luni, mai 23, 2011

Cotlet umplut cu garnitura de fasole verde, ciuperci si porumb


Cine nu a vizitat vreodata saitul Laurei Laurentiu, o doamna destoinica  in ale gatitului, dar si o indragita interpreta de muzica populara banateana cu o voce minunata.
Reteta ,,Cotlet de porc umplut cu garnitura de fasole verde, ciuperci si porumb,, pe care vreau sa v-o prezint astazi este inspirata dupa reteta  dumneaei ,,Cotlet de porc umplut la cuptor,,
Folosind stilul meu de prezentare a retetelor sa trecem la treaba:
Timp de preparare: aproximativ 2 ore.
Ingrediente:
1 bucata de cotlet ( eu am ales o bucata de vreo 800 grame, avand in vedere nr redus de membri din familie, respectiv 3, insa cantitatea o alegeti in functie de necesitati)
200 grame carne tocata din care am preparat o compozitie de carnat, impreuna cu 3 catei de usturoi, 2  lingurite boia rosie, piper, sare, dupa gust. Aici insa am facut o mica schimbare, am vrut o pata de culoare si am adaugat putina mazare congelata si porumb din conserva, cate 1 lingura din fiecare
3 morcovi
2 mere(reteta din care m-am inspirat avea 1 mar, iar eu am adaugat unul in plus)
1 ceapa
1 telina mica(sau o bucatica de vreo 50 grame dintro telina mare)
100 ml vin alb
sare si piper
Garnitura: aici am facut iar o schimbare si am preparat o garnitura din fasole verde, ciuperci si porumb, din aceeasi dorinta de a da o pata de culoare preparatului. Am folosit:
1 borcan de fasole verde din provizile mele depozitate la camara
300 g ciuperci champignion
2 linguri de porumb din conserva
1 felie de unt (cam vreo 30 grame)
sare si piper
Modul de preparare: am inceput cu prepararea compozitiei pt carnat. Intrun castronas amestecam foarte bine carnea tocata, usturioul zdribit cu presa, piper, boia si sare dupa gust, framantam vreo 2-3 minutele, adaugam mazarea si porumbul, amestecam cu grija sa nu zdrobim boabele. Aici vreau sa fac o mica paranteza, sa va spun de unde mi-a venit ideea de a adauga bobite de mazare si porumb in compozitia de carne pt carnat. Am mancat un fel de salam uscat originar din Franta, care avea in compozitie un soi de boabe de alune si de aici mi se trage inspiratia, boabele aratau bine in feliile de salam. Sa revin la subiect: lasam compozitia deoparte si ne ocupam de cotlet: curatam cotletul de pielita, apoi cu un cutit ascutit, taiem cu grija un ,,buzunar fara fund, sau spart,,. Tot acum cu un cutit subtire si ascutit, intepam cotletul in 3 locuri, de-a lungul, de la cap la cap, in asa fel incat sa cream 3 spatii, in care infigem bastonase de morcov, curatat si spalat.
Umplem buzunarul cu compozitia de carne pt carnat pregatita ca mai sus si sper ca Laura sa nu se supere pe mine pt modificarile aplicate, dar asa am simtit eu pe moment sa pregatesc umplutura. Condimentam cotletul si il asezam intrun vas termoizolant pt cuptor, peste un pat de legume format din morcovii ramasi, ceapa, mere, telina (toate curatate, spalate si taiate bucati). Adaugam 100 ml vin alb si completam cu apa pana la jumatatea vasului, acoperim vasul cu folie de aluminiu si dam friptura la cuptorul preincins la 200 grade pt 1 ora, dupa care intoarcem cotletul pe cealalta parte, acoperim iar cu folie si mai lasam  vasul la cuptor pt inca 45 minute, dupa care, luam folia si lasam friptura la rumenit cateva minute. Dupa ce s-a rumenit  fripturica, am mutat-o in alt vas, pastrand-o calda, iar legumele din vas le-am transformat cu ajutorul blenderului intrun sos gustos si acrisor, caruia nu a trebuit sa-i mai adug nimic.
Pentru garnitura: intro tigaie teflonata am pus untul la topit, am adaugat ciuprcutele spalate si taiate bucatele, le-am sotat vreo 3 minute, am adaugat fasolea verde, porumbul, am sarat si piperat garnitura si cam atat.
Taiati cotletul felii si il serviti alaturi de garnitura si sos.
Aceasta reteta este prima din cele 2 retete, cu care doresc sa particip la concursul Bloggospodina, de pe saitul retetecalamama

Ingredientele
Taiem un buzunar in cotlet cu un cutit ascutit.
Cotletul umplut si condimentat.
Cotletul umplut intrun vas termorezistent pe un pat de legume.

Dupa procesul din cuptor.
Sosul gustos din legumele blenduite.

luni, mai 09, 2011

Tort cu capsuni


Acest tort l-am facut zilele trecute, de ziua mea. Nu prea sunt specialista in torturi, insa pot spune ca a fost un tort racoros si aromat.  
Timp de preparare: 2 ore 
Ingrediente
Blatul: 5 oua, 150 g zahar, cateva picaturi de extract de migdale, 125 g faina alba, 2 linguri rase de faina de porumb, 30 g unt topit 
Pentru sirop: 4 linguri zahar, 6 linguri apa, 2 vanilii 
Pentru umplutura: dulceata de visine, 2 linguri zahar pudra, 200 ml frisca lichida La Dorna 
Pentru decor: 2 plicuri praf de frisca, 300 ml lapte, 3-4 napolitane cu crema de lamaie zdrobite sau fulgi de cereale, 300 g capsuni, zahar pudra pentru cernut peste capsuni.
Preincalziti cuptorul la 180 de grade Celsius. Bateti ouale, zaharul si extractul de migdale, pana cand compozitia se ingroasa.
Mod de preparare:
Cerneti ambele tipuri de faina peste compozitie, apoi amestecati usor.
Adaugati untul topit la marginea compozitiei. Amestecati foarte putin.
Puneti compozitia de blat in forma rotunda tapetata cu hartie de copt. Coaceti blatul in centrul cuptorului pentru 20-25 de minute. Scoateti blatul lasati-l sa se raceasca in tava pentru 10 minute, apoi puneti-l pe un platou pentru a se raci complet. Taiati blatul in 2.
 Pentru sirop: Turnati 6 linguri de apa intr-o craticioara, apoi adaugati zaharul, vanilia. Incalziti la foc mic pana cand zaharul se dizolva. Aduceti la fierbere si lasati un minut apoi indepartati de pe foc. Lasati siropul sa se raceasca pentru 10 minute. Folosind o pensula, insiropati suprafata blaturilor si lasati sa se aseze.
Pentru umplutura: Ungeti prima bucata de blat cu dulceata de visine. Bateti frisca impreuna cu zaharul pudra pana se intareste, apoi adaugati-o peste dulceata de visine. Asezati al doilea blat pe care il decorati cu frisca si capsuni pudrati cu zahar.
Pentru decor: bateti praful de frisca impreuna cu laptele pana se intareste, apoi intindeti-o peste intreaga suprafata a tortului. Presarati napolitanele sfaramate sau fulgii de cereale pe marginile tortului.
 Aranjati capsunii deasupra si presarati zahar pudra inainte de a servi.

luni, mai 02, 2011

Masa de Paste 2011

Anul acesta de Paste am avut platouri cu aperitive:


Rulouri din piept de pasare cu morcov si ou 


Snitele
Drob de carne

Rulouri din carne de porc cu mazare si porumb (inca nu am scris reteta)
Oua rosii

Supa de taitei

Sarmale

Friptura de miel
Salata de varza proaspata

Ca desert, am pregatit:
Prajitura Maria Elena

Lamaita

Rulada de biscuiti cu nuca de cocos


Bombonele Rafaello



duminică, mai 01, 2011

Rafaello


De foarte multa vreme voiam sa incerc reteta de bomboane Rafaello. Dintre toate retetele pe care le-am intalnit, cel mai tare mi-a placut reteta lui Edith's kitchen (dati clik pe nume), o bloggerita iscusita pe care eu o stimez de foarte mult timp pt talentul si inspiratia in arta culinara. Ii multumesc mult pt reteta, sper sa nu se supere. Am facut mici modificari la ingrediente. Am folosit mai putin zahar, iar unt am adaugat cu 10 grame mai mult, pt ca  s-a intarit compozitia si a inceput sa se sfarame. Iata reteta:
Timp de preparare: aproximativ 50 minute
Ingrediente: 210 g unt, 200 g zahar pudra, 200 g lapte praf, 4 vanilii, 250 g nuca de cocos, alune prajite si nesarate.
Mod de preparare: se freaca untul cu zaharul spuma, se adauga laptele praf si jumatate din cantitatea de nuca de cocos si se amesteca totul foarte bine. Daca vi se pare greu sa folositi lingura, puteti lucra cu mixerul la care atasati paletele pt aluat. Din compozitia rezultata formati bilute, in interiorul carora puneti cate o aluna. Bombonelele se tavalesc prin restul de nuca de cocos. Pastrati bombonelele la rece in frigider pana la servire.


Pregatim ingredientele.
Obtinem o compozitie din care modelam bombonelele.
In mijlocul bombonelelor punem cate o aluna.

Dam bombonelele prin nuca de cocos.





vineri, aprilie 29, 2011

Rulada de biscuiti cu nuca de cocos


Aceasta reteta simpla dar tare gustoasa si aspectoasa, se poate prepara  mai ales in zilele toride de vara, pt ca nu trebuie sa folositi aragazul.
Timp de preparare: 45 minute.
Ingrediente pt foi: 500 g biscuiti, 2 cani cu lapte (cam 400-500 ml lapte, trebiue sa obtineti o compozitie omogena pe care sa o puteti intinde), 3 linguri cacao.
Ingrediente pt crema: 200 g zahar pudra, 200 g unt (1 pachet), 100 g nuca de cocos, 3 vanilii.
Mod de preparare pt foi: se zdrobesc cat mai fin biscuitii, se adauga cacao, laptele, se framanta bine ingredientele, apoi compozitia obtinuta se imparte in 2 parti egale. Fiecare parte se intinde cu sucitorul intre 2 folii de nylon, se ung cu crema, se rulaza strans in folia de plastic si se pastreaza la rece. Se taie de grosimea unui deget.
Mod de preparare pt crema: batem untul spuma, adaugam zaharul si zaharul vanilat, mixam pana ce acesta se incorporeaza bine in unt, adaugam nuca de cocos si omogenizam bine crema. Cu aceasta crema pe care o impartim in doua, ungem cele 2 foi obtinute din biscuiti si le rulam strans in folie de plastic.


Amestecam biscuitii maruntiti cu cacao si lapte.
Pt a obtine o compozitie omogena, folositi mixerul cu paletele pt aluat.
Asezati o parte din compozitie intre 2 folii de plastic si intindeti bine.
Ajutati-va de sucitor, se intinde cu usurinta.
O foaie este intinsa.
Pe fiecare foaie punem crema.
Intindeti crema uniform.
Se ruleaza strans in folie de plastic.
Se obtin 2 rulade pe care le pastrati la rece, pana le feliati.
Le taiati de grosimea unui deget, inainte de servire.
Pofta buna!