joi, martie 03, 2011

Mancare de mazare


 Acest fel de mancare se prepara foarte repede, se poate manca si in post, este o reteta usor de preparat.
Timp de preparare: 15 minute.
Ingrediente: 1 borcan mazare de gradina de 680 g cumparat din magazin alimentar, o cana bulion, sare, 2 catei usturoi, 2 linguri faina alba, 100  ml ulei, 1 legatura patrunjel verde, cateva crengute de marar verde.
Mod de preparare: intro craticioara punem uleiul la incins, adaugam faina, rumenim la foc mic, adaugam mazarea si lichidul in care a fost conservata. Amestecam bine, apoi imediat adaugam bulionul. Se lucreaza la foc domol, amestecam mereu sa nu se faca cocoloase, fierbem mancarea pana se ingroasa, formandu-se un sos. Se potriveste gustul mancarii de sare, stingem focul. Adaugam usturoiul zdrobit in presa de usturoi si presaram verdeata tocata marunt. Pt ca aceasta saptamana este saptamana branzei, in care se consuma oua si branza, mazarea am mancat-o cu oua ochiuri.
Sfat: va recomand mazarea de gradina pt ca este bine fiarta si lichidul in care e conservata e usor dulce. In timpul postului acest fel de mancare se mananca fara oua sau carne.
Doar mancare de mazare pt zile de post.
Pofta buna!

miercuri, martie 02, 2011

Unele din retetele mele pe Delly.garbo.ro


Un prilej de bucurie pt ca unele din retetele mele au aparut pe acest sait: http://delly.garbo.ro/ , care mie imi place tare mult, dar mai bine sa va convingeti singuri dragii mei vizitatori.
Zilele trecute a aparut reteta: ,,Buzunare cu ciuperci,, daca doriti sa o revedeti puteti sa o faceti si aici.




luni, februarie 28, 2011

Perisoare cu sos de bulion si taitei de plastic.

Timp de preparare: 60 minute
Ingrediente: 500 g carne tocata (pui, porc, vita dupa preferinta), 1 lingura orez, piper, boia, 1 lingurita vegeta, 1 ou, patrunjel verde tocat, sare, 1 punga taitei de orez (mie imi place sa ii numesc taitei de plastic).
Pt sosul de rosii: 2 linguri de faina alba, 100 ml lapte rece, 2 catei de usturoi optional, 250 ml bulion, 50 ml ulei, 2 lingurite zahar, 1 frunza de dafin, piper macinat, verdeata pt decor.
Mod de preparare: incepem cu prepararea perisorelor. Amestecam carnea tocata cu orezul spalat si scurs de apa, adaugam ou, piper, boia, vegeta, omogenizam bine compozitia. Cu mana umezita in apa, formam perisore de marimea nucilor. Intro oala punem apa la fiert, cand aceasta fierbe adaugam perisoarele si fierbem la foc potrivit cam 20-25 minute. Dupa fierbere strecuram perisoarele si le adaugam la sos.
Trecem la  prepararea sosului de rosii: intro cratita punem uleiul la incins, adaugam faina, rumenim usor, apoi stingem cu lapte rece, amestecam sa nu se faca cocoloase si imediat adaugam bulion (nu-l puneti tot dintro data), lasam sosul sa se ingroase la foc mic, daca e nevoie subtiem cu restul de bulion sau apa, adaugam 2 lingurite de zahar, optional usturoiul zdrobit in presa de usturoi sau crestam cateii la varf si-i adaugam intregi (ca apoi sa ii scoatem daca nu sunt agreati de consumatori) potrivim gustul de sare la nevoie, condimentam cu piper, adaugam perisoarele peste sos, mai clocotim 1 minut, stingem focul daca sosul are consistenta dorita (trebuie sa fie ca o smantana usor curgatoare). Intro alta oala cu apa fiarta in care adaugam sare punem taiteii de plastic  de orez) la fiert respectand indicatiile de pe ambalaj. Cand sunt fierti taiteii, scurgem apa. Cu o paleta asezam taitei pe farfurie, deasupra adaugam cateva perisoare cu sos de bulion si presaram verdeata tocata fin, puteti pune si busuioc alaturi de patrunjel.

Pregatim compozitia de perisoare.
Fierbem perisoarele.
Ingredientele pt sosul de rosii

Adaugam perisoarele la sos.

Punga cu taiteii de plastic!
Fierbem taiteii.
Pofta buna!