joi, iulie 21, 2011

Salata cu fructe si telemea de oaie


 Va recomand o salata gustoasa, satioasa, usor de preparat, in aceste zile toride de iulie.

Timp de preparare: 5 minute
Ingrediente: 1 nectarina, 2 caise, 2 fructe de kiwi, 3 ciorchine de coacaze rosii (noi le spunem strugurei), 50 g branza telemea de oaie de la tarani. Branza a fost foarte gustoasa, usor sarata.
Mod de preparare: curatam fructele de kiwi de coaja, le spalam, le taiem bucatele, scoatem samburii din caisele si nectarina spalate, taiem fructele bucati, le  punem pe un platou, adaugam strugureii spalati si branza taiata cubulete.
Sper sa va placa salata si sa dortiti sa o preparati foarte des.
luni, iulie 18, 2011

Compot de visine (fara conservanti)


Timp de preparare:
1 ora (complexitate ridicata)  
Ingrediente:
2 kg de visine, zahar(5 linguri pt un borcan de 800 g), 5 vanilii, apa.
Am avut nevoie de 8 borcane de 800 ml. cu capace filetate.
Mod de preparare:
Visinele sanatoase si tari, se curata de codite, se spala, se asaza in borcane de 800 g, spalate bine si sterilizate la cuptor. Eu nu am umplut borcanele cu fructe, puneti cate doriti, insa sa treaca de jumatatea borcanului. Peste un borcan in care ati pus visine, adaugati apa pana sus, cu un deget mai jos de gura borcanului, rasturnati apa intrun vas, o masurati si aceea este cu aproximatie cantitatea de apa necesara pt un borcan de compot. Intrun vas incapator, puneti atatea masuri de apa, cate borcane de compot faceti si pt fiecare borcan adaugati 5 linguri de zahar, adaugati apoi zaharul de vanilie si puneti vasul pe foc, amastecand continuu pana se topeste zaharul si obtineti zeama pt compot. Aceasta zeama, se toarna in fiecare borcan peste visine, infiletati capacul, apoi asezati borcanele intro tava cu apa, pe fundul careia puneti o carpa si puneti tava la cuptorul preincalzit. Sunt gata cand incep sa se ridice bule de aer de pe fundul borcanului spre capac si vedeti prima visina usor crapata. Acum puteti stinge focul la cuptor si lasati compotul sa se raceasca pana ziua urmatoare cand il asezati in camara. Nu va temeti, se va pastra fara conservant, daca ati adaugat suficient zahar, fructele sunt perfect sanatoase, borcanele curate si bine capsate. Este foarte bun peste iarna ca atare, visinele le puteti folosi la prajituri, sau salate de fructe. 
vineri, iulie 15, 2011

Sarmalute invelite in frunze de loboda rosie


Eu apreciez mult gustul si calitatile lobodei rosii, nu este o planta pretentioasa, mereu in gradina rasar cateva tufe de loboda si le folosesc la diferite retete. Azi va propun ,,Sarmalute invelite in frunze de loboda rosie,,.

Timp de preparare:
50 minute (complexitate medie)

Ingrediente: 300 g piept de pasare, 1 lingura de orez,  sare, 1 lingurita piper, 1 lingurita boia dulce, 1 lingurita vegeta, un praf de cimbru(cat iei cu 2 degete), 1 ceapa mica,  frunze de loboda rosie, 1 bucata carnat afumat, 1 cana bulion,  crengute de marar si cimbru proaspete.

Mod de preparare:
Pieptul de pasare se macina, eu l-am zdrobit cu blenderul, se amesteca cu orezul spalat si scurs de apa, adaugam oul, condimentele, omogenizam compozitia, apoi in frunze de loboda mai mari, invelim sarmalutele, pe care le asezam circular intro oala, sau cratita. Peste sarmalute punem carnat taiat felii, crengutele de cimbru si marar, adaugam bulionul si apa daca mai este nevoie (sarmalutele sa fie acoperite de lichid). Fierbem sarmalutele la foc mic, aproximativ 30 minute. Se servesc cu smantana, sunt bune cu mamaliguta si ceapa verde. 
Taiem carnea bucati apoi o macinam cu blenderul.
Peste carne adaugam orezul, oul, condimentele.