vineri, martie 27, 2020

Ciorba cu afumatura si conopida



Aveti nevoie de: afumatura (eu am avut un ciolan prefiert de aprox 500 g), 1 conopida aprox 500 g, 3 cartofi, 3 morcovi, 2 cepe, 500 ml zeama de varza, smantana dulce pt gatit cam 250 ml, 1 legatura patrunjel verde, 4 linguri de ulei de floarea soarelui.
Mod de preparare: intro oala puneti la fiert cam 4 litri apa. Separat intro tigaie incapatoare, puneti uleiul la incins, adaugati ceapa, caliti cateva minute, puneti carnea afumata taiata bucati/cuburi, inabusiti cateva minute, adaugati morcovul pe care il inabusiti tot asa cateva minute si turnati continutul tigaii in oala pt ciorba, unde apa fierbe deja. Completati apa din ciorba atunci cand scade. Daca deja carnea este fiarta, puneti in oala cartofii taiati cubulete si dupa vreo 10 sau 15 minute adaugati conopida taiata in buchetele mari. Cand cartofii si conopida au fiert, adaugati zeama de varza, lasati ciorba sa clocoteasca 2 minute, potriviti gustul de sare, adaugati smantana, omogenizati ciorba si stingeti focul. Deasupra presarati patrunjelul verde taiat marunt.


duminică, noiembrie 24, 2019

Chiftele din fasole



Chiftele din fasole, este o reteta de post.
Sa le preparati aveti nevoie de: 2 cani fasole boabe, 2 felii de franzela/paine, 1 ceapa mare, 6 sau 7 catei de usuroi, 2 sau 3 morcvi, 2 radacini patrunjel, 1 legatura marar (optional), 1 legatura patrunjel verde, 1 lingurita cimbru, piper macinat dupa gust, sare, 50 g faina alba, ulei pt prajit.
Mod de preparare: fierbeti fasolea boabe si zarzavatul (morcovi +radacina patrunjel). Cand sunt fierte se scurg de apa, se lasa la racit. Itrun bol mixam cu un mixer fasolea si zarzavatul fierte, ceapa taiata bucatele, usturoiul, patrunjelul verde maruntit, feliile de paine/franzela inmuiate si stoarse de apa, adaugam piper macinat, sare, cimbru. Adaugam o parte din faina( ne mai trebuie la tavalit chiftelele inainte de prajire), amestecam cu mana totul bine. Din compozitie modelam bile /chiftelute mici pe care le tavalim prin faina si le frigem in ulei incins. Ca garnitura am avut cartofi cu ceapa si ulei, iar ca muratura varza murata.







vineri, octombrie 25, 2019

Ciorba a la grec cu carne de porc


Dupa reteta descrisa mai jos, puteti prepara ciorba folosind carne de pui sau chiar de miel. Mie imi place cu carne de porc.
Aveti nevoie de: aprox 700-750 g carne de porc, morcovi 3 radacini, patrunjel 2 radacini, o telina mica, o ceapa(cam 150 g), 200 g smantana, 100 g orez, 2 oua(doar galbenusurile), o lingura de faina alba, zeama de lamaie, 100 ml ulei, o legatura patrunjel verde, marar verde 2 crengute, sare, cateva boabe de piper optional.
Mod de preparare: carnea de porc spalata, se taie bucatele mici, se pune la fiert in 3 litri apa. In timpul fierberii se spumeaza. Intre timp zarzavatul se curata, se spala si se taie cubulete. Intro tigaie puneti uleiul si sotati zarzavatul, apoi il adaugati peste carne in oala de ciorba. Cand carnea e aproape fiarta adaugati orezul curatat de impuritati si spalat. Puteti completa cu apa cand aceasta scade. Potriviti gustul ciorbei de sare. Cand orezul si carnea sunt fierte stingeti focul. Intrun castronas bateti cele 2 galbenusuri cu smantana, adaugati zeama de lamaie apoi faina si amestecati bine sa nu fie cocoloase. Peste acest liezon adaugati progresiv 2 polonice de ciorba, amestecati, apoi turnati continutul castronului in oala cu ciorba, presarati patrunjelul verde si mararul proaspat tocate marunt. Nu este obligatoriu sa caliti zarzavatul in ulei, se poate omite aceasta faza. Din cantitatile mentionate ies cam 9/10 portii de ciorba.





joi, octombrie 10, 2019

Pasta de fasole verde cu maioneza



In zona noastra, fasolea pastai se mai numeste si fasole verde, chiar daca nu e soiul acela de fasole cu pastaia verde. Fasolea pe care am gatit o eu a fost din soiul cu pastaia lata, mai galbuie.
Aveti nevoie de 1/2 kg pastai de fasole, 1 ceapa alba sau rosie, care va place, maioneza dintrun ou rapida, sare dupa gust.
Mod de lucru: curatati pastaile de fasole la capete, taiati le in 3, spalati le bine, puneti le la fiert. Cand considerati ca sunt suficient de fierte, le scurgeti de apa, le lasati sa se raceasca, apoi cu blenderul vertical le transformati intro pasta fina. Pana se raceste fasolea, puteti prepara maioneza.
Maioneza: intrun vas foarte curat, spargeti cu grija un ou intreg sa nu se imprastie galbenusul, adaugati cam 250 ml ulei, sare cam 1/4 lingurita, zeama de lamaie 1 lingura. Cu un blender vertical blenduiti ingredientele care au fost tinute putin la temperatura camerei. Folositi un vas inalt, sau un borcan de 800 ml. Veti vedea cum creste maioneza sub cupa blenderului.
La final, amestecati pasta de fasole cu maioneza, potriviti de sare, zeama de lamaie daca doriti mai acra, iar deasupra puteti presara frunze verzi de patrunjel. E tare gustoasa pasta aceasta pe paine prajita, cu rosii sau ardei gras, gogosar, dupa preferinte.
Ca timp, aveti nevoie de vreo 30/40 minute.




miercuri, octombrie 02, 2019

Dulceata tuti fruti



Dulceata aceasta am facut o din fructe congelate din congelator: strugurei, zmeura, mure, cirese, capsuni. Nu am avut o anumita proportie, a primat zmeura. Pt fiecare kilogram de fructe decongelate am adaugat un kg de zahar, zeama de la o lamaie si 3 plicuri de zahar vanilinat, am fiert totul pana la consistenta dorita, apoi am turnat dulceata in borcane cu capace filetate, bine spalate si sterilizate in cuptorul aragazului. E delicioasa si parfumata de la aroma fructelor si a vaniliei. Am pastrat borcanele fierbinti acoperite intro patura pana s au racit, apoi le am asezat in camara.