marți, ianuarie 05, 2016

Aperitive 2016


Bradutul este usor de realizat din felii de castravete insirate pe un bat de frigarui, in varf o bucata de ardei capia proaspat, pe un suport dintr o felie de ridiche alba. In jurul bradutului paine prospata sub diferite forme (eu am avut stelute si inimioare taiata cu forma de fursecuri), unse cu icre de crap si ciuperci cu maioneza. Pe feliutele unse am asezat bobite de rodii, felii de capia sau de castravete. Pe platoul mare: carnat afumat prajit, rulada de carne cu carnat afumat, rulada de carne cu morcovi, cascaval, salam de casa, caltabos, rondele de ridiche, masline, asezate pe frunze de salata verde. Rosiile broscute sunt umplute cu ciuperci cu maioneza. Mamarutele sunt din jumatati de rosii cherry, bobite de piper si bucatele de masline.



duminică, noiembrie 22, 2015

Gem de struguri


Desi am cules de mult strugurii, in frigider a ramas un castron cu struguri pe care l-am tot impins mai in spate. Nu am vrut sa-i arunc, erau din gradina noastra, numai ca deja au inceput sa se stafideasca si atunci m-am gandit sa fac gem din ei. A fost o incercare, dar anul viitor am sa fac dintr-o cantitate mare sa avem si pt iarna. Totul a fost necalculat, necantarit.
Am avut: struguri rosii, zeama de la o jumatate de lamaie si zahar dupa gust.
Mod de preparare: strugurii se spala, se scurg de apa. Boabele se pun intr-un vas (cratita emailata) se zdrobesc cu pasatorul de pireu, se pun la fiert pana se desprind samburii de pulpa fructului. Compozitia se raceste si se da prin sita (eu am folosit o sita pt rosii), cu o lingura de lemn pana raman doar samburii. Am adaugat zeama de lamaie si zahar dupa gust, am fiert pana ce am obtinut consistenta dorita. Gemul se toarna fierbinte in borcane sterilizate cu capac filetat. Strugurii anul acesta au fost tare dulci, asa ca nu am avut nevoie de mult zahar. Pt ca nu am facut cantitate mare, nu am adaugat nimic pt conservat. Am obtinut un gem fin, foarte aromat si cu o culoare nemaipomenita. O minunatie la dejun! 
Regret ca aparatul meu foto, care e unul ieftin, nu reda clar culoarea frumoasa a gemului.



vineri, noiembrie 20, 2015

Usturoi marinat



Aveti nevoie de: 2 capatani usturoi curatat, 1lingurita cimbru ( sau 2 crengute uscate de  cimbru), 2 foi dafin, ulei de masline, un borcan mic (am gasit in comert borcanele mici, cred ca de cca 150-160 ml, cu capac filetat).
Mod de preparare: usturoiul curatat se pune intr-o craticioara. Se adauga cimbrul scos de pe crengute (daca folositi crengute), foile de dafin maruntite si se acopera cu ulei. Se pune la foc mic, mic, se lasa cam 10 minute, dar aveti grija sa nu clocoteasca uleiul. Puneti apoi compozitia in borcanel, inchideti capacul, lasati sa se raceasca, apoi asezati in camara.  Puteti consuma cam dupa 3 saptamani. Usturoiul marinat e aromat si este mai usor de digerat.