miercuri, aprilie 28, 2010

Oua umplute-aricei

Timp de preparare: 40 minute (complexitate redusa).
Ingrediente: 4 oua fierte tari, 1 cutie mica de pate de ficat de pasare, 1 ceapa mica, sare, piper, cateva fire de patrunjel verde.
Pt maioneza: galbenusurile fierte, 1 galbenus crud, 1 lingura samnatana(sau 1 lingura danone natur), ulei.
Pt decor: frunze de salata verde, crengute de marar tare.
Mod de preparare: Pt ca nu a trecut criza, doar Pastele si au ramas oua rosii, am aplicat legea lui Lovisier ,,nimic nu se pierde ci totul se transforma. Asadar, m-am gandit sa prepar din ouale ramase oua umplute-aricei. M-am inspirat dintro revista, insa... nefiind specialista in arta fotografica, a iesit ce vedeti. Deci: am curatat ouale, le-am taiat in jumatate, de-a lungul, am scos galbenusurile pe care le-am zdrobit, le-am amestecat cu galbenusul crud, mustarul si am picurat ulei putin cate putin pana am preparat maioneza. Am amestecat maioneza cu 1 lingura smantana, am asezat-o pe o farfurie in asteptarea oualor. Din pateul de ficat, ceapa razuita pe razatoarea cu gauri mici, sare, piper, verdeata tocata bine si 2 lingurite maioneza, am preparat pasta de umplut. Am umplut ouale pe care le-am decorat cu bucati de frunze de ceapa, cu coaja de ridichie rosie(in loc de ochi) si frunza mica de ceapa (in loc de nas). Am asezat ouale pe frunze de salata(o varianta), sau pe pat de maioneza si am decorat cu marar verde. Aceasta-mi este ,,opera de arta culinara!,,
luni, aprilie 19, 2010

Carne de porc si cus-cus

Timp de preparare: 2 ore (complexitate redusa).
Ingrediente: 700 g carne porc, 1 ceapa mare, 2 lingurite boia, 50 ml ulei palmier(se poate orice ulei), 2 catei usturoi, piper, 2 lingurite vegeta, sare, patrunjel verde tocat. 200 g cus-cus(o jumate de punga). Se obtin 3 portii de mancare.
Mod de preparare: Eu obisnuiesc de fiecare data cand gatesc carne sa o oparesc. Deci: am oparit carnea, am spalat-o bine. Intrun cratit, am pus uleiul la incins, am adaugat ceapa taiata marunt, am calit-o pana a devenit sticloasa, am adaugat boiaua, carnea, vegeta, piper. Se lasa putin la foc mic, amestecand mereu, apoi adaugam putina apa. Se fierbe la foc domol, mai completam cu f. putina apa, potrivim de sare, daca mai e nevoie. Cand este fiarta carnea, trebuie sa ramana doar putin sos. Stingem focul si presaram verdeata tocata. Separat fierbem cus-cusul respectand instructiunile de pe ambalaj. Cu o strecuratoare mica(pt ceai) se ia cus-cus, se lasa la scurs, se aseaza pe farfurie, iar langa aceasta forma de cus-cus adaugam cateva linguri de tocanita. Se serveste cu salata de cruditati(eu am preparat din: salata verde, ceapa verde, castrevete proaspat, putin ulei, sare si otet). A iesit cam ce se vede.

Ciorba de salata cu leustean






Timp de preparare: 45 minute (complexitate redusa).
Ingrediente: 5 capatani de salata verde, 100 ml ulei, 2 oua, 300-400 ml lapte, sare, o legatura leustean, 5 catei usturoi, otet dupa gust, optional smantana.
Mod de preparare: Curatam salata si o spalam in 3-4 ape. Intro oala de 3 litri, punem uleiul la incins, adaugam salata taiata bucati si o calim la foc domol pana se inchide la culoare(eu asa am invatat de la mama ca prin calire se pierde din amareala salatei). Adaugam 2,5 litri apa si fierbem salata, potrivim de sare si otet. Cand ciorba e fiarta, stingem focul, adaugam cateii de usturoi zdrobiti cu clestele pt usturoi si dregem ciorba: saparam galbenusurile de albusuri(eu am adaugat albusurile in oala cu ciorba), punem galbenusurile intrun castron, le batem bine cu furculita, adaugam putina apa(cam 25 ml), amestecam, adaugam laptele(care trebuie sa fie rece si daca e de casa sa fie fiert inainte si apoi racit), amestecam iar. Luam ciorba fierbinte din oala si adaugam peste amestecul de galbenusuri cu lapte, amestecam, apoi adaugam in oala cu ciorba(mai adaugam sare daca este nevoie, intrucat am adaugat lapte). Deliciul acestei ciorbe este leusteanul, pe care il adaugam tocat marunt in oala sau in farfurie. Se poate adauga smantana in farfurie si se serveste cu mamaliguta calda.