vineri, iunie 11, 2010

Crochete din branza

Timp de preparare:
25 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
Pt ca sunt adepta legii lui Lovoisier, nimic nu se pierde, totul se transforma, in conditiile de criza o aplic tot mai des.
Pt ca am preparat pateuri cu branza si pt ca am pregatit prea multa umplutura, ceea ce mi-a ramas am folosit la crochete.
Avem nevoie de: 2 linguri pline cu branza telemea, 2 felii paine, 1/2 lingurita chimion, 1 ou, 1 mana ceapa verde, 1 mana patrunjel verde, 1 lingura gris, piper.
Pt prajit: ulei(am folosit de palmier, este mai sanatos pt prajeli, dar se poate folosi orice ulei), 2 linguri de faina, 2 linguri pesmet si inca 1 ou.

Mod de preparare: Am amestecat branza ramasa cu painea inmuiata si stoarsa bine, chimenul, piperul, grisul, oul, verdeata taiata marunt, le-am framantat bine, apoi cu mana in faiana, am format bilute mici, le-am tavalit prin faina, prin oul batut bine, apoi prin pesmet. Se pun crochetele la prajit un uleiul incins, le intoarceti cu o paleta sa se prajeasca pe toate partile, se scot pe servet absorbant. Aveti grija trebuiesc pazite sa nu se arda, se fac repede. Se servesc cu legume sau cu sos de iaurt racoros(iaurt+usturoi+patrunjel verde). Din aceasta compozitie mi-au rezultat 11 crochete mari.

Sos de perisoare cu taitei scurti

Timp de preparare: 45 minute (complexitate medie).
Ingrediente: 0,400-0,500 g carne tocata, 1 ou, 1 lingura faina, 2 lingurite gris, 1 legatura patrunjel verde, cateva crengute de marar verde, 1 mana de frunze ceapa verde, 50 ml ulei, 2 lingurite boia, sare, piper, 1 frunza dafin, apa. Pt diresatura: 1 lingura faina alba, 1 cana de bulion. Pt garnitura: 1/2 punga taitei scurti. Se obtin 4-5 portii.
Mod de preparare: pregatim pasta pt perisoare: intrun vas, amestecam carnea cu oul, piper, sare, marar(optional) si patrunjel verde taiat marunt, faina si grisul, omogenizam bine, dam deoparte. Separat intrun cratit punem uleiul la incins, adaugam ceapa verde taiata marunt, calim putin, adaugam boia si imediat 1 cana apa, lasam sa dea in clocot, apoi adaugam perisoarele formate din amestecul pregatit pt perisoare si frunza de dafin. Fierbem la foc potrivit cam 25 minute, potrivim de sare, piper si dregem cu 1 lingura de faina amestecata cu bulion(intrun castronas preparam o pasta din faina si  putin bulion sa fie de consistenta unei smantani) pe care o adaugam in cratita cu perisoare, lasam sa se ingroase putin, stingem focul si presaram verdeata tocata. Se serveste cu paste fainoase. Eu am folosit taitei scurti, fierti  conform indicatiilor de pe ambalaj. E un fel de mancare hranitor, care se prepara repede.

Ciorba de spanac cu arome de patrunjel verde


 
Timp de preparare:
40 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
1 kg spanac, o mana frunze ceapa verde, 50-75 ml ulei de palmier(se poate orice ulei), 2 oua, 2 linguri smantana, 1 legatura patrunjel verde, sare, otet, 4 catei de usturoi zdrobiti cu presa.

Mod de preparare: Se spala spanacul in cateva ape.
Intro oala de 4 litri, se pune uleiul la incins, se adauga ceapa verde taiata marunt, se caleste usor, apoi se adauga spanacul rupt sau taiat bucati(al meu a fost cu frunze f. mari), se caleste alaturi de ceapa pana se inchide la culoare, dar se amesteca continuu in oala sa nu se arda. Cand s-a calit tot spanacul, se adauga 2,5 litri apa si se fierbe 10-15 minute, se potriveste de sare, se adauga otet dupa gust, usturoiul zdrobit, clocotim putin si stingem focul. Imediat intrun castronas, spargem ouale, separand albusul de galbenus. Albusul il adaugam in oala fierbinte de ciorba unde se coaguleaza rapid, iar galbenusurile se bat cu 2-3 linguri de apa rece, adaugam 2 linguri mari de smantana, amestecam bine si din oala luam ciorba putin cate putin si o adaugam la aceasta diresatura, amestecam bine continutul din castron, apoi golim in oala. Se mai poate pune smantana in farfurie, presaram patrunjel verde tocat marunt si servim cu un bot de mamaliga si branza daca va place. Este mult mai gustoasa decat cea de salata si mai bine acceptata de copii, fiindca nu este amara ca salata.