duminică, mai 23, 2010

Tocanita de miel

Timp de preparare: 1 ora si 20 minute (complexitate medie)  

Ingrediente: 800 g carne de miel(coaste), 1 ceapa uscata(de asta toamna), 1 legatura ceapa verde, 1 legatura patrunjel verde, 50 ml ulei de palmier(nu folosesc de prea multa vreme acest ulei, dar sunt foarte multumita; desigur se poate folosi si ulei obisnuit), 2 lingurite boia, piper, sare, crengute de marar pt decor.

Mod de preparare: Eu obisnuiesc sa oparesc carnea inainte de preparare. Deci: am curatat carnea provenita de la blandul animal de pielite, am oparit-o. Intrun cratit am pus uleiul la incins, am adaugat ceapa curatata, spalata, taiata marunt(cea uscata), rondele mici(cea verde), am calit-o usor, am adaugat boiaua, carnea, am prajit usor carnea apoi am adaugat apa si am lasat tocanita sa fiarba la foc domol cam 1 ora. Am potrivit de sare, piper, am dres-o(ingrosat-o) cu 1 lingura da faina alba amestecata cu putina apa rece. Am turnat dresatura peste tocanita, am lasat sa dea cateva clocote, am adaugat 2 catei de usturoi zdrobiti, am stins focul si am presarat verdeata. Se opreste verdeata si se presara si in farfurie, cine adora gustul patrunjelului. Am decorat cu crengute de marar verde. Se serveste cu mamaliguta calda si salata de verdeturi(salata verde, ceapa, rosii), sau muratura.
sâmbătă, mai 22, 2010

Costita de porc la cuptor

Timp de preparare: 1 ora si 10 minute (complexitate medie)  

Ingrediente: 1,200 kg costite proaspete de porc, 2 lingurite piper macinat, 2 lingurite boia, 1 lingurita ienibahar, 3 lingurite vegeta, 1 lingura ulei de palmier, 5 catei usturoi, cateva crengute patrunjel verde. Pt decor: patrunjel si marar verde, coaja de mar.

Mod de preparare: Carnea spalata si portionata, se pune in tava de friptura, se condimenteaza, se adauga cateva fire de patrunjel verde, 4 catei de usturoi, 1 pahar de apa(200-250 ml), acoperim cu folie de aluminiu si dam la cuptorul deja incins timp de 50 minute(la jumatatea timpului intoarcem carnea). Carnea este preparata cand furculita intra cu usurinta. Luam folia si mai lasam carnea la cuptor 10 minute sa se rumeneasca. Se serveste cu garniture de cartofi pregatiti la cuptor(pireu, orez) si salata de castraveti proaspeti. Dupa ce asezam friptura si cartofii pe farfurie, garnisim cu crengute de verdeata, verdeata tocata, ustoroi(1 catel taiat marunt), trandafir realizat din coaja de mar.
miercuri, mai 19, 2010

Zama de loboda rosie cu paparaie

Servita cu mamaliga si ceapa
Dupa ce stingem focul adaugam verdeata
Paparaia se taie cubulete
Paparaia prajita deja pe o parte
  Ouale batute cu grisul(compozitia de paparaie, cum zicem noi in Ardeal)
  Loboda rosie Timp de preparare: 45 minute (complexitate redusa).
Ingrediente: 2 maini de loboda rosie, 2 linguri de orez, 3 morcovi, 1 ceapa mica, 1 bucata telina, 1 legatura leustean, 2 oua, 2 liguri de gris, 3 linguri ulei, sare, otet.  
Mod de preparare: Intro oala de 3 litri punem la fiert ceapa, morcovii, telina, curatate si spalate. Intre timp intro farfurie adanca batem bine ouale, adaugam grisul, amestecam bine si punem la prajit aceasta paparaie cu gris intro tigaie in care am incins cele 3 linguri de ulei. Lasam sa se prajeasca paparaia pe o parte, apoi o intoarcem si o prajim si pe cealalta parte. Cand este rumenita, stingem focul, o taiem cubulete si o adaugam in oala peste zarzavat, adaugam orezul spalat, contiunam fierberea. Cand orezul este fiert, adaugam loboda curatata de cotoare si spalata in 3 ape. Daca frunzele de loboda sunt mari, le putem taia sau rupe. Fierbem cam 5-10 minute, pt ca loboda fierbe foarte repede. Potrivim ciorba de otet si sare, stingem focul si presaram verdeata tocata marunt. Se poate servi cu smantana si mamaliga.