Pt ca e inca sezonul lobodei si noua ne place mult, dar ne si face bine, stiind ca loboba este bogata in vitamine si minerale, indicata in afectiuni hepatice si renale, vrem sa profitam de caltatile ei cat mai mult. Pt azi va propun ,,Zama de loboda rosie cu orez,, o ciorbica racoritoare, recomandata in zilele incinse de vara, se poate manca chiar si rece. Este o reteta de post, doritorii pot adauga smantana in cazul in care nu vor sa posteasca. Iata reteta:
Timp de preparare: 35 minute (complexitate medie)
Ingrediente: 1/2 kg loboda rosie, 100 ml ulei, 1 ceapa, 3 catei de usturoi, 5 linguri de orez, otet, sare, leustean verde.
Mod de preparare: Incepem cu orezul. 5 linguri cu orez se spala, se pun la fiert 15-20 minute. Cand s-a fiert, il clatim cu apa rece, il scurgem de apa si il lasam deoparte.
Intro oala punem uleiul la incins, adaugam ceapa pe care o calim usor,
sa fie sticloasa, apoi adaugam frunzele de loboda rosie, spalate in
cateva ape, le calim alaturi de ceapa pana se inmoaie, apoi adaugam vreo
3 litri de apa. Lasam zama la fiert, este suficient 10 minute, loboda
fierbe repede. Peste loboda fiarta adaugam orezul, lasam ciorba sa
clocoteasca, potrivim gustul de sare, inacrim cu otet si dupa 2 clocote
stingem focul. Adaugam usturoiul zdrobit cu presa si o legatura generoasa de leustean verde
tocat. Aceasta ciorbica este usoara, racoritoare.
Puteti servi cu ardei iute,
merge de minune langa mamaliga calda si ceapa verde.
Spalam loboda. |
Pregatim orezul si ceapa. |
Orezul fiert il clatim cu apa rece, il scurgem si il lasam deoparte. |
Peste ceapa calita adaugam loboda rosie, completam cu 3 l apa, fierbem zama, adaugam orezul, si continuam conform retetei . |
Este buna, buna, cu ardei iute! |