Timp de preparare:
1 ora (complexitate ridicata)
Ingrediente:
2 kg de visine, zahar(5 linguri pt un borcan de 800 g), 5 vanilii, apa.
Am avut nevoie de 8 borcane de 800 ml. cu capace filetate.
Mod de preparare:
Visinele sanatoase si tari, se curata de codite, se spala, se
asaza in borcane de 800 g, spalate bine si sterilizate la cuptor. Eu nu
am umplut borcanele cu fructe, puneti cate doriti, insa sa treaca de
jumatatea borcanului. Peste un borcan in care ati pus visine, adaugati
apa pana sus, cu un deget mai jos de gura borcanului, rasturnati apa
intrun vas, o masurati si aceea este cu aproximatie cantitatea de apa
necesara pt un borcan de compot. Intrun vas incapator, puneti atatea
masuri de apa, cate borcane de compot faceti si pt fiecare borcan
adaugati 5 linguri de zahar, adaugati apoi zaharul de vanilie si puneti
vasul pe foc, amastecand continuu pana se topeste zaharul si obtineti
zeama pt compot. Aceasta zeama, se toarna in fiecare borcan peste
visine, infiletati capacul, apoi asezati borcanele intro tava cu apa, pe
fundul careia puneti o carpa si puneti tava la cuptorul preincalzit.
Sunt gata cand incep sa se ridice bule de aer de pe fundul borcanului
spre capac si vedeti prima visina usor crapata. Acum puteti stinge focul
la cuptor si lasati compotul sa se raceasca pana ziua urmatoare cand il
asezati in camara. Nu va temeti, se va pastra fara conservant, daca ati
adaugat suficient zahar, fructele sunt perfect sanatoase, borcanele
curate si bine capsate. Este foarte bun peste iarna ca atare, visinele
le puteti folosi la prajituri, sau salate de fructe.