vineri, iulie 08, 2011

Fasole scazuta cu pastai proaspete (reteta de post)


Timp de preparare: 50 minute (complexitate medie)  
Ingrediente: 1/2 kg fasole proaspata pastai, 3 morcovi, 1 ceapa, 2 lingurite boia dulce, 100 ml ulei, 2 catei de usturoi, cimbru, piper macinat, sare, otet de mere cu miere, 4 lingurite amidon alimentar, 1 legatura patrunjel verde.  
Mod de preparare: curatam, spalam si taiem sau rupem pastaile bucatele, curatam si spalam ceapa si morcovii.
Intro cratita cu capacitate de 1 litru, punem uleiul la incins, adaugam ceapa taiata marunt si morcovii taiati rondele, calim usor pana ceapa devine sticloasa, adaugam cele 2 lingurite de boia dulce, adaugam fasolea, acoperim cu apa si lasam sa fiarba la foc potrivit pana se inmoaie fasolea si morcovii. Intre timp completati apa care scade, legumele sa fie usor acoperite de apa. Presaram piper macinat proaspat, adaugam 1 lingurita cimbru uscat(puteti sa puneti si proaspat), adaugam sare dupa gust, inacrim usor mancarea cu otet de mere, care ii va da un gust placut. Pregatim imediat o diresatura din 4 lingurite de amidon si putina apa pe care o desertam peste fasole, amestecam sa nu se faca cocoloase, la foc mic, clocotim 1 minut, pana se ingroasa mancarea, apoi stingem focul. Adaugam, usturoiul zdrobit cu presa si patrunjelul verde tocat marunt. Este o mancare de post hranitoare si usoara. 
Taiem ceapa marunt.
Calim ceapa i morcovii, adaugam boia, fasolea si acoperim cu apa, fierbem, adaugam condimentele.
Amestecam amidonul cu putin apa rece, apoi turnam peste mancare.
La sfarsit adaugam usturoiul si verdeata.
Pofta buna!
marți, iulie 05, 2011

Salata de fructe in cosulet de pepene galben


Timp de preparare: 20 minute
Ingrediente: 1 pepene galben cu greutate de 1 kg si jumatate, 150 g cirese, 100 g strugurei (coacaze rosii), 2 caise, 1 nectarina, 1 kiwi, 1 mandarina, 1 esenta de rom, 1 vanilie, 3 linguri de zahar, menta uscata sau proaspata.  
Mod de preparare: spalam fructele si le lasam la scurs. Spalam pepenele, taiem o calota putin mai sus de jumatate. Scoatem samburii, apoi cu lingura de inghetata, scoatem cu grija bulgarasi de miez pe care ii folosim la salata alaturi de celelalte fructe. Curatam kiwi, il spalam si il taiem cubulete, scoatem samburii din caise si nectarina, taiem fructele bucatele, decojim mandarina si o desfacem in felii. Ciresele raman cu codite. In pepenele golit de miez, asezam un rand de fructe amestecate, le stropim cu esenta de rom, le pudram cu zahar tos si vanilie, asezam alt rand de fructe pe care le stropim cu rom si le pudram cu zahar, pana umplem pepenele. Deasupra punem bulgarasii de pepene, cateva cirese, strugurei si presaram menta uscata. Din cealalta jumatate de pepene taiem o felie subtire pe care o curatam de miez si adaugam cosuletului o tortita pe care o prindem cu 2 scobitori. Daca doriti, puteti bate 100 g de frisca vegetala si o asezati in cosulet, apoi puneti fructele. Eu am renuntat la frisca. Salata a fost deosebit de aromata!


luni, iunie 27, 2011

S-a incheiat prima saptamana a concursului ,,Bucatarul stie tot,, pe saitul Gustos


Cine viziteaza saitul gastronomic romanesc Gustos.ro stie desigur ca aici are loc un interesant concurs anual, Bucatarul stie tot, la care sunt inscrisi o sumedenie de participanti. Particip si eu, iar azi cand am deschis PC, aveam in cutiuta postala electronica un mesaj ca as fi castigatoarea primei etape. Sunt foarte fericita, trebuie sa recunosc si nu m-am putut abtine, vreau sa impartasesc tuturor cititorilor blogului meu, aceasta bucurie. Multumesc echipei Gustos, pt premiul acordat prin organizarea acestui concurs, la care am decis sa particip si care tine 1 luna.