duminică, septembrie 27, 2015

Ardei grasi murati


Reteta sigura, reteta rapida, reteta gustoasa, reteta comoda, daca ar trebui sa calific intrun fel reteta aceasta de muraturi. Nu conteaza cantitatea de legume pe care doriti sa le conservati, important este volumul de lichid folosit. Poate unele dintre dumneavoastra ati ghicit ca am conservat legume pt iarna cu Pikant Fix (Iute). Cum am procedat? Am inceput cu spalatul borcanelor. Acestea dupa spalare cu detergent de vase si clatire abundenta, le-am pus la scurs. In ultima vreme am folosit doar borcane cu capac filetat. Ardeii (galbeni si rosii) spalati, caci despre ei este vorba, se taie in jumatate, se scoate cotorul cu seminte, apoi jumatatile le taiati in bucati mai mici, fasii, cum va place, cum va este mai usor. Am asezat ardeii taiati in borcane la voia intamplarii apoi am pregatit solutia magica pt muraturi, respectand indicatiile de pe plicul de Pikant Fix Iute. La 1,750 l apa, se adauga 300 ml otet alimentar de 9 grade si 150 grame zahar (eu  am folosit doar 100 grame zahar) se fierbe 3-5 minute din momentul inceperii fierberii, apoi solutia se toarna peste legumele din borcan. Se infileteaza capacul si atata tot. Borcanele cu ardei sunt cele 2 cu legume rosii si galbene, celelate 2 sunt cu gogosari.


duminică, septembrie 06, 2015

Compot de prune, dulceata de prune, bulion

 
La sfarsit de vara, cate ceva pentru camara, din roadele acestui an (dati click pe titlul fiecarei retete):
Compot de prune 
Dulceata de prune
Bulion
De ani de zile, pun conservele de iarna dupa aceleasi retete, cu deosebirea ca nu intotdeauna le parfumez la fel ( ma refer la vanilie, scortisoara, cuisoare...). Pt dulceata de prune, anul acesta am zdrobit fructele cu mixerul vertical si am folosit  pireul de fructe pe care l-am conservat exact asa cum am procedat altadata cu fructele intregi, fara samburi desigur.


joi, iulie 02, 2015

Dulceata de strugurei, cirese si zmeura



Aromele verii pastrate pentru iarna in borcanele din camara! De data aceasta am facut o dulceata gustoasa si parfumata din strugurei rosii, cirese carnoase si zmeura. Strugureii pt cine nu stie, la noi in Ardeal sunt coacazele. Noi avem in gradina o tufa batrana de cand eram noi copii. Anul acesta nu a fost prea mare rodul, de aceea am combinat strugureii cu cirese si zmeura. Nu conteaza cantitatea pt fiecare fruct in parte, eu niciodata nu am tinut cont de acest lucru. Am combinat fructele in cantitatile pe care le-am avut.
Aveti nevoie de: 1 kg de fructe, 500 grame zahar, 1 plic de Gelfix Extra 2x1. Eu scriu reteta pt un kg de fructe, voi puteti folosi cate vreti, doar sa respectati proportia la ingrediente.
Intotdeauna pregatesc borcane cu capac, pe care le spal bine cu detergent de vase, le clatesc cu multa apa. Borcanele scurse de apa le pun in cuptorul aragazului la foc mediu cam 15 minute, iar capacele le sterg bine cu prosop de bucatarie curat si uscat. Aceste reguli le respect de fiecare data la conservele pt iarna.
Mod de preparare: fructele se spala. Strugureii se desprind de pe ciorchine, cireselor li se scot samburii, zmeura se separa de receptacul. Punem toate fructele intr-o cratita curata de care nu se lipeste nimic. Continutul unui plic de gelfix extra 2x1 se amesteca cu 2 linguri de zahar, se adauga peste fructe, se   amesteca bine cu fructele si punem cratita la foc moderat. Nu uitati sa amestecati continuu fructele cu o lingura de lemn sa nu se lipeasca de cratita. Cand fructele incep sa fiarba, reducem focul, adaugam restul de zahar si fierbem la foc mediu inca 3 sau 5 minute. Luam cratita de pe foc, lasam dulceata sa se racoreasca putin, apoi o turnam in borcane, infiletam capacele, intoarcem borcanele cu gura in jos si le lasam asa timp de 5 minute. Asezam borcanele cu dulceata intr-un cos pe care il acoperim cu o patura (dunst uscat). A doua zi asezam borcanele in camara.



duminică, iunie 28, 2015

Conopida cu maioneza


Buna, ieftina, usor de gatit, prezenta pe mai toate mesele din piata, vedeta retetei de azi este conopida.
Aveti nevoie de: conopida, maioneza, ceapa verde, sare.
Conopida pe care am avut-o a cantarit aprox. 800 grame.
Cum am procedat: curatata de frunze, spalata si desfacuta in buchetele, am pus conopida la fiert in apa cu sare. Intre timp am preparat maioneza din: 2 oua intregi nefierte, 200 mililitri ulei de floarea soarelui, 1 lingura otet, sare. Cu un mixer vertical in cateva secunde se prepara maioneza. Conopida fiarta se raceste, se scurge de apa. Intr-un vas de plastic mai inalt, am adaugat conopida, ceapa verde (destul de crescuta) taiata marunt si le-am amestecat cu mixerul vertical pana am obtinut o crema fina de culoare verde deschis, la care am adaugat maioneza am amestecat delicat, am mai adaugat putina sare. Aceasta a fost toata munca. Va indemn sa incercati reteta daca va place conopida.

duminică, iunie 07, 2015

Pulpa de miel cu rozmarin cimbru si cartofi


Ca oricarei gospodine imi plac retetele usor de gatit. Un exemplu ar fi aceasta friptura din pulpa de miel cu rozmarin si cimbru. Sa nu pierd mult timp prin bucatarie am ales 2 condimente aromate care se potrivesc foarte bine cu mielul: rozmarinul si cimbrul. Nu aveti nevoie de  prea mult timp pt pregatirea carnii insa trebuie sa aveti rabdare in timp ce friptura sta la cuptor..Sa va spun reteta:
Timp de preparare: aprox 2 ore
Avem nevoie de: 1 pulpa miel, 200 ml vin rosu, 1 cana apa ( 250 ml), 1 lingurita cimbru uscat, 1 crenguta rozmarin (eu am avut la congelat, se pastreaza foarte bine), sare, piper macinat, 2 catei de usturoi, 5 cartofi, putin ulei, 1 lingurita boia dulce.
Mod de preparare: pulpa de miel spalata se sareaza, se pipereaza, se pudreaza cu boia si cimbru, se adauga uleiul si se unge bine. Aseazam carnea astfel pregatita in tava de friptura, adaugam apa, usturoiul, stropim cu vin. Se acopera tava cu o folie de aluminiu si se pune in cuptorul deja incalzit. Se lasa cam 30 minute, dupa care se scoate tava se intoarce carnea pe partea cealalta, se acopera tava din nou cu folie si se lasa la cuptor pt inca 30 minute. Se scoate tava din cuptor, adaugam cartofii curatati si taiati in jumatati, crenguta de rozmarin si punem tava descoperita pt inca 30 minute in cuptor. Din cand in cand, stropim carnea si cartofii cu sosul din tava pana se rumenesc. Se servesc cu salata de cruditati.