joi, septembrie 27, 2018

Pasta de ardei capia



De multa vreme prepar pasta asta de ardei pe care o folosesc in loc de boia. Este tare gustoasa, da culoare Este tare gustoasa, da culoare mancarurilor, reteta e usoara, iar cantitatea de ardei nu e standard. Fiecare foloseste ce cantitate de ardei doreste. Cred ca nu e nevoie sa spun ca se folosesc numai ardei capia rosii, bine copti.
Timp de preparare: aprox. 1 ora.
Ingrediente: ardei capia curatati de seminte, sare pt conserve (dupa gust, chiar daca scapati sare mai multa nu e nimic, atunci la gatit veti folosi mai putina sare)
Mod de preparare: ardeii capia spalati se curata de samburi, se taie cubulete, se adauga sarea, se dau deoparte vreo 10 minute sa-si lase putina zeama, apoi ii punem la fiert la foc domol pana se inmoaie bine si scade din zeama pe care o lasa. Dupa ce au fiert, ii zdrobim cu blenderul ii punem iar la fiert la foc mic pana obtinem o pasta de consistenta dorita, care se toarna in borcane cu capac filetat bine spalate si sterilizate. Acoperiti borcanele de conserva cu o paturica groasa pana a doua zi cand se pot depozita in camara








sâmbătă, august 11, 2018

Dulceata de caise


dulceata de caise


Aveti nevoie de: cate 1 kg de zahar la fiecare kilogram de caise, zeama unei lamai, zahar vanilinat cate plicuri doriti sa puneti, depinde cat de mult doriti sa simtiti parfumul vaniliei.
Caisele spalate, curatate de samburi se pun intro cratita incapatoare, se adauga zaharul respectand proportia, zeama de lamaie, vanilia. Amestecati usor cu o lingura de lemn, apoi puneti vasul cu toate cele la flacara domoala sa se topeasca zaharul, in continuare fierbeti dulceata pana la consistenta dorita. Turnati dulceata in borcane cu filet, spalate, sterilizate in cuptor. Sigilati borcanele, iar dupa racire le depozitati in camara.




marți, august 07, 2018

Dulceata de zmeura si visine




Parfumata si aromata, aceasta dulceata e prezenta in fiecare an in rafturile din camara.
Reteta e simpla, pentru reusita se stie, e necesar si importanat sa folosim borcane curate, sterilizate in cuptorul aragazului.
Puteti folosi ce cantitate de fructe doriti, nu am respectat nicio proportie. Zmeura am avuto in curte, am cumparat doar visinile. Sa va vand un pont: pt ca zmeura nu s a copt toata odata, am cules intotdeuna doar fructele coapte, le am spalat, le am lasat la scurs, apoi le am congelat. Cand am considerat ca am strans destule am cumparat visine si am facut acest deliciu.
Aveti nevoie de: 1 kg de zahar la un kg de fructe, zeama de la o lamaie mare, 3 plicuri de zahar vanilinat. Visinile sa fie curatate de samburi. Puneti fructele de zmeura si visine intro cratita incapatoare, adaugati zaharul respectand proportia la cantitatea de fructe pe care o aveti, adaugati zeama de lamaie, vanilia. Scuturati vasul cu fructele usor, sau amestecati cu multa grija folosind o lingura de lemn, asezati vasul pe flacara, la foc domol si supravegheati fructele, amestecand usor pana se topeste zaharul. Fierbeti dulceata pana la consistenta dorita, cand siropul este legat,  iar fructele plutesc pe fundul vasului si au aspect uleios. Luati vasul de pe foc, turnati dulceata in borcane cu capace filetate, spalate, sterilizate. Sigilati borcanele, iar dupa racire le depozitati in camara.



marți, iulie 10, 2018

Dulceata de pepene rosu si zmeura




   Exista din plin pe piata acest fruct dulce, zemos, gustos, adorat de toata lumea, pepenele rosu. De ce sa nu i savuram aroma si la iarna. Pt dulceata pe care am preparat o am ales sa folosesc pepene rosu in combinatie cu zmeura. A iesit o minunatie de dulceata!
  Daca doriti sa experimentati, aveti nevoie de:
  1 kg pulpa pepene rosu (fara coaja) taiat cubulete
  1oo ml suc de pepene rosu (din cantitatea de 1 kg pe care ati pregatit o pt dulceata, 1oo g le blenduiti)
  1 plic gel fix dr Oetker: 2:1
  500 g zahar
  200 g zmeura
  3 plicuri zahar vanilie
  Mod de preparare: sucul de pepene se pune la fiert cu zaharul. Cand acestea fierb, adaugati cuburile de pepene rosu si fructele de zmeura, curatate de codite, spalate si scurse. Fierbeti 3 min din momentul in care fructele incep sa fiarba, adaugati continutul unui plic de gel fix 2:1 amestecat cu 2 linguri de zahar si zaharul vanilat, amestecati usor in dulceata sa nu se zdrobeasca boabele de zmeura, mai fierbeti dulceata 1 sau 2 minute din momentul in care incepe fierberea. Stingeti focul si turnati dulceata in borcane cu capace filetate, bine spalate, sterilizate in cuptor. Inchideti bine borcanele, dupa racire le depozitati in camara. Sugestie de preparare de la dr. Oetker.
 





luni, martie 19, 2018

Supa de rosii



Supa de rosii este un fel principal agreat in bucataria noastra, se prepara rapid, nu este o reteta dificila nici pt o gaspodina fara experienta si nu este un fel principal costisitor.
Prin zona noastra acestei supe de rosii i se mai spune si zama de porodici, se prepara usor si repede. In sezonul rece eu folosesc bulion de rosii, preparat in casa din rosiile noastre.
Pentru supa aveti nevoie de: 150 ml ulei, 700 ml bulion, 2 morcovi, 1 pastarnac, 1 radacina patrunjel, 1 ceapa, sare, 1 lingurita cimbru uscat, piper macinat, frunze de telina (eu am folosit congelate cam o lingura ), frunze de patrunjel verde o legatura, 200 g paste fainoase fara ou fiindca supica este de post.         
Mod de preparare: puneti la fiert o oala cu 2 l si jumatate de apa. Curatati si spalati zarzavatul, taiati-l marunt, la fel si ceapa, caliti le intr o tigaie in cantitatea de ulei recomandata. Cand apa fierbe, adaugati zarzavatul calit. Cand zarzavatul este fiert, adaugati bulionul si lasati supa sa clocoteasca domol. Separat intr o oala de 1 litru fierbeti pastele in apa cu sare, respectand timpul de fierbere indicat pe ambalaj. Dupa fierbere strecurati le, si adaugati le in oala de supa, potriviti gustul de sare, adaugati piperul. Dupa cateva clocote stingeti focul, adaugati frunzele de telina si patrunjel taiate marunt. Pofta buna!