duminică, septembrie 18, 2022

Gomboți cu prune 3/galuste cu prune

Din ingredientele folosite se obțin 12 gomboți. 
Așadar,  avem nevoie de:
-500 g cartofi fierți 
-1 ou
-12 prune din care scoatem sâmburii (alegeți prune mai mici) 
-125 g făină albă
-3 linguri de gris
-putina sare(1/4 linguriță)
-20 g unt topit(eu am folosit margarina)
Pentru decor avem nevoie de:
-40 g unt sau 4 linguri bune de ulei
-50 g pesmet
-100 g zahar tos
-2 lingurițe scorțișoară și 2 de zahar pt pudrat prunele înainte sa le îmbrăcați în aluat (opțional) 
-2 plicuri zahar vanilinat
Mod de preparare:
Într-un castron zdrobiți cartofii fierți cu furculița și  obțineți un pireu fin peste care adăugati untul sau margarina topite și puțină sare,  omogenizați bine și  lăsați la răcit. În tot acest timp spălați prunele, scoateți samburii(opțional le puteți tăvăli prin zahar și scorțișoară).
Peste pireul răcit adăugați pe rând grisul, făina, oul bătut puțin cu furculița. Omogenizați bine compoziția. Se obține un aluat lipicios, pe care îl așezăm pe planul de lucru înfainat. Aluatul se împarte în 12 bucăți. Fiecare bucată se aplatizează și cu mâna înfainată se îmbracă câte o prună . Se dă formă rotundă. Procedam la fel pana îmbrăcăm fiecare prună. Într-o oala punem apa la fiert în care adăugăm puțină sare. Când apa clocotește se adaugă gomboții și se fierb cam 12"/15". Când sunt fierți se ridică la suprafață. În timp ce fierb gomboții, pregătim compoziția de decor. Întro cratiță se topește untul, se adaugă pesmetul, se lasă la rumenit ușor, se adaugă zaharul și vanilia, se stinge imediat focul. Se scot gomboții cu o spumiera, se tăvălesc prin pesmet și se așează pe un platou. Dacă doriți puteți sa i pudrați cu zahar pudră. 
vineri, august 12, 2022

Tocăniță de ciuperci /champignion



 O tocăniță de ciuperci de post, care e ușor de gătit, e sățioasă și gustoasă. Am folosit ciuperci champignion. 

Reteta:

-1 kg ciuperci champignion, puteți folosi și pleurotus, mie mi a fost poftă de champignion

-1 ceapa albă mare

-1 ardei gras galben

-100 ml ulei

- 2 lingurite boia de ardei dulce

-2 lingurițe pasta de ardei făcută în casa de mine

-1 legătură pătrunjel verde

-după gustul fiecăruia sare și piper macinat

-3 căței de usturoi

-3 linguri de faina albă. 

Mod de preparare:

Pt început spălăm bine ciupercile, le tăiem în jumătăți sau sferturi, dacă sunt mai mari. Pregătiți ceapa și ardeiul.

Într-o cratiță încingeți uleiul, adăugați ceapa tăiată mărunt, ardeiul gras tăiat cubulețe mici, căliți le, adăugați 2 crenguțe de pătrunjel verde. Când legumele sunt aurii, adăugați boiaua și pasta de ardei(dacă nu aveți, puneți mai multa boia), adăugați ciupercile scurse de apa. Căliți la foc mic amestecând des. Ciupercile lasă apa, căliți totul vreo 5 minute,  apoi adăugați apă sa fie acoperite ciupercile. Fierbeți tocanita vreo 15 /20 minute, potriviți gustul de sare. Dregeti sau îngroșati tocănița cu 3 linguri faină alba amestecate cu putina apa rece, ca să obțineti o compoziție de consistenta unei smantani mai groase. Turnați aceasta compoziție în tocăniță, amestecați, fierbeți tocănița la foc mic cam 5 minute. Adăugați usturoiul tăiat mărunt, piper măcinat, opriți focul. Presărați pătrunjel verde tăiat mărunt. Am servit fierbinte cu mămăliguță și salată de castraveți. 

vineri, martie 11, 2022

Dulceață de portocale




De ceva vreme, voiam sa fac această Dulceață de portocale, care este cu adevarat delicioasă. Nu se face greu. Cel mai greu este curatarea portocalelor.
Ingrediente:
~8 portocale
~coaja portocalie de la 2 portocale, zeama de la o jumate de portocală si 2 linguri de zahar pe care le am blenduit
~300 grame zahar
~zeama de la o jumatate de lamaie
~2 plicuri de zahăr vanilinat 
 Mod de preparare:
Eu am avut 8 portocale. De pe 2 din ele am curatat coaja portocalie pe care am maruntit o si am adăugat o la dulceață. Am spălat foarte, foarte bine portocalele, apoi le am curatat cu un cuțit care taie bine. Am avut grija să curat partea albicioasa a portocalei, dupa care am tăiat fiecare fruct in 4  de a lungul, am curatat si de aici partea albicioasa si apoi am tăiat in bucatele fiecare sfert de portocală. Am presat putin fructele, am pus vasul cu fructele la foc, am amestecat des sa nu se prindă de vas si am fiert fructele cam 10 minute pana s au inmuiat. Intre timp, coaja portocalie curatata f subțire am amestecat o cu zeama de la o jumate de portocala si 2 linguri de zahăr si am blenduit o cu un blender vertical. Am adaugat cam 300 grame zahar (o cana si jumătate) si coaja blenduita. Am fiert dulceața pana a scăzut sucul lăsat de fructe, am adaugat zeama de la o jumatate de lamaie si am fiert pana am ajuns la consistenta dorită. La final am mai adăugat 2 plicuri de zahar vanilinat si am continuat fierberea inca vreo 2 minute, dupa care am turnat o in borcanele. Este foarte gustoasă, aromata, a fost un deliciu pe o felie de paine cu unt.