sâmbătă, decembrie 26, 2009

Figurine din padispan



Timp de preparare: 1 ora si 30 minute.
Pt pandispan avem nevoie de: 5 oua, 5 linguri de zahar, 5 linguri de faina, un praf de sare, 1 vanilie, 1/2 plic praf de copt. Se foloseste tava de la aragaz sa nu obtinem un pandispan prea gros.
Pt decorat avem nevoie de vreo 4 cuburi de ciocolata menaj si nuca de cocos colorata. Ciocolata se topeste pe foc si pt fiecare cub de ciocolata adaugam 1 lingura de apa.
Mod de preparare: Separam albusul de galbenus. Intrun vas adaugam albusurile, punem un praf de sare, batem pana obtinem spuma. Adaugam praful de copt, batem spuma inca un minut, apoi se adauga in ploaie zaharul, vanilia si batem bine spuma pana se topeste tot zaharul. Adaugam galbenusele amestecam usor, apoi punem faina in ploaie, se omogenizeza usor. Turnam pandispanul in tava tapetata cu hartie de copt si coacem la foc potrivit (la cuptorul meu cam 20 min). Lasam blatul copt la racit (al meu a ramas pana ziua urmatoare). Cu diferite forme de fursecuri, am taiat blatul, l-am dat prin ciocolata topita, apoi prin nuca de cocos colorata. Se tavalesc rapid sa nu se inchege ciocolata. Cam asta am obtinut.
luni, decembrie 14, 2009

Salata de boeuf


Cred ca salata de boeuf, o salata aperitiv este nelipsita de la mesele festive ale romanilor. Acest aperitiv il mai prepar uneori cand gatesc supa de galusti sau taitei si fierb mult zarzavat.

Timp de preparare: 30 minute.
Daca zarzavatul e deja fiert, ramas de la o supa strecurata( cu taitei sau galuste), slata poate fi preparata in 30 minute.
Ingrediente: 4 morcovi, 1 radacina patrunjel, 3 cartofiori, 1 telina mica, 2-3 castraveti murati, carne, sare. Nu folosesc niciodata cantitati standard, daca vrem cantitate mai mare de salata, desigur folosim mai mult zarzavat.
Pt maioneza: 1/2 cartof fiert, 1 galbenus crud de ou, 3 lingurite mustar, ulei (aprox. 250 ml).
Pt ornat: 1 morcov (din cei 4) si frunze patrunjel verde.
Mod de preparare: zarzavatul deja fiert se da pe razatoarea cu gauri mari apoi se pune intrun bol, dam pe razatoare si castravetii pe care ii adaugam peste zarzavat. Intre timp din ingredientele pt maioneza preparam maioneza: zdrobim f.  bine jumatatea de cartof  fiert, se amesteca cu mustarul si galbenusul crud de ou, apoi adaugam ulei putin cate putin pana obtinem o maioneza consistenta. Din cantitatea de maioneza, oprim 1-2 linguri pt a acoperi salata, iar restul de maioneza se amesteca cu zarzavatul maruntit, omogenizam bine, adaugam sare dupa gust. Asezam salata pe un platou, o modelam dupa imaginatie, o imbracam cu maioneaza si o decoram folosindu-ne inspiratia de moment. Eu am decupat figurine din morcov folosind formele de biscuiti.
Puteti aranja salata sub forma de floarea-soarelui, folosind pt petale cipsuri de cartofi, iar pt samburi bucati de masline negre..


 

Tort Arici

Timp de preparare: 1 ora si 40 minut.
Sursa de inspiratie: in bucataria Sabinei
Ingrediente: 500 grame biscuiti populari 3 linguri mari cu miere 4 linguri cacao 100 grame zahar 3 pliculete zahar vanilinat 1 lingurita scortisoara 200 grame nuca de cocos 50 grame unt 2 esente de rom 300 ml lapte 3 linguri stafide.
Pentru crema si pentru ornare: 1 cutie de mascarpone (250 grame) 50 grame zahar pudra o cescuta de cafea pregatita 2 linguri de cacao cereale Viva(pentru tepi).
Mod de preparare: se rup biscuitii in bucati mai mici si ii amestecam cu celelalte ingrediente (miere, cacao, nuca, unt....). Compozitia trebuie sa aibe consistenta aceleea pentru salam de biscuti. Daca mai este nevoie adaugati putin lapte. Compozitia obtinuta se da la frigider pentru aprozimativ 1 ora pentru a se intrepatrunde aromele. Intre timp se pregateste crema de mascarpone: branza se amesteca impreuna cu zaharul, cafeaua si cacao timp de 3 minute. Se scoate compozitia de la frigider, se pune pe un platou si se modeleaza ariciului. Se intinde apoi crema de mascarpone peste el, apoi se infig cerealele de Viva, care imita tepii. Se pun ochii si nasul din aceleasi cereale. Este de efect!