marți, noiembrie 03, 2009

Tarhon la borcan pt iarna






Timp de preparare:
4 ore (complexitate redusa)

Ingrediente:
Un manunchi de tarhon, sare neiodata, otet.

Mod de preparare:
Se spala tarhonul se lasa la scurs, apoi se desface de pe crengute si se pune intrun vas. Saram bine, bine frunzele de tarhon cu sare grunjoasa fara iod, lasam vreo 3-4 ore sa se mai lase putin frunzele, apoi asezam tarhonul in borcan si punem otet. In acest mod, se pastreaza ani de zile tarhonul, un condiment excelent pt ciorbe cu carne afumata, sau ciorba de fasole uscata.

Sarmale


Timp de preparare: 4 ore si 50 minute (complexitate redusa).
Ingrediente: 800 grame carne tocata, o cescuta de cafea cu orez, sare, piper(dupa gust), 1 lingurita boia, 1-2 lingurite vegeta, 1 ceapa, 2 cartofi(sarmalele nu vor fi gretoase), 1 ou, frunze de varza murata(20 frunze varza murata de la congelat), varza proaspata, rosii, marar, cimbru pulbere(l-am preparat din cimbru proaspat pus la uscat), bucati de costita afumata.
Mod de preparare: Intrun vas, punem carnea tocata, adaugam oul, orezul bine spalat si scurs de apa, ceapa taiata marunt, cartofii razuiti pe razatoarea cu gauri mari, sare, piper, boia, vegeta si omogenizam bine, Impachetam sarmale(mie mi-au iesit din aceasta cantitate 20 de sarmale mari)pe care le asezam intro oala mai mare, pe fundul careia am pus varza proaspata taiata marunt. Dupa un rand de sarmale, presaram iarasi un rand de varza taiata marunt si asezam din nou sarmale pana le terminam. Deasupra punem afumatura, pe care o acoperim cu varza marunta, peste care taiem rosii felii si asezam si niste marar frunze si un praf de cimbru. Punem sarmalele la fiert domol 3 sau 4 ore, dupa care se servesc cu smantana, langa bere rece sau vin. La preparare se iroseste cam 40-50 minute si la fiert 3-4 ore.

Compot de prune albe






Timp de preparare:
1 ora si 30 minute (complexitate medie)

Ingrediente: prune, zahar cam 4 linguri la un borcan de 800 g, apa, (optional -vanilie).
Nu se cere o cantitate stas. Dintro cantitate mai mare de prune albe, am pregatit pt iarna compot si gem.

Mod de preparare:
Prunele mai coapte le-am folosit la gem, iar cele mai tari la compot. Dupa ce am sortat fructele, le-am spalat. Am folosit borcane de 800 g pe care le-am spalat, apoi le-am sterilizat in cuptorul de la aragaz. Am procedat asa: am asezat prunele in borcane. Pt fiecare borcan am folosit asa cum am specificat mai sus 4 linguri de zahar si apa. Am masurat cata apa intra intrun borcan cu fructe, am calculat apa pt toate borcanele, am adugat zaharul, am incalzit putin compozitia sa fie omogena, apoi am turnat-o din nou in borcane, pe care le-am capacit cu capace metalice cu filet. Am asezat borcanele in tava de la aragaz in care am pus apa si am dat compotul la cuptor cam 30 minute. Dupa ce se stinge focul la cuptor, se lasa compotul sa se raceasca acolo pana a doua zi, cand asezam borcanele in camara.

Ciorba de ardei umplut







Timp de preparare:
1 ora și 30 minute (complexitate redusa)
Ingrediente:
800 g carne tocata, 1 cescuta pt. cafea cu orez, 1 ou crud, piper, sare, boia, 1 lingura faina alba, vegeta dupa gustul fiecaruia.
Zarzavat pt ciorba: 2 cepe mai mici, 4-5 morcovi, 2-3 patrunjei radacina. Mai avem nevoie de inca o cescuta pt cafea cu orez, 1 legatura frunze de patrunjel, sare, 250- 300 ml bulion, optional smantana.
Pt umplut:12-14 ardei mai mici, la care scoatem interiorul sa putem umple cu carne.
Mod de preparare:
Punem la fiert intro oala de 3-4 litri zarzavatul curatat, spalat, taiat cubulete. Cand fierbe zarzavatul adaugam ardeii umpluti, pe care ii pregatim intre timp. Tot acum adaugam in ciorba orezul spalat bine si scurs de apa. Lasam ciorba sa fiarba la foc potrivit 50/60 minute pana se fierbe orezul. Dupa ce stingem focul, adaugam patrunjel tocat marunt si optional se poate consuma ciorbica cu 1-2 linguri smantana, care se adauga la servire, in farfurie.
luni, noiembrie 02, 2009

Prajitura cu crema cocos

Timp de preparare: 30 minute (complexitate redusa).
Ingrediente: 1 pachet foi Lica, 250 g margarina, 200 g zahar, 2 vanilii, 100 g ciocolata, 100 g nuca cocos, 3 oua.  
Mod de preparare: Margarina, zaharul, ciocolata se topesc intro craticioara la foc mic, mestecand continuu, adaugam apoi nuca de cocos. Stingem focul si adaugam pe rand cele 3 oua, mestecand foarte bine dupa adaugarea fiecarui ou. Lasam crema sa se raceasca si apoi ungem foile. Se serveste ziua urmatoare.