joi, iunie 25, 2020

Prajitura cu cirese




Pentru prepararea acestui desert simplu, folosim evident cirese, insa puteti inlocui fructele cu fructe preferate si de sezon: visine, caise, prune, capsuni, zmeura.
Sa prepar prajitura cu cirese, am avut cam 500/600 grame cirese din care am scos samburii.
Aveti nevoie de: 500/600 g cirese spalate si curatate de samburi, 5 oua, 350 g faina, 250 g zahar, 200 ml  lapte rece, 10 linguri ulei floarea soarelui, 2 plicuri zahar vanilinat, 1 plic praf copt, un praf de sare, 2 linguri de gris, optional 1 lingurita de scortisoara macinata, zahar pudra pt pudrat.
Mod de preparare: eu am folosit robotul. Intrun vas incapator spargeti ouale intregi,adaugati putina sare, bateti le energic pana la formarea unei spume dense (puteti bate albusurile ca pt pandispan, separate de galbenusuri) adaugati zaharul si zaharul vanilinat treptat si bateti pana la topirea lui. Adaugati uleiul treptat, continuati sa bateti compozitia, adaugati laptele rece amestecand continuu. Dupa incorporarea acestora, adaugati putin cate putin faina cernuta amestecata cu praful de copt. Dupa incorporarea acestora, turnati compozitia obtinuta intro tava de prajitura, tapetata cu hartie de copt, asezati ciresele tavalite prin 2 linguri de gris si puneti tava in cuptorul preincalzit la 180 grade cam 30/35 minute. Verificati cu scobitoarea, cand aceasta este curata,prajitura este coapta, stingeti focul, scoateti prajitura din cuptor, lasati o la racorit, pudrati o cu zahar pudra amestecat cu praful de scortisoara inainte de a fi servita. Dimensiunea tavii 25x36 cm.




marți, iunie 16, 2020

Cheescake cu capsuni si glazura de ciocolata


Pentru realizarea acestui cheescake aveti nevoie de 3 starturi: blat, crema si glazura. Acest desert separe ca a aparut in Grecia Antica. Atat de indragit si in zilele noastre, o sursa buna de energie, cheescake ulpoate fi servit ca tort la aniversari, se prepara usor, este racoros, gustos, aromat. In prepararea acestui desert, se incepe cu baza, primul strat, care se lucreaza din biscuiti si unt, stratul 2 este cel mai gros crema, si ultimul strat glazura. In zilele foarte calduroase, este preferat pt ca nu necesita coacere.
Pentru blat: 400 g biscuiti petit beurre maruntiti fin, 200 g unt topit.
Pentru crema: 600 grame crema de brânză de vaci, 500 ml frisca lichida Hu la la, 150 g zahar pudra, 100 ml apa rece pt hidratarea gelatinei, 20 g gelatina(2 plicuri), 2 plicuri zahar vanilinat, 100 ml lapte fierbinte.
Pentru decor: vreo 300 g capsuni, cirese sau ce fructe doriti sa folositi.
Pentru glazura: 120 g ciocolata cu lapte sau amaruie, 80 ml smantana pt frisca, 1 lingura de unt, un praf de sare.
Mod de preparare blat: biscuitii maruntiti cu un robot de bucatarie se amesteca cu 200 g unt topit, se omogenizeaza bine (compozitia ar trebui sa aiba aspectul nisipului umed), apoi se tranfera intr o forma cu fund detasabil cu diametrul de 24 cm. Presam bine compozitia de biscuiti cu untul topit si punem forma in frigider la rece cam 30 minute. 
Mod de preparare crema: incepem cu hidratatrea gelatinei care se amesteca bine cu cantitatea de apa rece prevazuta de reteta. Se lasa la hidratat cam 10 minute. Intre timp incalzim laptele care trebuie sa fie fierbinte insa nu clocotit. Turnam gelatina peste lapte si amestecam pana se topeste toata gelatina. Lasam deoparte laptele cu gelatina si ne ocupam de prepararea cremei. Pentru aceasta etapa am folosit un mixer. Punem in bolul mixerului cantitatea de branza recomandata, la temperatura camerei. Vreau sa precizez aici ca pt crema am folosit branza de vaci pt creme de la Lidl. Daca nu gasiti acolo, cumparati o branza de 30 sau 32% grasime. Aveti grija sa fie bine scursa de zer. Peste branza adaugati zaharul pudra si zaharul vanilinat. Mixam foarte bine pana la obtinerea unui amestec omogen. Treptat adaugam frisca lichida, marim viteza mixerului si mimixam cam 5 sau 6 minute. Micsoram viteza si adaugam treptat laptele cu gelatina. Marim iar viteza mixerului pt cateva minute timp in care crema va fi gata. Pt decor folosim capsuni spalati, scursi de apa, taiati in jumatate. Asezam capsunii pe peretii inelului de jur imprejur. Capsunii care au ramas i am taiat bucatele si i am asezat pe blatul de biscuiti peste care am turnat crema de branza. Prajitura se pastreaza la frigideri 6 ore (eu am lasat o peste noapte). 
Mod de preparare glazura de ciocolata: incalzim smantana pt frisca (am folosit smantana dulce pt gatit cu 32% grasime) pana da in clocot, se toarna peste ciocolata maruntita. Se amesteca bine pana la topirea ciocolatii, se adauga untul la temeratura camerei, praful de sare si se omogenizeaza totul pana la topirea completa a untului. Se toarna glazura peste crema de branza si se pune din nou prajitura la frigider cam pentru 2 ore. Se decoreaza cu ce fructe doriti. Eu am pus cirese. Ca sa scoateti desertul din forma treceti cutitul de jur imprejurul cheescak ului, apoi desfaceti cu grija inelul.
Alta data am decorat cu bomboane toffifee si skittles. 



duminică, mai 31, 2020

Placinte cu urdă (urdoici)




Aveți nevoie de: 500 grame făină albă de grâu, 250 ml lapte călduț, 10 grame drojdie uscată, 2 ouă, 100 g zahăr, 50 g unt topit, un praf de sare, coajă de lămâie răzuită , 1 plic zahar vanilinat.
Pentru umplutură: 400 g urda proaspătă, 150 g zahar, 2 plicuri de zahăr vanilinat, coajă rasă de lămâie, 2 ouă, un vârf de cuțit de sare, 2 linguri de gris. Dacă nu vă place coaja de lămâie puteți renunța. 
Pentru uns: aveți nevoie de un ou bătut la care adăugați 2 linguri de apă rece. 
Mod de preparare: eu am folosit robotul. În vasul robotului am pus faina cernută, drojdia, zaharul, laptele călduț, sarea, coaja de lămâie, 1 plic de zahăr vanilinat, am pornit robotul la viteza mica. După o ușoară omogenizare am adăugat ouăle, apoi untul topit. Aluatul va fi frământat la o viteza mai mare (4) cam 5 până la 7 minute. După ce s a încheiat frământarea, pudrati aluatul cu făină, acoperiți cu folie alimentară peste care puneți un prosop de bucătărie și lăsați la dospit cam 40/50 minute. Între timp vă ocupați de umplutură. Puneți urda într-un castron, zdrobiți o cu ajutorul furculiței, adăugați toate ingredientele recomandate pt umplutură, omogenizati bine și dați deoparte pana dospește aluatul. După ce aluatul a dospit, pe masa de lucru infainată întindeți din jumătate de compoziție cu ajutorul făcălețului o foaie dreptunghiulară de 7/8 cm grosime. Decupați pătrate de 8 sau 9 cm, pe care așezați cam o lingură de umplutură. Lipiți bine două câte două colțurile opuse ale pătratului. Procedam așa cu tot aluatul. Precizez ca am împărțit aluatul în două sa pot întinde mai bine foaia. Placintele astfel lucrate se așează în tavă tapetată cu hârtie de copt. Se lasă la dospit și în tavă cam 30 minute. Se ung cu ou și se dau la cuptorul preîncălzit timp de 30/40 minute la cuptorul meu. Ies cam 2 tăvi, aprox. 32/34 bucăți. Înainte de servire pudrați dacă doriți cu zahar pudră.