Pe tarabele taranilor, se gaseste din belsug dovleac. Va propun sa incercati o reteta simpla de dulceata din dovleac daca ati ramas in urma cu proviziile pt iarna.
Timp de preparare: 1 ora.
Ingrediente: 1 kg miez de dovleac, 1,5 kg zahar, 2 pahare vin alb sec (cam 200 ml), 1 baton de vanilie, sau 3 pliculete de zahar vanilat, 4 cuisoare nemacinate, apa.
Mod de preparare: miezul de dovleac se razuieste pe razatoarea cu gauri mari, se fierbe cu putina apa (cat sa-l acopere), pana se inmoaie, apoi se scurge intro sita. Intro cratita se pune la fiert pana se leaga, zaharul si vinul, adunand spuma formata. Se adauga miezul de dovleac fiert si scurs de apa, batonul de vanilie sau zaharul vanilat, cuisoarele, se fierbe dulceata la foc domol pana se obtine consistenta dorita si dovleacul este translucid. Se pune dulceata in borcane spalate, sterilizate, se pun capace cu filet sau celofan dublu, se tin borcanele la dunst uscat pana ziua urmatoare cand se depoziteaza in camara.