marți, aprilie 05, 2011

Mancare de orez cu soia

Timp de preparare: 35 minute.
Ingrediente: 1 cana pt ceai cu orez, un pumn de ardei gras(eu am avut provizii la congelat), 5 rosii cherry, 1 ceapa mica, 2 lingurite boia, condimente ( am avut condimente pt carne de porc), 50 ml ulei, sare, 50 g cuburi soia (cam un pumn bun), 2 catei de usturoi, patrunjel si marar verde.
Intotdeauna primavara cum apare patrunjelul si mararul nu ma mai despart de ele prin bucatarie. Imi place sa dau aroma mancarurilor folosind aceste verdeturi. E foarte important ca ne plac tuturor, nimeni nu face nazuri si le pot folosi fara probleme.
Mod de preparare: incepem cu  soia, pe care o punem la fiert in apa clocotita si sare, in care adaugam cateva crengute de patrunjel verde. Fierbem cuburile de soia cam 20 minute. Punem orezul curatat de impuritati si spalat la fiert in apa cu sare. Cand este fiert al dente, il luam de pe foc, il clatim in apa rece, dupa care il punem iar la fiert adaugand peste el doar o cescuta de apa. Adaugam rosiile curatate de pielita si ardeiul gras, lasam mancarea la foc mic. Intre timp intro tigaie incingem uleiul, adaugam ceapa taiata foarte marunt, calim usor 1 minut, adaugam boiaua, amestecam si turnam peste orez. Fierbem la foc mic nu mai mult de 10 minute, amestecand din cand in cand. Soia care a fiert vreo 20 minute se scurge de apa, se preseaza usor si se aduga la orez. Tot acum adaugam usturoiul taiat marunt, condimentam, lasam mancarea pe foc 1-2 minute, amestecam sa nu se prinda. Mancarea trebuie sa arate ca un pilaf. Se consuma fierbinte, cu verdeata taiata marunt, presarata in farfurie, doar inainte de servire. Se potriveste bine cu muratura, sau salata de varza proaspata.


luni, aprilie 04, 2011

Chiftelute din peste



 
Pe vremurile de mult apuse, cand sloganul ,,nicio masa fara peste,, era trambitat zilnic, chiftelutele de peste se dadeau obligatoriu langa alte preparate culinare. Eu lucram la un combinat chimic si in incinta intreprinderii era un chiosculet de unde in pauza de masa ne cumparam mancare. Aceste chiftelute insoteau chiar si produsele de patiserie, le cumparam conditionat, in functie de cate prajituri sau alte bunatati voiam sa cumparam. Zilele trecute mi s-a facut o pofta teribila de nelipsitele chiftele de peste din acea perioada si am trecut la ,,confectionat,,.
Timp de preparare: 30-40 minute.
Ingrediente: 350 g- 450 g  file de cod, 2 felii de paine, 1 ou, patrunjel si marara verde, 2 linguri pesmet, 1-2 lingurite condiment de peste, 1 lingurita vegeta, 2 lingurite piper, 1 lingurita boia, 4-5 catei de usturoi, sare, ulei pt prajit chiftelutele.
Mod de preparare: punem painea la inmuiat in apa rece, o stoarcem bine, o punem intrun vas pt blender
 Taiem bucatile de file, la fel si usturoiul, verdeata o tocam marunt. Punem in vasul  de plastic peste paine pestele, usturoiul, oul si le blenduim. Adaugam peste pasta obtinuta pesmetul, condimentele si verdeata, omogenizam bine de data aceasta cu o lingura de lemn, potrivim de sare daca mai este nevoie. Din compozitia rezultata, formam chiftelute de marimea nucilor, pe care le prajim in ulei incins. Scoatem chiftelutele pe servetel absorbant.
Se consuma cu cruditati sau mustar, merg foarte bine langa un pahar de bere rece sau vin.




vineri, aprilie 01, 2011

Rulouri din piept de pasare cu morcov si ou


Timp de preparare: 25-30 minute.
Ingrediente: 1/2 piept de pasare dezosat, 1 ou fiert tare, 1 morcov, patrunjel si marar verde, piper, sare.
Mod de preparare: incepem prin a pune la fiert un morcov subtire si lung timp de 10 minute. Punem la fiert separat, un ou, pe care il fierbem tare.
O jumatate de piept mare se taie in doua, insa nu de tot, in asa fel incat sa obtinem o bucata mare de carne,  il desfacem, il batem cu ciocanul de carne, il piperam, il saram, apoi asezam morcovul fiert, oul curatat si taiat in 4 pe lungime. Punem verdeata tocata marunt de-a lungul morcovelui si oului. Rulam carnea si o invelim in staniol pe care il sucim la capete si punem pieptul astfel rulat intrun vas cu apa care fierbe. Lasam la fiert cam 10-15 minute la foc potrivit. Aveti grija ca ruloul sa fie acoperit cu apa. Dupa 10-15 minute scoatem carnea de la fiert, indepartam staniolul, lasam sa se racoreasca putin apoi taiem felii de grosimea degetului. Se consuma cald sau rece. Dintrun rulou rezulta 8 felioare.
Voi reveni cu imagini din timpul prepararii.