vineri, noiembrie 06, 2009

Spirale cu piept de pui si sos de legume

Timp de preparare: 30 minute (complexitate redusa).
Ingrediente: 2 bucati piept de pui, 1 punga paste fainoase spirale, 4 rosii mari, 1 ardei gras, 1 ceapa alba, busuioc, piper, sare, patrunjel verde, 2 catei de usturoi, 50 ml ulei (cam o cescuta pt cafea).
Mod de preparare: Intro tigaie, punem uleiul la incins, adaugam pieptul de pui taiat bucatele, il lasam 2-3 minute la prajit, dupa care adaugam legumele taiate corespunzator: ceapa pestisori, ardeiul gras fasii, rosiile felii subtiri, uaturoiul dat prin presa. Fierbem totul la foc potrivit cam 10-15 minute, potrivim de sare, piper, adaugam busuiocul si patrunjelul tocate. Intre timp, fierbem pastele conform indicatiilor de pe ambalaj. Asezam pe farfurie pastele si adaugam peste ele sosul cu pieptul de pui. Din aceste cantitati rezulta cam 4 portii.

Placinta cu cartofi

Timp de preparare: 20 minute (complexitate redusa).
Ingrediente: 2-3 cartofi mijlocii, 5 oua, piper, sare, vegeta, patrunjel verde tocat marunt, ulei.
Mod de preparare: cartofii curatati, spalati se razuiesc pe razatoarea cu gauri mici, ii stoarcem bine, bine de zeama, ii punem intrun vas, ii amestecam cu piper, sare, patrunjel tocat marunt, ouale batute bine. Totul se omogenizeaza bine, apoi se pun la foc, intro tigaie mai mare cu ulei incins, si se coace placinta pe ambele parti la foc mic, sa se patrunda cartofii. Se poate servi simpla sau cu carnati afumati si mujdei de usturoi.

Salata simpla de vinete

Timp de preparare: 1 ora si 10 minute (complexitate medie).
Ingrediente: 1 kg de vinete, ulei, ceapa. sare, gogosar si patrunjel verde pt ornat.
Mod de preparare: Vinetele se coc, se curata, se toaca, se pun intrun castron. Adaugam peste ele ulei , sare, ceapa razuita si se amesteca bine. Vara eu nu pun maioneza la vinete, sunt mai gustoase simple. Le consumam la dejun sau la cina, langa branza de casa din cas de oaie, sau langa un salam uscat, alaturi de rosii, ardei sau gogosari.

Tocanita de cartofi cu cabanos

Timp de preparare: 50 minute (complexitate redusa).
Ingrediente: 1 ceapa, 800 g cartofi rosii, 1 ardei gras verde, 1 rosie mare, 1 cescuta de ulei, 2 lingurite boia, 1 lingurita vegeta, sare, piper, 1 ramurica de frunze telina, o leg. patrunjel verde, 1 lingurita faina pt diresatura, cateva fire de cabanos.
Mod de preparare: Intro cratita, punem uleiul la incins, adaugam ceapa taiata marunt, calim pana devine sticloasa, adaugam boiaua, cartofii curatati, spalati, taiati cubulete. Acoperim cartofii cu apa, lasam sa dea cateva clocote. Adaugam ardeiul gras taiat cubulete mici si rosia taiata marunt, lingurita de vegeata, crenguta de telina. Cand sunt fierti cartofii potrivim de sare si piper, adaugam o diresatura dintro lingurita de faina si apa, mai dam un clocot. Stingem focul, presaram patrunjel verde tocat marunt. Se serveste cu cabanos prajit, pe care il crestam la capete sa fie mai apetisant. Se serveste cu muratura.
marți, noiembrie 03, 2009

Zacusca de vinete







Timp de preparare:
8 ore (complexitate ridicata)

Ingrediente:

10 kg vinete, 5 kg gogosari, 1 l ulei, 2 kg ceapa, 1 kg bulion, sare, piper boabe, 2 frunze dafin.
Este foarte mult de lucru, avand in vedere ca se coc si se curata vinetele si gogosarul, apoi si pt curatatul si macinatul cepei trebuie timp si rabdare. Dar pt cine adora gustul acestui preparat, merita tot efortul.

Mod de preparare:

Vinetele se coc, se curata, se lasa la scurs, se toaca marunt, se pun deoparte.
Gogosarii se coc, se curata de pielita, se dau prin masina de carne, se pun deoparte.
Ceapa, se curata, se da prin masina de carne, se pune la calit intro oala mare cu 1 litru de ulei la foc mic. Se fierbe in ulei pana se inmoaie (cam 2 ore), se adauga gogosarul si vinetele coapte si tocate. Amestecam des in zacusca sa nu se prinda de oala, adaugam bulionul, piperul, frunzele de dafin. Fierbem zacusca de acum incolo inca 1 ora, dupa care se pune in borcane cu capac, bine spalate si sterilizate in cuptor. Tinem borcanele in paturi, la dunst uscat pana se racesc. Pt siguranta, se pot dunstuli in cuptor. Eu procedez asa: pun borcanele intro tava de prajitura mai inalta, pun apa in tava si intruduc tava cu borcanele in cuptor la foc potrivit, pana fierbe apa din tava. De acum, reduc focul mic si las la cuptor 30 minute. Se inchide focul si se lasa zacusca in cuptor pana se raceste, dupa care se scot borcanele se sterg frumos si se pun la pastrat in camara.
Din aceste cantitati, au rezultat 25 de borcane cu zacusca.