luni, martie 21, 2011

Ciorba de fasole boabe de post


Timp de preparare: 2 ore
Ingrediente: 300 g fasole boabe alba, 3-4 morcovi, 1 telina mica, 1 ceapa, 1 ardei gras, 1 legatura patrunjel verde, 1 lingura tarhon, 1 crenguta leustean, 3 catei de usturoi, 250 ml bulion, otet, sare, 2 linguri de faina alba, 100 ml ulei.
Mod de preparare: fasolea curatata de impuritati se spala, se pune la fiert intrun litru de apa. Cand fierbe, aruncam prima apa galbena, o spalam cu apa rece si o punem iar la fiert in 3 litri de apa rece. Dupa aprox 1 ora, adaugam ceapa taiata marunt, marcovii, telina si ardeiul curatate, spalate si taiate cubulete, sau cum doriti. Cand zarzavatul este fiert, separat intro tigaie, puneti uleiul la incins, apoi adaugati faina, pregatiti un rantas auriu, la foc mic, apoi stingeti cu bulion, amestecati bine sa nu se formeze cocoloase si adaugati in oala cu ciorba, potriviti de sare, adaugati otet dupa gust, lasati sa clocoteasca 1-2 minute. Stingeti focul, adaugati usturoiul zbrobit cu presa de usturoi, apoi presarati patrunjel, leustean si tarhon, taiate marunt.
Dragi prieteni, sunt bucuroasa si multumesc tuturor care m-au sprijinit cu votul lor in competitia roblogfest editia 2011, pt ca am fost admisa in etapa a doua de votare, clasandu-ma printre cele 10 bloguri din finala. 
Urmeaza a doua perioda de votare, intre 18 martie -23 martie 2011. Rog vizitatorii blogului meu sa-mi acorde un vot daca sunt convinsi ca merit sustinerea lor. Ca sa votezi, intri Aici ai nevoie de cont, se face repede, daca ai cont te loghezi, apoi poti vota blogul meu ,,dulcesarat,,. 
Se poate vota si din butonul situat pe coloana din mijloc, unde scrie ,,Votezi roblogfest 2011,,
Va multumesc tuturor celor care sunteti decisi sa ma sustineti!
joi, martie 17, 2011

Supa crema de brocoli

Inrudita cu varza si conopida, broccolli este o sursa de vitamina A si C, fier si calciu, bogata in fibre si f important pt doamnele care tin la silueta: saraca in calorii. Este o leguma care ofera o nutritie de exceptie si ajuta la mentinerea unei vieti sanatoase si longevive, fiind o sursa excelenta de vitamina A, B2, acid folic si vitamina C (de 2 ori mai multa vitamina C decat intro portocala) si bogata in potasiu. Este de retinut ca aceasta leguma minunata are un continut crescut de calciu, aproape un echivalent al laptelui in alimentatie. Contine seleniu si compusi cu sulf, cu importante efecte antioxidante. Deci, nu ezitati sa gatiti mereu cu brocolli. 
Timp de preparare: 30 minute
Ingrediente: 500 g brocolli, 1 ceapa mica, 2 cartofi, telina (eu am pus 2 rondele dintro telina mare), 1 legatura patrunjel verde, 2 catei de usturoi, 2 cuburi cu legume, 2 lingurite condiment pt carne de porc (cu continut de chimen, coriandru, maghiran, cimbru, rozmarin, boia, chili, ienibahar, cuisoare, dafin -cumparat din magazin alimentar), 1 lingura ulei de masline, sare dupa gust.
Mod de preparare: punem la fiert 2 l apa, adaugam ceapa, cartofii, telina curatate, spalate, taiate bucati, lasam sa fiarba 15 minute. Adaugam brocolli spalat si desfacut in buchetele, condimentul pt carne de porc, legatura de patrunjel, cei 2 catei de usturoi intregi dar curatati, cuburile cu legume, fierbem inca 10 minute, potrivim de sare. Cand au trecut cele 10 minute, strcuram supa. Partea lichida o pastram intrun vas pt ca avem nevoie la subtiat si blenduim legumele, dupa care adaugam supa strecurata la legumele blenduite, dand supei consistenta dorita. Daca va place mai cremoasa, atunci nu adaugati tot lichidul. Eu l-am folosit pe tot. Deasupra adaugati 1 lingura ulei de masline(optional).
Sfat: consumati supa cu smantana, sau cu crutoane de paine prajita unse cu crema de branza cu smantana.  Daca doriti sa gatiti pt zilele de post, aceasta supa-crema este delicioasa cu crutoane de paine prajita unsa cu ulei de masline.
Pregatim legumele.
Telina si ceapa se taie bucati.
La fel si cartofii...
Dupa ce punem brocoli la fiert, adaugam si 2 cuburi cu legume.
Urmeaza blenduirea legumelor dupa ce scurgem zeama intrun vas.
Pofta buna!
Cu crutoane unse cu crema de branza cu smantana.
Cu crutoane unse cu ulei de masline, pt o amiaza de post.


marți, martie 15, 2011

Supa crema cu sfecla, cartofi, mere

Timp de preparare: 50 minute.
Ingrediente: 1 sfecla rosie, 2 morcovi, 1 ceapa mica, 2 cartofi, 1 mar, sare, 2 lingurite condimente pt carne de porc, zeama de la 1/2 lamaie, verdeata (patrunjel si marar de care eu nu ma despart primavara, mai ales ca sunt la indemana oricui), paine prajita, sare, branza topita cu smantana.
Acum in perioada de post, gustul mancarurilor mele este imbunatatit cu condimente pt carne de porc si multa verdeata. Condimentul de porc contine: usturoi, chimen, coriandru, maghiran, chili, cimbru, rozmarin, il gasiti in magazinele alimentare.
Mod de preparare: intro oala punem la fiert 1,5 litri apa. Cand fierbe apa, adaugam curatate, spalate, taiaite bucati subtiri sfecla(care fierbe mai greu, de aceea se taie subtire), ceapa, cartofii si marul, stropim cu zeama de lamaie sa nu se schimbe culoarea sfeclei. In timpul fierberii completati apa daca mai scade. Cand ingredientele sunt fierte, potrivim supa de sare, stingem focul. Spre sfarsit cand ingredientele sunt fierte adaugati condimentul pt carne de porc. Scurgem din zeama intrun bol, sau cana, apoi blenduim ingredientele, dupa care subtiem cu restul de supa. Intre timp punem la prajit paine, o rumenim pe ambele parti, o ungem cu crema de branza cu smantana, presaram verdeata tocata, taiem felia in cubulete si asezati cubuletele peste supa crema in farfurie. Daca doriti si va place, puteti adauga mai multa verdeata. Aceasta supa-crema se poate consuma si in post, fara crema de branza doar cu crutoane de paine prajita. Daca nu postiti este foarte gustoasa si cu adaos de smantana.

Pregatiti zarzavatul.
Taiati zarzavatul.

Supa-crema blenduita.
Pofta buna!
Azi, 15 martie 2011, maine si poimaine, continua votarea la competitia roblogfest editia2011, persoanele care vor sa ma sustina acordandu-mi votul lor o pot face Aici, daca au, ori isi creaza un cont, sau de pe butonul din drapta paginii de blog, unde scrie votezi roblogfest 2011.