luni, mai 09, 2011

Tort cu capsuni


Acest tort l-am facut zilele trecute, de ziua mea. Nu prea sunt specialista in torturi, insa pot spune ca a fost un tort racoros si aromat.  
Timp de preparare: 2 ore 
Ingrediente
Blatul: 5 oua, 150 g zahar, cateva picaturi de extract de migdale, 125 g faina alba, 2 linguri rase de faina de porumb, 30 g unt topit 
Pentru sirop: 4 linguri zahar, 6 linguri apa, 2 vanilii 
Pentru umplutura: dulceata de visine, 2 linguri zahar pudra, 200 ml frisca lichida La Dorna 
Pentru decor: 2 plicuri praf de frisca, 300 ml lapte, 3-4 napolitane cu crema de lamaie zdrobite sau fulgi de cereale, 300 g capsuni, zahar pudra pentru cernut peste capsuni.
Preincalziti cuptorul la 180 de grade Celsius. Bateti ouale, zaharul si extractul de migdale, pana cand compozitia se ingroasa.
Mod de preparare:
Cerneti ambele tipuri de faina peste compozitie, apoi amestecati usor.
Adaugati untul topit la marginea compozitiei. Amestecati foarte putin.
Puneti compozitia de blat in forma rotunda tapetata cu hartie de copt. Coaceti blatul in centrul cuptorului pentru 20-25 de minute. Scoateti blatul lasati-l sa se raceasca in tava pentru 10 minute, apoi puneti-l pe un platou pentru a se raci complet. Taiati blatul in 2.
 Pentru sirop: Turnati 6 linguri de apa intr-o craticioara, apoi adaugati zaharul, vanilia. Incalziti la foc mic pana cand zaharul se dizolva. Aduceti la fierbere si lasati un minut apoi indepartati de pe foc. Lasati siropul sa se raceasca pentru 10 minute. Folosind o pensula, insiropati suprafata blaturilor si lasati sa se aseze.
Pentru umplutura: Ungeti prima bucata de blat cu dulceata de visine. Bateti frisca impreuna cu zaharul pudra pana se intareste, apoi adaugati-o peste dulceata de visine. Asezati al doilea blat pe care il decorati cu frisca si capsuni pudrati cu zahar.
Pentru decor: bateti praful de frisca impreuna cu laptele pana se intareste, apoi intindeti-o peste intreaga suprafata a tortului. Presarati napolitanele sfaramate sau fulgii de cereale pe marginile tortului.
 Aranjati capsunii deasupra si presarati zahar pudra inainte de a servi.

luni, mai 02, 2011

Masa de Paste 2011

Anul acesta de Paste am avut platouri cu aperitive:


Rulouri din piept de pasare cu morcov si ou 


Snitele
Drob de carne

Rulouri din carne de porc cu mazare si porumb (inca nu am scris reteta)
Oua rosii

Supa de taitei

Sarmale

Friptura de miel
Salata de varza proaspata

Ca desert, am pregatit:
Prajitura Maria Elena

Lamaita

Rulada de biscuiti cu nuca de cocos


Bombonele Rafaello



duminică, mai 01, 2011

Rafaello


De foarte multa vreme voiam sa incerc reteta de bomboane Rafaello. Dintre toate retetele pe care le-am intalnit, cel mai tare mi-a placut reteta lui Edith's kitchen (dati clik pe nume), o bloggerita iscusita pe care eu o stimez de foarte mult timp pt talentul si inspiratia in arta culinara. Ii multumesc mult pt reteta, sper sa nu se supere. Am facut mici modificari la ingrediente. Am folosit mai putin zahar, iar unt am adaugat cu 10 grame mai mult, pt ca  s-a intarit compozitia si a inceput sa se sfarame. Iata reteta:
Timp de preparare: aproximativ 50 minute
Ingrediente: 210 g unt, 200 g zahar pudra, 200 g lapte praf, 4 vanilii, 250 g nuca de cocos, alune prajite si nesarate.
Mod de preparare: se freaca untul cu zaharul spuma, se adauga laptele praf si jumatate din cantitatea de nuca de cocos si se amesteca totul foarte bine. Daca vi se pare greu sa folositi lingura, puteti lucra cu mixerul la care atasati paletele pt aluat. Din compozitia rezultata formati bilute, in interiorul carora puneti cate o aluna. Bombonelele se tavalesc prin restul de nuca de cocos. Pastrati bombonelele la rece in frigider pana la servire.


Pregatim ingredientele.
Obtinem o compozitie din care modelam bombonelele.
In mijlocul bombonelelor punem cate o aluna.

Dam bombonelele prin nuca de cocos.





vineri, aprilie 29, 2011

Rulada de biscuiti cu nuca de cocos


Aceasta reteta simpla dar tare gustoasa si aspectoasa, se poate prepara  mai ales in zilele toride de vara, pt ca nu trebuie sa folositi aragazul.
Timp de preparare: 45 minute.
Ingrediente pt foi: 500 g biscuiti, 2 cani cu lapte (cam 400-500 ml lapte, trebiue sa obtineti o compozitie omogena pe care sa o puteti intinde), 3 linguri cacao.
Ingrediente pt crema: 200 g zahar pudra, 200 g unt (1 pachet), 100 g nuca de cocos, 3 vanilii.
Mod de preparare pt foi: se zdrobesc cat mai fin biscuitii, se adauga cacao, laptele, se framanta bine ingredientele, apoi compozitia obtinuta se imparte in 2 parti egale. Fiecare parte se intinde cu sucitorul intre 2 folii de nylon, se ung cu crema, se rulaza strans in folia de plastic si se pastreaza la rece. Se taie de grosimea unui deget.
Mod de preparare pt crema: batem untul spuma, adaugam zaharul si zaharul vanilat, mixam pana ce acesta se incorporeaza bine in unt, adaugam nuca de cocos si omogenizam bine crema. Cu aceasta crema pe care o impartim in doua, ungem cele 2 foi obtinute din biscuiti si le rulam strans in folie de plastic.


Amestecam biscuitii maruntiti cu cacao si lapte.
Pt a obtine o compozitie omogena, folositi mixerul cu paletele pt aluat.
Asezati o parte din compozitie intre 2 folii de plastic si intindeti bine.
Ajutati-va de sucitor, se intinde cu usurinta.
O foaie este intinsa.
Pe fiecare foaie punem crema.
Intindeti crema uniform.
Se ruleaza strans in folie de plastic.
Se obtin 2 rulade pe care le pastrati la rece, pana le feliati.
Le taiati de grosimea unui deget, inainte de servire.
Pofta buna!

miercuri, aprilie 27, 2011

Drob de carne


Mie nu prea imi place mielul, voiam neaparat sa am la masa de Paste ceva asemanator drobului si am pregatit acest drob de carne, care a iesit pe placul meu, sigur o sa mai prepar si cu alte ocazii.
Timp de preparare: 2 ore.
Ingrediente: 800 g carne tocata, 1 mana buna de leurda (optional-puteti inlocui cu usturoi), cateva fire de ceapa si usturoi verde, 1 legatura patrunjel verde, cateva fire de marar verde, condimente pt carne tocata, 2 lingurite boia dulce, 4 oua fierte tari, 3 oua crude, 2 felii de paine inmuiate in apa si stoarse.
Mod de preparare: se amesteca bine carnea tocata cu ouale crude, painea inmuiata si stoarsa, condimentele, verdeata tocata marunt. Se unge o tava de cozonac cu ulei, se tapeteaza cu hartie de copt, asezam in tava jumatate din compozitie, punem ouala fierte tari, curatate de coaja. Peste oua adaugam restul de compozitie, tasam usor compozitia, apoi dam tava la cuptorul incins in prealabil si coacem drobul aproximativ 1 ora si 30 de minute, la foc potrivit. Incercam cu scobitoarea daca este copt, scobitoarea ramane curata daca drobul este copt. Se scoate din cuptor, se lasa sa se raceasca, se taie felii de grosimea degetului si se aseaza pe platou. Se serveste alaturi de alte aperitive in diferite ocazii. Se poate pregati si cu 2 zile inainte de a fi consumat.





Spalam verdeata.
Ingredientele: carne, paine, verdeata, condimente, oua, se vor amesteca.
Compozitia este pregatita.
Ungem tava cu ulei.
In tava tapetata cu hartie de copt, punem jumate din compozitie, apoi ouale fierte.
Acoperim ouale cu restul de compozitie si dam tava la copt.
Drobul de carne este copt.