pana ceapa devine sticloasa, adaugam cele 2 lingurite de boia dulce, adaugam fasolea, acoperim cu apa si lasam sa fiarba la foc potrivit pana se inmoaie fasolea si morcovii. Intre timp completati apa care scade, legumele sa fie usor acoperite de apa. Presaram piper macinat proaspat, adaugam 1 lingurita cimbru uscat(puteti sa puneti si proaspat), adaugam sare dupa gust, inacrim usor mancarea cu otet de mere, care ii va da un gust placut. Pregatim imediat o diresatura din 4 lingurite de amidon si putina apa pe care o desertam peste fasole, amestecam sa nu se faca cocoloase, la foc mic, clocotim 1 minut, pana se ingroasa mancarea, apoi stingem focul. Adaugam, usturoiul zdrobit cu presa si patrunjelul verde tocat marunt. Este o mancare de post hranitoare si usoara. 
Taiem ceapa marunt.
Calim ceapa i morcovii, adaugam boia, fasolea si acoperim cu apa, fierbem, adaugam condimentele.
Amestecam amidonul cu putin apa rece, apoi turnam peste mancare.
La sfarsit adaugam usturoiul si verdeata.
Pofta buna!
marți, iulie 05, 2011

Salata de fructe in cosulet de pepene galben


Timp de preparare: 20 minute
Ingrediente: 1 pepene galben cu greutate de 1 kg si jumatate, 150 g cirese, 100 g strugurei (coacaze rosii), 2 caise, 1 nectarina, 1 kiwi, 1 mandarina, 1 esenta de rom, 1 vanilie, 3 linguri de zahar, menta uscata sau proaspata.  
Mod de preparare: spalam fructele si le lasam la scurs. Spalam pepenele, taiem o calota putin mai sus de jumatate. Scoatem samburii, apoi cu lingura de inghetata, scoatem cu grija bulgarasi de miez pe care ii folosim la salata alaturi de celelalte fructe. Curatam kiwi, il spalam si il taiem cubulete, scoatem samburii din caise si nectarina, taiem fructele bucatele, decojim mandarina si o desfacem in felii. Ciresele raman cu codite. In pepenele golit de miez, asezam un rand de fructe amestecate, le stropim cu esenta de rom, le pudram cu zahar tos si vanilie, asezam alt rand de fructe pe care le stropim cu rom si le pudram cu zahar, pana umplem pepenele. Deasupra punem bulgarasii de pepene, cateva cirese, strugurei si presaram menta uscata. Din cealalta jumatate de pepene taiem o felie subtire pe care o curatam de miez si adaugam cosuletului o tortita pe care o prindem cu 2 scobitori. Daca doriti, puteti bate 100 g de frisca vegetala si o asezati in cosulet, apoi puneti fructele. Eu am renuntat la frisca. Salata a fost deosebit de aromata!