joi, octombrie 08, 2015

Gogosari in otet


Tare buni acesti gogosari in otet, iar reteta e mai mult decat simpla. Aveti grija doar sa sterilizati borcanele, sa folositi gogosari sanatosi iar reusita va fi garantata.
Timp de preparare: cam 40 minute.
Aveti nevoie de: 500 grame de gogosari, 550 mililitri otet alb pt muraturi, cateva boabe de mustar, 20 grame zahar,1 lingurita sare grunjoasa pt muraturi, 1 lingurita de chimen (de mentionat la aceasta reteta ca semintele de chimen dau un gust deosebit, fin, acestui fel de conserva).
Mod de preparare: se curata gogosarii de cotoare, se spala, se taie fasii, se pun in borcan. Pt cantitatea mentionata in reteta, aveti nevoie de un borcan de un kg, de preferat cu capac filetat.
Intr-o oala puneti otetul la fiert, adaugati boabele de mustar, zaharul, sarea, chimenul. Se fierbe 5 minute de la primul clocot. Solutia aceasta o turnati peste gogosarii din borcan, filetati capacul si gata. Gospodinelor tinere, cu mai putina experienta, vreau sa le dau un sfat: ar fi bine sa aseze borcanul pe o suprafata metalica, intr-o cratita, sau farfurie de tabla, inox...sa nu crape borcanul. Va recomand reteta si astept sincere impresii.
duminică, septembrie 27, 2015

Ardei grasi murati


Reteta sigura, reteta rapida, reteta gustoasa, reteta comoda, daca ar trebui sa calific intrun fel reteta aceasta de muraturi. Nu conteaza cantitatea de legume pe care doriti sa le conservati, important este volumul de lichid folosit. Poate unele dintre dumneavoastra ati ghicit ca am conservat legume pt iarna cu Pikant Fix (Iute). Cum am procedat? Am inceput cu spalatul borcanelor. Acestea dupa spalare cu detergent de vase si clatire abundenta, le-am pus la scurs. In ultima vreme am folosit doar borcane cu capac filetat. Ardeii (galbeni si rosii) spalati, caci despre ei este vorba, se taie in jumatate, se scoate cotorul cu seminte, apoi jumatatile le taiati in bucati mai mici, fasii, cum va place, cum va este mai usor. Am asezat ardeii taiati in borcane la voia intamplarii apoi am pregatit solutia magica pt muraturi, respectand indicatiile de pe plicul de Pikant Fix Iute. La 1,750 l apa, se adauga 300 ml otet alimentar de 9 grade si 150 grame zahar (eu  am folosit doar 100 grame zahar) se fierbe 3-5 minute din momentul inceperii fierberii, apoi solutia se toarna peste legumele din borcan. Se infileteaza capacul si atata tot. Borcanele cu ardei sunt cele 2 cu legume rosii si galbene, celelate 2 sunt cu gogosari.


duminică, septembrie 06, 2015

Compot de prune, dulceata de prune, bulion

 
La sfarsit de vara, cate ceva pentru camara, din roadele acestui an (dati click pe titlul fiecarei retete):
Compot de prune 
Dulceata de prune
Bulion
De ani de zile, pun conservele de iarna dupa aceleasi retete, cu deosebirea ca nu intotdeauna le parfumez la fel ( ma refer la vanilie, scortisoara, cuisoare...). Pt dulceata de prune, anul acesta am zdrobit fructele cu mixerul vertical si am folosit  pireul de fructe pe care l-am conservat exact asa cum am procedat altadata cu fructele intregi, fara samburi desigur.