Va intrebati ce cauta o reteta banala ca aceasta pe blog, cand peste tot intalnesti retete de chef, retete sofisticate cu fel de fel de condimente si ingrediente de care pana in urma cu 10 ani, nu prea le-ai intalnit in gastronomia noastra. Ei bine, reteta nu este una de chef, sau fite, sau pt Popeye, e o reteta ardeleneasca, simpla, hranitoare si as zice sanatoasa, pt cei ce apreciaza calitatile spanacului, o reteta rapida in acelasi timp si numai buna pt un pranz.
Timp de preparare: cam 30 minute.
Ingrediente: 1/2 kg spanac, 80-100 ml ulei de floarea-soarelui, 1 lingura faina de grau, 5 catei de usturoi, 1 cana de lapte (aproximativ 250 ml), sare dupa gust.
Mod de preparare: spanacul se spala bine in cateva ape, apoi se pune la fiert in apa clocotita cu sare, timp de 8-10 minute. Dupa fierbere se strecoara si se toaca marunt pe un carpator. Intro cratita incingem uleiul, adaugam faina si amestecam pana se rumeneste frumos. Lucrati la foc mic. Cand faina s-a rumenit, adaugati spanacul tocat si imediat laptele rece, amestecand sa nu se faca cocoloase. Fierbeti la foc mic, pana ce mancarea se ingroasa. Potriviti gustul de sare. Daca vi se pare prea consistenta mancarea, adaugati lapte in plus si mai fierbeti putin. Serviti cu oua ochiuri, snitele, carnaciori afumati, gratare, dupa preferinta. Va garantez ca este un pranz energizant, tinand cont de calitatile spanacului.
Saptamana aceasta m-am "lovit" numai de retete cu spanac. Aceasta mancarica o fac si eu si de fiecare data este tare apreciata. Spor in continuare la facut de bunatati...
RăspundețiȘtergereExact asa il fac si eu! Nici nu aveam cum sa-l fac altfel, ca doar in Ardeal stau :)
RăspundețiȘtergereMie imi place piureul de spanac !Il mananc cu mare placere .si sunt convinsa ca si chefii il mananca la fel.
RăspundețiȘtergereAsemanator o fac si eu!E foarte buna!
RăspundețiȘtergerePuiul meu e topit dupa spanac - eu dupa carnaciori. Deci as putea sa prestez si eu o portioara dupa reteta aceasta.
RăspundețiȘtergerePana si eu, un bucatar destul de slab de altfel, dupa ce m-am documentat bine si am inteles ideea acestei retete, pot spune ca am finalizat-o cu succes...cel putin le-a placut celor care au gustat-o :D
RăspundețiȘtergereFoarte bun ca si garnitura in multe combinatii!Ne place!
RăspundețiȘtergereCred ca e saptamana spanacului Lenuta draga......
RăspundețiȘtergereAm facut o incursiune pe bloguri si am gasit muuuuuulte retete cu spanac !
Dar tot al nostru ardelenesc e cel mai bun, nu ???
Duminica placuta, te tzuc !
Mi-a spus mama ca nu se pune bulion, dar n-am crezut-o! :)
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru reteta! Voi incearca si varianta asta.
Iubesc spanacul, arata tare bine!
RăspundețiȘtergerefoarte buna reteta, tot asa o fac si eu si e e delicioasa, imi place chiar si rece..:)
RăspundețiȘtergereImi place sub orice forma spanacul.
RăspundețiȘtergerePup cu drag!
Imi place mult reteta..e usor de facut si e si sanatoasa!!
RăspundețiȘtergereEste genial cu oua si carnaciori!
RăspundețiȘtergereClaudia: multumesc.
RăspundețiȘtergereCristina s World: ai dreptate asa se gateste in Ardeal spanacul scazut.
RăspundețiȘtergerepansy: luind in considerare calitatile spanacului cred ca e prefarat de oricine.
RăspundețiȘtergereAlinutzika: multumesc.
RăspundețiȘtergereFab Chef, spor la prestat, apoi pofta buna!
RăspundețiȘtergereLaurentiu: felicitari pt curaj!
RăspundețiȘtergereTeoBucatar: asa este!
RăspundețiȘtergereSidy: ai dreptate, tot al nostru este cel mai bun pt ca e al nostru. Pup.
RăspundețiȘtergereRoxana, spor la gatit, ascult-o pe mama ca ea stie mai bine, pup.
RăspundețiȘtergereAlice Kitchenette: multumesc frumos.
RăspundețiȘtergerediana@: la fel si mie, pup.
RăspundețiȘtergereMedi, la fel si mie, pup si eu.
RăspundețiȘtergereMai dar in Moldova cum se face? ca am o prietena de atunci cand gateste spanac il face genial..si tot nu apuc sa o fac sa ma invete..
RăspundețiȘtergereEste foarte bun la gust si foarte sanatos spanacul..!:)
RăspundețiȘtergereAs vrea si eu o portie acum :D
RăspundețiȘtergere