miercuri, aprilie 27, 2011

Ciorba de spanac de post


Nu mi-as fi inchipuit niciodata in copilarie ca voi ajunge sa apreciez vreodata, o ciorbica de spanac, atat de simpla. Cand eram la bunica la tara, in copilaria mea si bunicii tineau tot postul, bunica gatea aceasta ciorba de cateva ori. Alegea sa o gateasca repetat, deoarece este simpla, rapida si foarte energizanta. Spanacul, stim ca are o sumedenie de calitati, el fiind bogat in saruri minerale si vitamine.
Sa va spun insa reteta bunicii.
Timp de preparare: 20-30 minute (cel mai nult dureaza spalatul frunzelor).
Ingrediente: 100 ml ulei, 1 mana frunze verzi de ceapa, 1 kg spanac, 5 catei usturoi, 1 legatura de leustean, sare, otet.
Mod de preparare: incepem cu spalatul spanacului in 3 ape. Dupa ce am spalat spanacul, punem uleiul la incins intro oala de 3 litri, adaugam frunzele de ceapa taiate marunt, le calim putin, apoi adaugam spanacul rupt bucatele. Calim si spanacul pana scade, adaugam vreo 2 litri de apa si fierbem cam 10 minute din momentul in care incepe fierberea. Potrivim gustul de sare si otet, lasam ciorba sa dea cateva clocote apoi stingem focul. Adaugam cateii de usturoi zdrobiti cu presa sau razuiti pe razatoarea cu gauri mici, deasupra presaram leusteanul tocat marunt. Ciorba se consuma cu mamaliguta calda sau rece si ceapa verde sau ardei iute.

marți, aprilie 26, 2011

Salata de leurda cu fasole rosie si porumb


In aceasta primavara am profitat de beneficile verdeturilor de prin padure, mai precis salata de padure si leurda, pe care le-am procurat de la culegatorii cunoscatori ai acestor plante benefice sanatatii. Gustul leurdei este asemanator cu gustul usuroiului verde. Am preparat o salata gustoasa si hranitoare de leurda.
Timp de preparare: 10 minute
Ingrediente: 1 mana  frunze de leurda, 2 linguri boabe fasole rosie din conserva, 2 linguri boabe porumb din conserva, 2 fire de ceapa verde, 2 ridichi, sare dupa gust, 1 lingura ulei, otet de mere cu miere.
Mod de preparare: spalam bine frunzele de leurda, le scurgem de apa, le punem intrun bol, adaugam boabele de fasole rosie, cele de porumb, ceapa verde si ridichile spalate si taiate, potrivim gustul de sare, adaugam uleiul, punem otet dupa gust, amestecam usor ingredientele si salata este gata, se serveste ca atare.


Se spala leurda, se scurge de apa.
Adaugam fasole, porumb, ceapa verde ridichi.

sâmbătă, aprilie 16, 2011

Salata de padure (untisor) cu fasole, porumb, ou si ridiche


Salata de padure sau untisorul este foarte bogata in minerale.
Se folosesc doar frunzele. Mare atentie: nu se recomanda folosirea frunzelor in timpul infloririi sau mai tarziu, deoarece sunt toxice.
Eu am cumparat salata de la tarani cunoscatori.
Ingrediente: o mana de salata de padure, 1 ridiche, 1 ou fiert tare, 1 lingura boabe de fasole rosie (din conserva), 1 lingura boabe porumb (din conserva), 1 bucatatica de cascaval taiata cubulete, 1 lingura ulei de floarea-soarelui, otet de mere-dupa gust.
Timp de preparare: 10 minute.
Mod de preparare: se rup coditele plantei, se spala bine frunzele. Intrun bol amestecam frunzele de salatica cu 1 ou fiert tare, curatat si taiat in bucati, 1 lingura de fasole rosie, 1 lingura de porumb, 1 ridiche taiata felii subtiri si cateva cuburi de cascaval. Se adauga ulei si otet de mere dupa gust. Salata are un gust usor amarui ca si salata de gradina. Este gustoasa si aspectoasa.