luni, februarie 05, 2024

Chifle din linte rosie


 Am experimentat acest gen de chifle care mie îmi plac. Se știe ca bobul de linte nu contine gluten, așadar aceste chifle sunt potrivite pt persoanele cu sensibilitate la gluten, în plus, nu e mare scofala sa le prepari. Mai jos voi scrie ingredientele necesare și modul de preparare.

Ingrediente:

-300 g linte rosie hidratata de seara pana dimineața

-40 g tarate de psylium

-100 ml apă caldă

- 6 sau 7 g praf de copt

- sare celtica, sau sare neiodata după gust

- 2 linguri ulei de masline

- seminte dupa preferinta( am adaugat de susan alb si negrilica).

Mod de preparare:

Lintea hidratata în apa rece de seara pana dimineața se spala bine în multe ape, pana nu mai face spuma. După spălare, se scurge de apa, se pune intr un blender impreuna cu celelalte ingrediente, adăugați cele 100 ml apă caldă și blendati totul bine. Cu mâinile umezite în apa, modelați bile din compoziție pe care le așezați intr o tava tapetata cu hârtie de copt și coaceți în cuptorul preîncălzit la 190° cam 35'/ 40' cu încălzire superioara/ inferioara, cam asa a durat la mine.


 

sâmbătă, februarie 03, 2024

Chiftele la airfryer Myria


Foarte util acest aparat airfryer al meu, myria. Azi am experimentat chiftele. Rețeta obișnuită de chiftele, au ieșit tare gustoase. Ce am facut?  Simplu, trebuia sa fiu atenta sa le întorc pe cealaltă parte la jumătatea timpului setat. Pe grătarul aparatului, am pus hârtie de copt pe care am pensulat o cu puțin ulei, apoi am așezat chiftelele pe care le am modelat cu mâinile înmuiate intr un amestec de apa cu ulei. Am setat aparatul pt reteta vita, la 200° , iar pt timp am setat 20' . După 10' le am întors și am continuat gătirea. La sfârșitul programului setat, aparatul anunță printr un sunet ca și a terminat treaba. Atât de simplu!
duminică, noiembrie 26, 2023

Sarmale de post cu soia granule in varză murată



Ingrediente:

- 100 g soia granule hidratate 20', apoi scurse de apå
-1 cartof dulce mărime medie
-1 rădăcină morcov
-1 rădăcină pătrunjel
-100 ml ulei de măsline 
- 3 cepe albe mari
- țelină radacina/o bucățică
-1 ceșcuță orez
- boia dulce și boia iute după preferință 
- piper măcinat
- sare
-1 ceșcuțå drojdie inactivă 
-1 ceșcuță fulgi de ovăz 
-1 ceșcuță nucă măcinată
- 200 ml bulion
- crenguțe de mărar proaspăt
- optional cimbru uscat/eu am folosit, mie îmi place tare gustul de cimbru
- ardei capia congelat
- varză murata
- un sfert de varză proaspătă rămasă în frigider, pe care nu am vrut sa o arunc
-zeamă de varză, pe care întotdeauna o clocotesc și o pun peste sarmale când le pun la fiert.
Dacă varza e suficient de acra, atunci puneți apa clocotită peste sarmale și le puneți la fiert.

Mod de preparare:

ceapa tăiată mărunt se călește în ulei. Intre timp zarzavatul l am mărunțit cu tocatorul electric. Peste ceapa călită am adăugat ardeiul congelat, boia, piper, apoi imediat orezul spălat și scurs de apa, am pus și 100 ml apă și am ținut compoziția pe foc pana s a evaporat apa. Am lăsat compoziția sa se răcorească, apoi am adăugat zarzavatul tocat și fulgii de soia scurși de apa. Tot acum am adăugat toate celelalte ingrediente, respectiv nuca măcinată, drojdia inactivă, fulgii de ovaz, cimbrul, sare după gust. Am omogenizat compoziția și am format sarmalele. Varza rămasă și cea proaspătă am tăiat o fideluță și am așezat o între stratul de sarmale, am adăugat așa cum am menționat mai sus zeama de varză, apoi bulionul, crenguțele de mărar și  am pus sarmalele la fiert, aproximativ 45 minute.