sâmbătă, ianuarie 17, 2015

Dulceata de strugurei sau coacaze rosii



In congelator am avut vreo 2 kilograme de strugurei (coacaze) si asa... la inceput de an am facut o dulceata deosebit de aromata.
Cantitati folosite: 2 kg strugurei, 2 kilograme zahar, zeama de la o lamaie.
Ciorchinii de coacaze (strugurei) se spala, se lasa la scurs, se desprind de pe ciorchine, se aseaza in pungi de plastic si se congeleaza. Eu procedez asa daca vreau sa-i combin cu alte fructe care apar mai tarziu. Anul acesta am vrut sa-i combin cu prune, insa am uitat de ei in acea perioada. Dulceata a iesit la fel de gustoasa ca si in perioada in care fructele erau proaspete.
Peste strugureii decongelati, am adaugat zaharul, i-am lasat asa de seara pana dimineata, am stors zeama de lamaie si am pus fructele la fiert. Dupa primul clocot am scurs o parte din siropul pe care l-au lasat fructele, am fiert dulceata pana cand bobitele s-au afundat in restul de sirop, semn ca dulceata este gata. Am turnat dulceata in borcane cu capace filetate, spalate, sterilizate, am pus borcanele la dunst uscat (am acoperit borcanele cu o patura groasa unde au ramas pana s-au racit), apoi le-am asezat in camara. Mie imi place dulceata de strugurei cu lapte rece.


joi, octombrie 02, 2014

Zacusca, rețete de zacusca

Gospodinele muncesc neobosite sa puna la adapost in camara proviziile pentru iarna. Doamnelor care doresc sa incerce retetele mele de zacusca, le recomand:
Zacusca de vinete


sau o alta varianta a retetei de
Zacusca de vinete

Zacusca cu fasole

Zacusca cu ciuperci si vinete


miercuri, martie 26, 2014

Platou cu aperitive rapide



Cu cateva ingrediente din frigider am incropit un platou colorat si gustos. Am avut la indemana rosii mai mari, rosii mici, branza telemea, masline, ardei gras rosu, snitele, vinete cu maioneza, fasii de ardei gras, oua fierte, rulada din cascaval, branza din tub, scobitori pt prins palariile ciupercilor din oua.
Snitele sunt din carne de porc, mai precis din muschi.
Ciupercile sunt doar oua fierte tari, carora le-am prins cu cate o scobitoare palarioare din jumatati de rosii mai mici, decorate cu branza din tub. Rosiilor mai mari le-am taiat un capac insa nu chiar de jur-imprejur. Am scos cu grija miezul si le-am umplut cu salata de boeuf, apoi am asezat in deschizatura cateva masline. Pe jumatati de rosii mai mici am prins tot cu ajutorul scobitorilor cate o bucatica de branza telemea, o maslina neagra, am spritat un mot de branza din tub (caruia i-am intepat un orificiu cu o scobitoare), iar pe mot am pus o frunzulita de patrunjel. Pe bucati de ardei gras umplute cu vinete cu maioneza, am spritat branza din tub, am asezat cate o maslina in jurul careia am pus fasii de ardei gras galben si cate o rondea de ceapa rosie mica. Pe platou am avut cateva felii de rulada din cascaval.