duminică, mai 23, 2010

Tocanita de miel

Timp de preparare: 1 ora si 20 minute (complexitate medie)  

Ingrediente: 800 g carne de miel(coaste), 1 ceapa uscata(de asta toamna), 1 legatura ceapa verde, 1 legatura patrunjel verde, 50 ml ulei de palmier(nu folosesc de prea multa vreme acest ulei, dar sunt foarte multumita; desigur se poate folosi si ulei obisnuit), 2 lingurite boia, piper, sare, crengute de marar pt decor.

Mod de preparare: Eu obisnuiesc sa oparesc carnea inainte de preparare. Deci: am curatat carnea provenita de la blandul animal de pielite, am oparit-o. Intrun cratit am pus uleiul la incins, am adaugat ceapa curatata, spalata, taiata marunt(cea uscata), rondele mici(cea verde), am calit-o usor, am adaugat boiaua, carnea, am prajit usor carnea apoi am adaugat apa si am lasat tocanita sa fiarba la foc domol cam 1 ora. Am potrivit de sare, piper, am dres-o(ingrosat-o) cu 1 lingura da faina alba amestecata cu putina apa rece. Am turnat dresatura peste tocanita, am lasat sa dea cateva clocote, am adaugat 2 catei de usturoi zdrobiti, am stins focul si am presarat verdeata. Se opreste verdeata si se presara si in farfurie, cine adora gustul patrunjelului. Am decorat cu crengute de marar verde. Se serveste cu mamaliguta calda si salata de verdeturi(salata verde, ceapa, rosii), sau muratura.
sâmbătă, mai 22, 2010

Costita de porc la cuptor

Timp de preparare: 1 ora si 10 minute (complexitate medie)  

Ingrediente: 1,200 kg costite proaspete de porc, 2 lingurite piper macinat, 2 lingurite boia, 1 lingurita ienibahar, 3 lingurite vegeta, 1 lingura ulei de palmier, 5 catei usturoi, cateva crengute patrunjel verde. Pt decor: patrunjel si marar verde, coaja de mar.

Mod de preparare: Carnea spalata si portionata, se pune in tava de friptura, se condimenteaza, se adauga cateva fire de patrunjel verde, 4 catei de usturoi, 1 pahar de apa(200-250 ml), acoperim cu folie de aluminiu si dam la cuptorul deja incins timp de 50 minute(la jumatatea timpului intoarcem carnea). Carnea este preparata cand furculita intra cu usurinta. Luam folia si mai lasam carnea la cuptor 10 minute sa se rumeneasca. Se serveste cu garniture de cartofi pregatiti la cuptor(pireu, orez) si salata de castraveti proaspeti. Dupa ce asezam friptura si cartofii pe farfurie, garnisim cu crengute de verdeata, verdeata tocata, ustoroi(1 catel taiat marunt), trandafir realizat din coaja de mar.
miercuri, mai 19, 2010

Zama de loboda rosie cu paparaie

Servita cu mamaliga si ceapa
Dupa ce stingem focul adaugam verdeata
Paparaia se taie cubulete
Paparaia prajita deja pe o parte
  Ouale batute cu grisul(compozitia de paparaie, cum zicem noi in Ardeal)
  Loboda rosie Timp de preparare: 45 minute (complexitate redusa).
Ingrediente: 2 maini de loboda rosie, 2 linguri de orez, 3 morcovi, 1 ceapa mica, 1 bucata telina, 1 legatura leustean, 2 oua, 2 liguri de gris, 3 linguri ulei, sare, otet.  
Mod de preparare: Intro oala de 3 litri punem la fiert ceapa, morcovii, telina, curatate si spalate. Intre timp intro farfurie adanca batem bine ouale, adaugam grisul, amestecam bine si punem la prajit aceasta paparaie cu gris intro tigaie in care am incins cele 3 linguri de ulei. Lasam sa se prajeasca paparaia pe o parte, apoi o intoarcem si o prajim si pe cealalta parte. Cand este rumenita, stingem focul, o taiem cubulete si o adaugam in oala peste zarzavat, adaugam orezul spalat, contiunam fierberea. Cand orezul este fiert, adaugam loboda curatata de cotoare si spalata in 3 ape. Daca frunzele de loboda sunt mari, le putem taia sau rupe. Fierbem cam 5-10 minute, pt ca loboda fierbe foarte repede. Potrivim ciorba de otet si sare, stingem focul si presaram verdeata tocata marunt. Se poate servi cu smantana si mamaliga.
sâmbătă, mai 15, 2010

Clatite colorate

Timp de preparare: 1 ora si 10 minute (complexitate redusa).
Ingrediente: Avem nevoie pt aluat de: 400 g faina alba, 1 zahar vanilat, 3 oua, 800 ml. apa minerala, un praf de sare, 1 lingura de ulei, cateva picaturi colorant alimentar(am folosit rosu la o parte din aluat si galben la cealalta parte) Pt umplutura: 350 urda, 2 galbenusuri, 3-4 linguri de zahar, 2 vanilii, 1 linguri de smantana, 1 legatura marar verde tocat marunt. Pt prajit: ulei.  
Mod de preparare: Intrun vas, amestecam apa, ouale batute, faina, 1 plic vanile, 1 praf sare, 1 lingura ulei. Impartim aluatul in 2 parti, in 2 vase diferite, intro parte adaugam cateva picaturi colorant rosu alimentar, amestecam bine, dam la rece 1/2 de ora. La fel procedam si cu cealalta parte de aluat in care am adaugat cateva picaturi de colorant alimentar galben. Pana aluatul sta le rece, pregatim umplutura de urda. Intrun castron, razuim urda, adaugam galbenusurile, zaharul, vanilia, smantana, mararul tocat marunt, amestecam totul bine, dam la rece. Acum e timpul sa coacem clatitele. Intro tigaie adaugam 2 lingurite de ulei, incingem uleiul si punem un polonic de aluat, il coacem pe ambele parti. Asa procedam pana coacem tot aluatul, dar, atentie sa ungem tava cu ulei, inainte de fiecare clatita. Scoatem clatitele pe un platou si cand sunt gata toate, umplem fiecare clatita cu urda, o rulam si o asezam pe farfurie. La fel procedam si cu cealalta jumatate de aluat in care am adaugat cateva picaturi de colorant alimentar galben. Pt cine este interesat, asa arata clatitele mele colorate.
vineri, mai 14, 2010

Clatite cu urda ca in Ardeal













Timp de preparare:
1 ora si 10 minute (complexitate redusa)

Ingrediente: Avem nevoie pt aluat de: 400 g faina alba, 1 zahar vanilat, 3 oua, 800 ml. apa minerala, un praf de sare, 1 lingura de ulei,
Pt umplutura: 350 urda, 2 galbenusuri, 3-4 linguri de zahar, 3 vanilii, 2 linguri de smantana, 1 legatura marar verde tocat marunt.
Pt prajit: ulei.

Mod de preparare: Intrun vas, amestecam apa, ouale batute, faina, 1 plic vanile, 1 praf sare, 1 lingura ulei, dam la rece 1/2 de ora. Pana aluatul sta le rece, pregatim umplutura de urda. Intrun castron, razuim urda, adaugam galbenusurile, zaharul, vanilia, smantana, mararul tocat marunt, amestecam totul bine, dam la rece.
Acum e timpul sa coacem clatitele.
Intro tigaie adaugam 2 lingurite de ulei, incingem uleiul si punem un polonic de aluat, il coacem pe ambele parti. Asa procedam pana coacem tot aluatul, dar, atentie sa ungem tava cu ulei, inainte de fiecare clatita.
Scoatem clatitele pe un platou si cand sunt gata toate, umplem fiecare clatita cu urda, o rulam si o asezam pe farfurie.
Am pregatit aceste clatite cu urda asa cum cere traditia in Ardeal de Ispas(Inaltarea Domnului)
Sfat: daca aluatul se ingroasa, mai adaugati putina apa si omogenizati totul foarte bine, lasati aluatul sa stea vreo 5-10 minute apoi coaceti placintele.