duminică, ianuarie 03, 2021

Prajitura cu mac, prajituri

  



Pentru aceasta prajitura folosesc o tava cu dimensiunea de 20x30 cm. Prajitura are 3 foi: 2 foi cu mac si 1 foaie bezea.

Pentru fiecare foaie cu mac aveti nevoie de: 3 albusuri, 3 linguri de zahar, 5 linguri de mac, 2 linguri de faina, 1/2 plic praf de copt, 1 plic zahar vanilinat.

Mod preparare foaie cu mac: mixam albusurile spuma cu 1 praf de sare, adaugam praful de copt, mixam putin sa incorporam praful de copt. Adaugam zaharul si zaharul vanilinat, mixam pana la topirea zaharului. Se adauga macul amestecat cu faina, omogenizam compozitia. Turnam compozitia intro tava cu dimensiunile de 20x30 cm tapatata cu hartie de copt. Nivelam compozitia din tava sa putem obtine o foaie frumoasa. Nu va speriati cantitatea este putina, dar iese o foaie subtire. Coaceti compozitia in cuptorul preincalzit la 180/190* Procedati exact la fel pt a doua foaie cu mac.

Pentru foaia bezea aveti nevoie de: 3 albusuri, 3 linguri de zahar, 3 linguri de faina, 2 linguri de ulei, 1/2 praf de copt, 1 plic zahar vanilinat.

Mod de preparare foaie bezea: mixam albusurile cu un praf de sare, adaugam praful de copt, omogenizam, apoi adaugam zaharul si zaharul vanilinat. Mixam pana la topirea zaharului, adugam cele 2 linguri de ulei, amestecam usor  cu o lingura de lemn pana la incorporarea acestuia, apoi adaugam faina cernuta si omogenizam pana la incorporarea acesteia. Compozitia obtinuta se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se coace in cuptorul preincalzit la aceeasi temperatura la care ati copt cele 2 foi cu mac. Dupa ce am copt cele 3 foi (2 cu mac si foaia bezea) trecem la prepararea cremei.  

Ingrediente crema prajitura cu mac: 7 galbenusuri ( sincer eu le am pus pe toate 9 ramase de la toate cele 3 foi), 2 sau 3 plicuri de vanilie, 6 linguri de zahar, 500 ml lapte, 1 plic budinca vanilie (40 g), 250 g unt 80%.

Preparare crema prajitura cu mac: intro cratita cu fundul dublu mixam spuma galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilinat, adaugam praful de budinca, omogenizam foarte bine, adaugam laptele si punem compozitia la foc mic pana obtinem o budinca. Luam de pe foc, dupa ce se racoreste putin vasul acoperim budinca cu o folie de plastic si lasam sa se raceasca. Mixam untul la temperatura camerei apoi adaugam treptat budinca racita si mixam pana obtinem o crema omogena si catifelata. Impartim crema in 3 parti egale si asamblam prajitura. ati sesizat ca am folosit mult zahar vanilinat, mie imi place gustul vaniliei si am vrut sa fie parfumata prajitura. Voi folositi cum va place.

Asamblare prajitura cu mac:

1. Foaie cu mac, peste care intindem 1/3 din crema/

 2.Foaie bezea peste care intindem 1/3 crema.â

 3.Foaie cu mac peste care intindem 1/3 crema.

Inainte de ultima parte de crema presati putin cele 3 foi sa se lipeasca, abia apoi intindeti a treia parte de crema. Urmeaza decorarea prajiturii.

Decor prajitura cu mac: 50 grame ciocolata alba care se razuieste peste intreaga prajitura. Depozitati in camara invelita in hartie de copt sau staniol pana se va innmuia.

marți, octombrie 27, 2020

Cornuri cu branza dulce


Aromate, satioase si pufoase, cornurile cu branza sunt bune la dejun, la cafea, la pachet.

Pentru aluat aveti nevoie de: 1 kg de faina alba 000, 150 g zahar pudra, drojdie uscata dr Oetker 4 pliculete (1 pliculet contine 7 g de drojdie uscata/eu mereu folosesc tipul acesta de drojdie, nu l inmoi niciodata, il adaug la ingredientele uscate), putina sare, 400 ml lapte caldut, 100 g unt topit si racorit, 3 oua, 1 lingura esenta de vanilie, 1 lingura esenta lamaie/ambele dr Oetker.

Pentru umplutura aveti nevoie de: 400 g branza proaspata de vaci, 3 linguri de gris, 2 oua, esenta de lamaie si vanilie dupa preferinta (puteti pune cate o lingura din fiecare, eu cam asa am pus). De curiozitate am facut 4 cornuri cu gem si nuca. Am amestecat cateva linguri de nuca macinata cu gem de cirese, insa puteti folosi orice gem aveti/doriti. Au fost bune, insa mai mult mi au placut cele cu branza.

Pentru uns cornurile: 1 ou batut.

Mod de preparare: incepeti cu aluatul evident. In bolul de la robot am pus ingredientele uscate, le am amestecat usor, apoi am adaugat ouale, untul topit si laptele, am pornit robotul la care am atasat accesoriul de framantat/respectiv acel carlig destinat framantarii. Am lasat aparatul sa framante cam 10/12 minute, dupa care am pudrat aluatul cu putina faina, apoi l am acoperit cu folie de plastic peste care am pus un prosop de bucatarie si am lasat la dospit cam 40 de minute sau pana aluatul si a dublat volumul. Aluatul trebuie sa fie elastic si nelipicios. Pana aluatul dospeste pregatiti umplutura. Intrun bol sau cratita, amestecati branza cu ouale, esentele, grisul si le dati deoparte. Dupa dospire, scoateti aluatul din vas pe planul de lucru infainat, il framantati putin pe masa, apoi il impartiti in doua parti egale, formand 2 bile. Lasati una deoparte, iar pe cealalta o intindeti intro forma rotunda pe care o taiati in 4 parti si fiecare parte in 3. Obtineti dintro bila 12 triunghiuri pe care le umpleti cu branza, rulati aluatul din exterior spre interior formand astfel cate un corn. Asezati cornurile intro tava tapetata cu hartie de copt si le ungeti cu ou batut, le lasati sa mai dospeasca 15 minute in tava, apoi le puneti in cuptorul preincalzit la temperatura de170/ 180 grade, timp de 20 sau 30 minute, in functie de cuptor.  Procedati la fel si cu cealalta bila de aluat. Cand asezati cornurile in tava puteti sa lasati distanta mai mare intre ele, ale mele au crescut tare si s au cam lipit intre ele.





joi, iunie 25, 2020

Prajitura cu cirese




Pentru prepararea acestui desert simplu, folosim evident cirese, insa puteti inlocui fructele cu fructe preferate si de sezon: visine, caise, prune, capsuni, zmeura.
Sa prepar prajitura cu cirese, am avut cam 500/600 grame cirese din care am scos samburii.
Aveti nevoie de: 500/600 g cirese spalate si curatate de samburi, 5 oua, 350 g faina, 250 g zahar, 200 ml  lapte rece, 10 linguri ulei floarea soarelui, 2 plicuri zahar vanilinat, 1 plic praf copt, un praf de sare, 2 linguri de gris, optional 1 lingurita de scortisoara macinata, zahar pudra pt pudrat.
Mod de preparare: eu am folosit robotul. Intrun vas incapator spargeti ouale intregi,adaugati putina sare, bateti le energic pana la formarea unei spume dense (puteti bate albusurile ca pt pandispan, separate de galbenusuri) adaugati zaharul si zaharul vanilinat treptat si bateti pana la topirea lui. Adaugati uleiul treptat, continuati sa bateti compozitia, adaugati laptele rece amestecand continuu. Dupa incorporarea acestora, adaugati putin cate putin faina cernuta amestecata cu praful de copt. Dupa incorporarea acestora, turnati compozitia obtinuta intro tava de prajitura, tapetata cu hartie de copt, asezati ciresele tavalite prin 2 linguri de gris si puneti tava in cuptorul preincalzit la 180 grade cam 30/35 minute. Verificati cu scobitoarea, cand aceasta este curata,prajitura este coapta, stingeti focul, scoateti prajitura din cuptor, lasati o la racorit, pudrati o cu zahar pudra amestecat cu praful de scortisoara inainte de a fi servita. Dimensiunea tavii 25x36 cm.