joi, mai 24, 2012

Spanac scazut


Va intrebati ce cauta o reteta banala ca aceasta pe blog, cand peste tot intalnesti retete de chef, retete sofisticate cu fel de fel de condimente si ingrediente de care pana in urma cu 10 ani, nu prea le-ai intalnit in gastronomia noastra. Ei bine, reteta nu este una de chef, sau fite, sau pt Popeye, e o reteta ardeleneasca, simpla, hranitoare si as zice sanatoasa, pt cei ce apreciaza calitatile spanacului, o reteta rapida in acelasi timp si numai buna pt un pranz.
Timp de preparare: cam 30 minute.
Ingrediente: 1/2 kg spanac, 80-100 ml ulei de floarea-soarelui, 1 lingura faina de grau, 5 catei de usturoi, 1 cana de lapte (aproximativ 250 ml), sare dupa gust.
Mod de preparare: spanacul se spala bine in cateva ape, apoi se pune la fiert in apa clocotita cu sare, timp de 8-10 minute. Dupa fierbere se strecoara si se toaca marunt pe un carpator. Intro cratita incingem uleiul, adaugam faina si amestecam pana se rumeneste frumos. Lucrati la foc mic. Cand faina s-a rumenit, adaugati spanacul tocat si imediat laptele rece, amestecand sa nu se faca cocoloase. Fierbeti la foc mic, pana ce mancarea se ingroasa. Potriviti gustul de sare. Daca vi se pare prea consistenta mancarea,  adaugati lapte in plus si mai fierbeti putin. Serviti cu oua ochiuri, snitele, carnaciori afumati, gratare, dupa preferinta. Va garantez ca este un pranz energizant, tinand cont de calitatile spanacului.


29 de comentarii:

  1. Saptamana aceasta m-am "lovit" numai de retete cu spanac. Aceasta mancarica o fac si eu si de fiecare data este tare apreciata. Spor in continuare la facut de bunatati...

    RăspundețiȘtergere
  2. Exact asa il fac si eu! Nici nu aveam cum sa-l fac altfel, ca doar in Ardeal stau :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Mie imi place piureul de spanac !Il mananc cu mare placere .si sunt convinsa ca si chefii il mananca la fel.

    RăspundețiȘtergere
  4. Asemanator o fac si eu!E foarte buna!

    RăspundețiȘtergere
  5. Puiul meu e topit dupa spanac - eu dupa carnaciori. Deci as putea sa prestez si eu o portioara dupa reteta aceasta.

    RăspundețiȘtergere
  6. Pana si eu, un bucatar destul de slab de altfel, dupa ce m-am documentat bine si am inteles ideea acestei retete, pot spune ca am finalizat-o cu succes...cel putin le-a placut celor care au gustat-o :D

    RăspundețiȘtergere
  7. Foarte bun ca si garnitura in multe combinatii!Ne place!

    RăspundețiȘtergere
  8. Cred ca e saptamana spanacului Lenuta draga......
    Am facut o incursiune pe bloguri si am gasit muuuuuulte retete cu spanac !
    Dar tot al nostru ardelenesc e cel mai bun, nu ???
    Duminica placuta, te tzuc !

    RăspundețiȘtergere
  9. Mi-a spus mama ca nu se pune bulion, dar n-am crezut-o! :)
    Multumesc pentru reteta! Voi incearca si varianta asta.

    RăspundețiȘtergere
  10. foarte buna reteta, tot asa o fac si eu si e e delicioasa, imi place chiar si rece..:)

    RăspundețiȘtergere
  11. Imi place sub orice forma spanacul.
    Pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  12. Imi place mult reteta..e usor de facut si e si sanatoasa!!

    RăspundețiȘtergere
  13. Este genial cu oua si carnaciori!

    RăspundețiȘtergere
  14. Cristina s World: ai dreptate asa se gateste in Ardeal spanacul scazut.

    RăspundețiȘtergere
  15. pansy: luind in considerare calitatile spanacului cred ca e prefarat de oricine.

    RăspundețiȘtergere
  16. Fab Chef, spor la prestat, apoi pofta buna!

    RăspundețiȘtergere
  17. Laurentiu: felicitari pt curaj!

    RăspundețiȘtergere
  18. Sidy: ai dreptate, tot al nostru este cel mai bun pt ca e al nostru. Pup.

    RăspundețiȘtergere
  19. Roxana, spor la gatit, ascult-o pe mama ca ea stie mai bine, pup.

    RăspundețiȘtergere
  20. Alice Kitchenette: multumesc frumos.

    RăspundețiȘtergere
  21. Medi, la fel si mie, pup si eu.

    RăspundețiȘtergere
  22. Mai dar in Moldova cum se face? ca am o prietena de atunci cand gateste spanac il face genial..si tot nu apuc sa o fac sa ma invete..

    RăspundețiȘtergere
  23. Este foarte bun la gust si foarte sanatos spanacul..!:)

    RăspundețiȘtergere

multumesc pentru vizita