luni, mai 11, 2020

Lichiu cu varză 2

                   
   
Aveți nevoie de: 500 grame făină albă de grâu, 1 pliculeț de drojdie uscată, 350 ml apă, 1 linguriță sare, 2 lingurițe zahăr 1 sau 2 linguri ulei de floarea soarelui. Dacă va place uleiul de măsline, puteți folosi acest tip de ulei, tot 2 linguri, un ou bătut cu 2 linguri de apa rece pt uns lichiul.                     

Pentru umplutură: varza 1,5 kg, 1 ceapă mare, sare, ulei, piper, ardei iute după gust(dacă nu va place picant renunțați) 2 sau3 crenguțe de marar.                                           

Mod de preparare: eu am început prin a  căli verza. Într o cratiță puneți la încins cam 100 ml ulei, adăugați ceapa tăiată mărunt. Căliți ceapa pana devine sticloasă, adăugați varza tăiată fideluță și frecată în prealabil cu putina sare, adaugati piper cam 2 lingurițe, ardei iute după gust, crenguțele de mărar. Lăsați varza la călit, amestecând mereu sa nu se ardă. Potriviți gustul de sare. Varza nu trebuie sa fie foarte moale fiindcă în lichiu ea se mai coace. După călire lăsați varza să se răcească. Între timp pregătiți aluatul. Eu îl frământ cu robotul, așa că pun în vasul robotului mai întâi apa, apoi faina cernută peste care adaug drojdia, sarea, zahărul, uleiul. Drojdia uscată nu da greș niciodată, cel puțin nu mi s a întâmplat sa nu și facă datoria. Dacă nu aveți drojdie uscată folosiți 25 grame drojdie proaspătă. În acest caz într o ceșcuță amestecați drojdia cu câteva cristale de zahăr și 2 linguri de apă călduță apoi presărați 2 lingurițe de făină albă și lăsați la cald pana face bulbuci, semn că drojdia este bună. Deci să revenim, apa pe care o folosiți trebuie sa fie călduță. La robot folosiți cârligul pt aluat, frământați ingredientele cam 5 pana la 7 minute. Presărați peste aluatul frământat putina făină, acoperiți l cu o folie alimentară, apoi cu un prosop de bucătărie și lăsați la dospit cam 20/30 minute. După dospire, împărțiți aluatul în 2 părți. În tava unsă și tapetată cu făină, sau cu hârtie de copt, așezați prima foaie de aluat întinsă cu făcălețul peste care puneți varza călită. Nivelați frumos varza, apoi așezați a doua foaie din aluat. Lipiți bine foile apăsând pe margine aluatul din tavă, înțepați cu furculița din loc în loc. Lăsați tava la dospit încă vreo 10 minute, ungeți lichiul cu ou (1 ou bătut și amestecat cu 2 linguri de apă rece) după care puneți tava în cuptorul preîncălzit la 180° cam 30/40 minute, depinde de cuptor. După ce scoateți lichiul din cuptor ungeți l cu o bucățică de slănină sau cu puțin ulei, apoi acoperiți l cu un prosop de bucătărie pana se răcorește. Dimensiunea tavii: 22x34 cm. putea sa fie putin mai mare, asta am avut o la indemana.
                                    

miercuri, aprilie 15, 2020

Gogosi

                     
                                             

 Reteta e una simpla.

Aveți nevoie de: 500 grame făină albă, 250 ml lapte, 25 grame drojdie proaspătă, sau 7 grame uscată, 2 lingurițe zahar, 1 linguriță sare, 1 lingură ulei, 2 plicuri zahar vanilinat, coaja razuită de lamaie, ulei pt prăjit.

Mod de preparare: într-o cescuță puneți drojdia fărâmițată, presărați câteva cristale de zahăr, 2 linguri de lapte călduț, 1 lingură de făină și lăsați la căldură până crește și formează niște bule ( aceasta e maiaua). Într-un vas de plastic puneti ingredientele uscate, le amestecati bine, adaugati laptele călduț și maiaua. Framantati ingredientele pana se obține un aluat care se desprinde de pe degete. Când ați terminat, strângeți aluatul într-o bila, presarati făină, acoperiți l cu un prosop de bucătărie și lăsați la dospit 30 sau 40 de minute, pana de fapt își dublează volumul. Scoateți bila de aluat pe un plan de lucru infainat și cu ajutorul făcălețului întindeți aluatul de grosimea unei jumătăți de deget. Cu o forma infainată, tăiați aluatul (sau cu gura unui pahar). Lasati încă vreo 10 minute gogoșile decupate pe planul de lucru, timp în care pregătiți vasul în care urmează sa le prăjiți. Eu folosesc intotdeauna o crăticioară în care încap vreo 4 gogoși. Gogoșii trebuie sa plutească în ulei, iar uleiul trebuie sa fie încins în momentul în care îi puneți la prăjit. Întotdeauna plasați gogosii în uleiul încins cu partea care au stat pe planul de lucru în sus. Ei se vor umfla ca un balon. Prăjiți i pe ambele părți, apoi cu o paleta scoateți i pe șervețel absorbant, după care îi pudrati cu zahar pudră amestecat cu celalalt plic de zahăr vanilinat. Eu mai pun și pudra de scorțișoară. 
                                    
 
marți, aprilie 14, 2020

Pancakes cu banane (clătite cu banane)

         

Dacă aveți banane foarte coapte, dați le o alta utilitate, faceți clătite.                              
Aveți nevoie de : 250 ml lapte, 2 ouă, 30 ml ulei, putina sare, 1 fiola esenta rom, 3 plicuri de zahăr vanilinat, 350 g banane decojite foarte coapte, 250 g faina alba, 1 plic praf de copt (10 g).

Mod de preparare: într un bol punem toate ingredientele în afara de făină. Cu un blender vertical mixam ingredientele, apoi adaugam faina cernută. Omogenizam totul pana obtinem o pasta fără cocoloase. Intro tigaie încălzită la foc mediu, turnam din compoziția de clătite cu un polonic, de la înălțimea de 20, 25 cm. Coacem fiecare clătită cam 2 sau 3 minute pana când apar bule în aluat. Cu ajutorul unei spatule întoarceți cu grija clătita. Coaceți și pe aceasta parte. Așezați clătitele pe o farfurie, le puteți servi cu dulceață de care aveți prin casă, eu am avut o dulceață mixta de zmeura, visine și strugurei. Puteti sa le serviți cu miere, dacă nu vreți cu dulceață. Din această cantitate și la mărimea la care le am făcut eu, am obținut 9 bucăți. Se fac ușor și sunt foarte gustoase.   
                                     
 
 

duminică, martie 29, 2020

Minciunele




 Aveți nevoie de : 3  ouă, 400 ml lapte, cam 700 g făină albă, puțină făină pt planul de lucru, 1 linguriță bicarbonat de sodiu, 1 linguriță sare, 1 lingură zahar, ulei pt prăjit plăcintele, 4 plicuri zahăr vanilinat, zahăr pudra.       
Mod de preparare: într-un vas încăpător spargeti ouăle, adăugați sarea, bicarbonatul de sodiu, laptele călduț, 2 plicuri de vanilie. Amestecati ingredientele, adaugati faina cernută și frământați câteva minute. Cu mâinile infăinate dați aluatului forma unei bile, îl scoateți pe planul de lucru presărat cu făină. Îl mai frământați puțin, apoi cu sucitorul întindeți aluatul sa aibă cam o jumătate de centimetru grosime. Tăiați aluatul în fâșii, apoi în romburi(eu le am tăiat ba pătrate, ba dreptunghiuri, numa romburi nu) în mijlocul fiecărui romb faceți o crestătură apoi treceți un colț prin crestătura făcută. După ce ați procedat așa cu tot aluatul, prăjiți minciunelele în ulei încins pe ambele părți. Le scoateți pe șervețel absorbant, apoi le tăvăliți prin zahar pudră în care ați adăugat cele 2 pliculețe de zahăr vanilinat.



vineri, martie 27, 2020

Ciorba cu afumatura si conopida



Aveti nevoie de: afumatura (eu am avut un ciolan prefiert de aprox 500 g), 1 conopida aprox 500 g, 3 cartofi, 3 morcovi, 2 cepe, 500 ml zeama de varza, smantana dulce pt gatit cam 250 ml, 1 legatura patrunjel verde, 4 linguri de ulei de floarea soarelui.
Mod de preparare: intro oala puneti la fiert cam 4 litri apa. Separat intro tigaie incapatoare, puneti uleiul la incins, adaugati ceapa, caliti cateva minute, puneti carnea afumata taiata bucati/cuburi, inabusiti cateva minute, adaugati morcovul pe care il inabusiti tot asa cateva minute si turnati continutul tigaii in oala pt ciorba, unde apa fierbe deja. Completati apa din ciorba atunci cand scade. Daca deja carnea este fiarta, puneti in oala cartofii taiati cubulete si dupa vreo 10 sau 15 minute adaugati conopida taiata in buchetele mari. Cand cartofii si conopida au fiert, adaugati zeama de varza, lasati ciorba sa clocoteasca 2 minute, potriviti gustul de sare, adaugati smantana, omogenizati ciorba si stingeti focul. Deasupra presarati patrunjelul verde taiat marunt.