marți, octombrie 27, 2020

Cornuri cu branza dulce


Aromate, satioase si pufoase, cornurile cu branza sunt bune la dejun, la cafea, la pachet.

Pentru aluat aveti nevoie de: 1 kg de faina alba 000, 150 g zahar pudra, drojdie uscata dr Oetker 4 pliculete (1 pliculet contine 7 g de drojdie uscata/eu mereu folosesc tipul acesta de drojdie, nu l inmoi niciodata, il adaug la ingredientele uscate), putina sare, 400 ml lapte caldut, 100 g unt topit si racorit, 3 oua, 1 lingura esenta de vanilie, 1 lingura esenta lamaie/ambele dr Oetker.

Pentru umplutura aveti nevoie de: 400 g branza proaspata de vaci, 3 linguri de gris, 2 oua, esenta de lamaie si vanilie dupa preferinta (puteti pune cate o lingura din fiecare, eu cam asa am pus). De curiozitate am facut 4 cornuri cu gem si nuca. Am amestecat cateva linguri de nuca macinata cu gem de cirese, insa puteti folosi orice gem aveti/doriti. Au fost bune, insa mai mult mi au placut cele cu branza.

Pentru uns cornurile: 1 ou batut.

Mod de preparare: incepeti cu aluatul evident. In bolul de la robot am pus ingredientele uscate, le am amestecat usor, apoi am adaugat ouale, untul topit si laptele, am pornit robotul la care am atasat accesoriul de framantat/respectiv acel carlig destinat framantarii. Am lasat aparatul sa framante cam 10/12 minute, dupa care am pudrat aluatul cu putina faina, apoi l am acoperit cu folie de plastic peste care am pus un prosop de bucatarie si am lasat la dospit cam 40 de minute sau pana aluatul si a dublat volumul. Aluatul trebuie sa fie elastic si nelipicios. Pana aluatul dospeste pregatiti umplutura. Intrun bol sau cratita, amestecati branza cu ouale, esentele, grisul si le dati deoparte. Dupa dospire, scoateti aluatul din vas pe planul de lucru infainat, il framantati putin pe masa, apoi il impartiti in doua parti egale, formand 2 bile. Lasati una deoparte, iar pe cealalta o intindeti intro forma rotunda pe care o taiati in 4 parti si fiecare parte in 3. Obtineti dintro bila 12 triunghiuri pe care le umpleti cu branza, rulati aluatul din exterior spre interior formand astfel cate un corn. Asezati cornurile intro tava tapetata cu hartie de copt si le ungeti cu ou batut, le lasati sa mai dospeasca 15 minute in tava, apoi le puneti in cuptorul preincalzit la temperatura de170/ 180 grade, timp de 20 sau 30 minute, in functie de cuptor.  Procedati la fel si cu cealalta bila de aluat. Cand asezati cornurile in tava puteti sa lasati distanta mai mare intre ele, ale mele au crescut tare si s au cam lipit intre ele.





joi, iunie 25, 2020

Prajitura cu cirese




Pentru prepararea acestui desert simplu, folosim evident cirese, insa puteti inlocui fructele cu fructe preferate si de sezon: visine, caise, prune, capsuni, zmeura.
Sa prepar prajitura cu cirese, am avut cam 500/600 grame cirese din care am scos samburii.
Aveti nevoie de: 500/600 g cirese spalate si curatate de samburi, 5 oua, 350 g faina, 250 g zahar, 200 ml  lapte rece, 10 linguri ulei floarea soarelui, 2 plicuri zahar vanilinat, 1 plic praf copt, un praf de sare, 2 linguri de gris, optional 1 lingurita de scortisoara macinata, zahar pudra pt pudrat.
Mod de preparare: eu am folosit robotul. Intrun vas incapator spargeti ouale intregi,adaugati putina sare, bateti le energic pana la formarea unei spume dense (puteti bate albusurile ca pt pandispan, separate de galbenusuri) adaugati zaharul si zaharul vanilinat treptat si bateti pana la topirea lui. Adaugati uleiul treptat, continuati sa bateti compozitia, adaugati laptele rece amestecand continuu. Dupa incorporarea acestora, adaugati putin cate putin faina cernuta amestecata cu praful de copt. Dupa incorporarea acestora, turnati compozitia obtinuta intro tava de prajitura, tapetata cu hartie de copt, asezati ciresele tavalite prin 2 linguri de gris si puneti tava in cuptorul preincalzit la 180 grade cam 30/35 minute. Verificati cu scobitoarea, cand aceasta este curata,prajitura este coapta, stingeti focul, scoateti prajitura din cuptor, lasati o la racorit, pudrati o cu zahar pudra amestecat cu praful de scortisoara inainte de a fi servita. Dimensiunea tavii 25x36 cm.




marți, iunie 16, 2020

Cheescake cu capsuni si glazura de ciocolata


Pentru realizarea acestui cheescake aveti nevoie de 3 starturi: blat, crema si glazura. Acest desert separe ca a aparut in Grecia Antica. Atat de indragit si in zilele noastre, o sursa buna de energie, cheescake ulpoate fi servit ca tort la aniversari, se prepara usor, este racoros, gustos, aromat. In prepararea acestui desert, se incepe cu baza, primul strat, care se lucreaza din biscuiti si unt, stratul 2 este cel mai gros crema, si ultimul strat glazura. In zilele foarte calduroase, este preferat pt ca nu necesita coacere.
Pentru blat: 400 g biscuiti petit beurre maruntiti fin, 200 g unt topit.
Pentru crema: 600 grame crema de brânză de vaci, 500 ml frisca lichida Hu la la, 150 g zahar pudra, 100 ml apa rece pt hidratarea gelatinei, 20 g gelatina(2 plicuri), 2 plicuri zahar vanilinat, 100 ml lapte fierbinte.
Pentru decor: vreo 300 g capsuni, cirese sau ce fructe doriti sa folositi.
Pentru glazura: 120 g ciocolata cu lapte sau amaruie, 80 ml smantana pt frisca, 1 lingura de unt, un praf de sare.
Mod de preparare blat: biscuitii maruntiti cu un robot de bucatarie se amesteca cu 200 g unt topit, se omogenizeaza bine (compozitia ar trebui sa aiba aspectul nisipului umed), apoi se tranfera intr o forma cu fund detasabil cu diametrul de 24 cm. Presam bine compozitia de biscuiti cu untul topit si punem forma in frigider la rece cam 30 minute. 
Mod de preparare crema: incepem cu hidratatrea gelatinei care se amesteca bine cu cantitatea de apa rece prevazuta de reteta. Se lasa la hidratat cam 10 minute. Intre timp incalzim laptele care trebuie sa fie fierbinte insa nu clocotit. Turnam gelatina peste lapte si amestecam pana se topeste toata gelatina. Lasam deoparte laptele cu gelatina si ne ocupam de prepararea cremei. Pentru aceasta etapa am folosit un mixer. Punem in bolul mixerului cantitatea de branza recomandata, la temperatura camerei. Vreau sa precizez aici ca pt crema am folosit branza de vaci pt creme de la Lidl. Daca nu gasiti acolo, cumparati o branza de 30 sau 32% grasime. Aveti grija sa fie bine scursa de zer. Peste branza adaugati zaharul pudra si zaharul vanilinat. Mixam foarte bine pana la obtinerea unui amestec omogen. Treptat adaugam frisca lichida, marim viteza mixerului si mimixam cam 5 sau 6 minute. Micsoram viteza si adaugam treptat laptele cu gelatina. Marim iar viteza mixerului pt cateva minute timp in care crema va fi gata. Pt decor folosim capsuni spalati, scursi de apa, taiati in jumatate. Asezam capsunii pe peretii inelului de jur imprejur. Capsunii care au ramas i am taiat bucatele si i am asezat pe blatul de biscuiti peste care am turnat crema de branza. Prajitura se pastreaza la frigideri 6 ore (eu am lasat o peste noapte). 
Mod de preparare glazura de ciocolata: incalzim smantana pt frisca (am folosit smantana dulce pt gatit cu 32% grasime) pana da in clocot, se toarna peste ciocolata maruntita. Se amesteca bine pana la topirea ciocolatii, se adauga untul la temeratura camerei, praful de sare si se omogenizeaza totul pana la topirea completa a untului. Se toarna glazura peste crema de branza si se pune din nou prajitura la frigider cam pentru 2 ore. Se decoreaza cu ce fructe doriti. Eu am pus cirese. Ca sa scoateti desertul din forma treceti cutitul de jur imprejurul cheescak ului, apoi desfaceti cu grija inelul.
Alta data am decorat cu bomboane toffifee si skittles.