vineri, februarie 05, 2010

Premiu drag mie si de mare ajutor, premiu de la gustos.ro

In vara anului 2009 am participat la concursul ,,Bucatarul stie tot,, pe http://www.gustos.ro unde am avut marea bucurie sa fiu rasplatita cu un premiu de mare ajutor, foarte drag mie: un mixer Vortex Super Twist, de care sunt foarte multumita, un real ajutor in bucatarie. Este ,,ucenicul meu,, ma scuteste de framantat, sau de batut spuma. Multumesc organizatorilor si sponsorilor. Despre el este vorba...
miercuri, februarie 03, 2010

Clatite cu gem si sos de ciocolata

Timp de preparare:
1 ora si 20 minute.
Ingrediente pt aluat:
400 g faina, 3 oua, 1 vanilie, sare, 1/2 apa minerala, coaja rasa de la o lamaie.
Ingrediente pt umplutura:
gem de caise, gem de strugurei cu capsuni.
Pt sosul de ciocolata:
2 cuburi mari de ciocolata menaj, 100 g zahar, 4 linguri lapte.
Mod de preparare:
Faina cernuta se amesteca cu apa, zaharul vanilat, coaja de lamaie, putina sare, avem grija sa nu se faca cocoloase. Adaugam ouale batute si omogenizam totul bine cu mixerul. Daca vi se pare aluatul prea gros puteti subtia cu putina apa, dupa care se amesteca din nou. Lasam aluatul la rece 30 minute, apoi coacem clatitele pe plita, in tigaie unsa cu putin ulei. Eu am folosit 2 tigai cu diametrul de 24 cm pt a scurta timpul de coacere. Dupa coacere ungem fiecare clatita pe jumatate cu gem si o impaturam.



Preparam sosul de ciocolata: intro canita topim zaharul cu 2 linguri de lapte la foc mic. In alata canita sau ibric topim cuburile de ciocolata cu alte 2 linguri de lapte, apoi luam jos de pe foc si amestecam cu topitura de lapte si zahar. Sosul obtinut, dupa o usoara racire, l-am pus intro punguta de nylon pe care am intepat-o cu o scobitoare si am ornat placintelele. Au rezultat 14 placintele.

Mazare scazuta


Timp de preparare:
20 minute
Ingrediente:
2 cutii mazare bonduelle, 1 ceapa mica, 2 linguri faina, 1 cescuta ulei(100 ml), bulion(200 ml), sare, piper, putin lapte(50 ml), patrunjel verde.
Mod de preparare:
intro craticioara, punem uleiul la incins, calim usor ceapa razuita pe razatoarea cu gauri mici. Adaugam faina, rumenim usor, apoi, punem in craticioara continutul celor 2 cutii de mazare, amestecam continuu la foc mic. Cand incepe sa se ingroase turnam bulionul,  lasam sa fiarba la foc domol amestecand mereu sa nu se arda, potrivim de sare si piper. Subtiem sosul cu lapte daca este nevoie si mai fierbem 1-2 minte. Dupa ce stingem focul presaram verdeata tocata marunt.
duminică, ianuarie 24, 2010

Minirulouri cu capsuni, rapide








Uneori in criza de timp, mai folosesc acest tip de minirulouri cu capsuni, congelate, cumparate de la magazin de tip ,,Profi,, care nu necesita decat coacere si sunt destul de gustoase.
Timp de preparare: 50 minute.
Ingrediente:1 tavita de minirulouri congelate cu capsuni, de la Profi, 1 pliculet zahar vanilat dr oetker, 2 linguri zahar pudra.
Mod de preparare: Se lasa rulourile cam 15-20 minute sa se decongeleze, se aseaza in tava pe hartie de copt si se coc apoi in cuptorul preincalzit la 190 grade cam 20-25 minute. Se scot din cuptor, se pudreaza cu zahar vanilat amestecat cu zahar pudra, se aseaza pe farfurie. Este un desert foarte rapid, bun, se poate servi si langa cafea.
joi, ianuarie 21, 2010

Supa cu ,,amestec de vara,, si ciuperci






30 minute
Ingrediente: 1 punga ,,amestec de vara,, congelat din supermarket(conopida, mazare, fasole verde, morcovi), 1 ceapa, 5 ciuperci mari champignon, ardei gras congelat, sare, ienibahar, 50 ml ulei, 2,5 litri apa, patrunjel si leustean verde.
Mod de preparare: Punem la fiert intro oala 2,5 litri apa. Cand fierbe, adaugam continutul unei pungi cu ,,amestec de vara,, lasam sa fiarba. Intre timp, separat, intro tigaie punem uleiul la incins, adaugam ciupercile curatate, spalate, taiate bucatele, ceapa taiata marunt si o cescuta pt cafea cu ardei gras taiat cubulete(eu am avut in congelator, provizii de iarna), calim totul cam 5 minute, amestecand continuu, apoi adaugam in oala cu amestecul si lasam sa fiarba 10-15 minute. Potrivim de sare, adaugam putin ienibahar(nu e obligatoriu), stingem focul si adaugam verdeata tocata marunt. Este o supica gustoasa, rapida si de post.