marți, iulie 10, 2018

Dulceata de pepene rosu si zmeura




   Exista din plin pe piata acest fruct dulce, zemos, gustos, adorat de toata lumea, pepenele rosu. De ce sa nu i savuram aroma si la iarna. Pt dulceata pe care am preparat o am ales sa folosesc pepene rosu in combinatie cu zmeura. A iesit o minunatie de dulceata!
  Daca doriti sa experimentati, aveti nevoie de:
  1 kg pulpa pepene rosu (fara coaja) taiat cubulete
  1oo ml suc de pepene rosu (din cantitatea de 1 kg pe care ati pregatit o pt dulceata, 1oo g le blenduiti)
  1 plic gel fix dr Oetker: 2:1
  500 g zahar
  200 g zmeura
  3 plicuri zahar vanilie
  Mod de preparare: sucul de pepene se pune la fiert cu zaharul. Cand acestea fierb, adaugati cuburile de pepene rosu si fructele de zmeura, curatate de codite, spalate si scurse. Fierbeti 3 min din momentul in care fructele incep sa fiarba, adaugati continutul unui plic de gel fix 2:1 amestecat cu 2 linguri de zahar si zaharul vanilat, amestecati usor in dulceata sa nu se zdrobeasca boabele de zmeura, mai fierbeti dulceata 1 sau 2 minute din momentul in care incepe fierberea. Stingeti focul si turnati dulceata in borcane cu capace filetate, bine spalate, sterilizate in cuptor. Inchideti bine borcanele, dupa racire le depozitati in camara. Sugestie de preparare de la dr. Oetker.
 





luni, martie 19, 2018

Supa de rosii



Supa de rosii este un fel principal agreat in bucataria noastra, se prepara rapid, nu este o reteta dificila nici pt o gaspodina fara experienta si nu este un fel principal costisitor.
Prin zona noastra acestei supe de rosii i se mai spune si zama de porodici, se prepara usor si repede. In sezonul rece eu folosesc bulion de rosii, preparat in casa din rosiile noastre.
Pentru supa aveti nevoie de: 150 ml ulei, 700 ml bulion, 2 morcovi, 1 pastarnac, 1 radacina patrunjel, 1 ceapa, sare, 1 lingurita cimbru uscat, piper macinat, frunze de telina (eu am folosit congelate cam o lingura ), frunze de patrunjel verde o legatura, 200 g paste fainoase fara ou fiindca supica este de post.         
Mod de preparare: puneti la fiert o oala cu 2 l si jumatate de apa. Curatati si spalati zarzavatul, taiati-l marunt, la fel si ceapa, caliti le intr o tigaie in cantitatea de ulei recomandata. Cand apa fierbe, adaugati zarzavatul calit. Cand zarzavatul este fiert, adaugati bulionul si lasati supa sa clocoteasca domol. Separat intr o oala de 1 litru fierbeti pastele in apa cu sare, respectand timpul de fierbere indicat pe ambalaj. Dupa fierbere strecurati le, si adaugati le in oala de supa, potriviti gustul de sare, adaugati piperul. Dupa cateva clocote stingeti focul, adaugati frunzele de telina si patrunjel taiate marunt. Pofta buna! 


marți, martie 13, 2018

Mancare de spanac de post



Pentru pregatirea acestui fel de mancare
Aveti nevoie de:
1/2 kg spanac proaspat, 30 sau 40 grame faina alba, 4 linguri de ulei, 5 catei de usturoi, o cutie de rosii ,,san fabio,,( rosii feliate in suc de rosii), sare, putin piper.
Mod de preparare: spanacul se curata de coditele prea lungi, se spala foarte bine in cateva ape apoi se pune la fiert in apa clocotita (cam 1/4 litri apa) cu putina sare si se fierbe  vreo 5- 7 minute. Dupa fierbere, spanacul se strecoara, apoi pe un dog de lemn (carpator) se marunteste cu cutitul de vinete. Pastrati din apa in care ati fiert spanacul sa puteti dilua mancarea pana la obtinerea consistentei dorite. Intro craticioara de aprox 1 litru puneti la foc mic uleiul la incins, adaugati faina, rumeniti o usor, adaugati rosiile din conserva, amestecati in mancare sa nu se lipeasca, adaugati spanacul tocat,  putin piper si lasati mancarea sa clocoteasca la foc domol, timp in care mai amestecati cu o lingura de lemn. Adaugati usturoiul maruntit si potriviti gustul de sare. Pentru a obtine consistenta dorita adaugati din apa in care a fiert spanacul. In cazul in care adaugati apa, lasati mancarea sa dea in cateva clocote apoi stingeti focul.



marți, februarie 27, 2018

Nuci prajituri de casa







Reteta este una veche de peste 20 de ani, aluatul se coace in presa de nuci, e multa munca, ai nevoie de rabdare, dar in final nucile sunt tare frumoase si foarte bune. Daca doriti sa va rasfatati cu un astfel de de desert aveti nevoie de:
Aluat: 1 margarina, 650 grame faina alba, 250 grame zahar, 3 oua, zeama si coaja de la o lamaie, 1 praf de copt stins cu zeama de lamaie, 3 linguri de smantana.
Crema: 250 grame nuca macinata, 100 mililitri (ml) esenta rom, 200 grame unt, 200 grame zahar pudra, 1 lingura cacao.
Mod de lucru pt prepararea aluatului:
Intrun bol frecam zaharul cu ouale si smantana pana la topirea zaharului. Adaugam coaja de lamaie, praful de copt stins cu zeama de lamaie, amestecam bine, adaugam faina alba cernuta, framantam pana obtinem un aluat, pe care il rupem in bilute mici care sa incapa in presa speciala de nuci. Am vazut ca intre timp lucrurile au avansat si au aparut prese mai mari pt 16 jumatati de nuci, sau niste capacele speciale de nuci in care se coace aluatul. Eu am presa veche, de vreo 30 de ani, cam inainte de anul 2000. Deci coacem bilutele de aluat in presa, pe aragaz. Se curata marginea cojilor de nuca, astfel incat atunci cand le lipim cu crema sa imite bine forma nucilor.
Mod de lucru pt prepararea cremei:
Intrun bol frecam untul spuma, adaugam zaharul, nucile macinate, esenta de rom, cantitatea de cacao indicata in reteta, le amestecam bine si cu crema obtinuta lipim cojile de nuca coapte, sau capacelele, cum vreti sa le numiti, cate doua. Le puteti pudra cu zahar pudra. Daca rabdarea va perimte, merita sa incercati reteta, este in general bucuria celor mici si un desert care infrumuseteaza un platou la sarbatori, in plus, puteti coace din timp cojile, iar umplutura nu va ia mult timp.

joi, februarie 02, 2017

Secrete mici, efecte mari 1

Sunt convinsa ca toate gospodinele cu experinta detin aceste secrete, pe care eu vreau sa le fac cunoscute tinerelor incepatoare sau fara experienta in gatit. Indiferent de pregatirea profesionala, orice femeie care are in grija o familie, e bine sa cunoasca aceste secrete. Asadar am gasit de cuviinta ca gospodinele interesate vor tine seama de sfaturile mele.
Atunci cand vreti sa preparati ceva dulce e bine sa stiti ca:
-toate ingredientele pe care le folositi ar trebui sa aiba aceeasi temperatura, se indica intotdeauna sa fie la temperatura camerei;
-sa fie proaspete;
-sa fie cantarite sau masurate corespunzator;
-tava sa fie unsa, tapetata cu faina sau hartie de copt;
-praful de copt se amesteca bine de tot cu faina si se cerne de 2 sau 3 ori;
-bicarbonatul se stinge intotdeauna cu zeama de lamaie sau otet;
-amoniacul se stinge intotdeauna cu 2 sau 3 linguri de lapte fierbinte;
-faina se masoara intotdeauna dupa ce se cerne.
Prajitura iese uscata si aspra daca: are mai multa faina decat scrie in reteta.
Prajitura se lasa daca: se pune mai putina faina, daca nu se coace destul, daca nu are destul zahar, daca nu are suficient praf de copt sau bicarbonat.
Prajitua se coace in tava de tabla unsa cu unt, untura, margarina sau ulei.
La prajiturile mai fine, tava se unge cu unt.
Tineti seama de aceste sfaturi si reusita va fi deplina!