miercuri, iulie 17, 2013

Ciorba de agrise



Timp de preparare: 1 ora
Ingrediente: 150 grame agrise, 3 pulpe de pui, 2 morcovi, 1 ceapa, 1 radacina patrunjel, 30-40 grame orez, 1 galbenus de ou, 100 ml smantana, sare, patrunjel verde, 2 l apa.
Mod de preparare: carnea se pune la fiert in 2 l apa rece, dupa ce incepe sa fiarba se aduna spuma, se adauga ceapa taiata marunt si fierbem cam 30 minute. Se adauga morcovii si patrunjelul razuite pe razatoarea cu gauri mari. Tot acum se pune orezul curatat, spalat si scurs de apa, agrisele curatate de codite si spalate. Se fierbe ciorba alte 30 minute si se completeaza cu apa daca scade. Cand ciorba este prea deasa sau prea acra, se mai adauga putina apa si 1 lingurita de zahar.  Se potriveste gustul de sare, se mai clocoteste ciorba 1 minut si se stinge focul. Se drege ciorba cu galbenusul de ou si smantana. Patrunjelul tocat marunt se presara peste ciorba din oala. Aceasta ciorba este tare gustoasa cu carne afumata, insa atunci prepararea ei dureaza mai  mult, pana fierbe afumatura.

luni, iulie 15, 2013

Salata de castraveti cu strugurei



Timp de preparare: 10 minute
Ingrediente: cantitatea nu este stas, fiecare gospodina pregateste salata de castraveti in functie de numarul membrilor familiei sale. Ceea ce este inedit la aceasta salata simpla: boabele de strugurei (asa se numesc coacazele rosii la noi, pe valea Tarnavei Mici). Adaosul de bobite de strugurei, face salata mai gustoasa si aspectuoasa.
Aveti nevoie de castraveti proaspeti, sare, otet, ceapa, cimbru, strugurei (coacaze rosii).
Mod de preparare: se curata castravetii, ceapa, se spala apoi. Spalam bobitele de strugurei. Taiem castravetii rondele subtiri, ii punem intr-o salatiera, taiem si ceapa pestisori, foarte subtire, potrivim de sare, otet, apoi adugam cimbru proaspat sau uscat. Amestecam salata cu grija, adaugam bobitele de strugurei  pentru aspect dar si pentru gust. Este o salata potrivita la fripturi, snitele, tocanite.
duminică, ianuarie 06, 2013

Rulada din burta de porc proaspata si carnat afumat


Printre bucatele pentru Anul Nou am preparat o rulada din burta proaspata de porc si carnat afumat. Am optat pt acest fel de mancare deoarece se poate pregati cu o zi inainte.
Timp de preparare: 4 ore.
Ingrediente: 1 bucata burta proaspata de porc (1 kg si vreo 400 grame), 1 bucata carnat afumat, piper macinat, condiment pentru carne de porc la plic, 2 foi dafin, 1 lingurita piper boabe, 800-1000 ml vin alb, 3-4 catei de usturoi, apa, ata pt legat rulada.
Mod de preparare: bucata de burta se spala, se sterge cu un prosop absorbant, se aseaza pe un carpator, se bate cu ciocanul de carne, se sareaza, se pipereaza. La un capat al burtii se pune bucata de carnat curatata de membrana si incepeti rularea bucatii de burta din partea in care ati pus carnatul, spre partea opusa. Legati rulada cu ata (eu nu am avut sfoara alimentara si am legat rulada cu ata de macrame). Recunosc, am cam chinuit-o, am procedat cum m-am priceput si a iesit cam ce vedeti. Puneti rulada intr-o oala, acoperiti-o cu apa, adaugati vinul, foile de dafin, piperul boabe, usturoiul, condimentul pentru carne de porc, putina sare si fierbeti-o cam vreo 3 ore la foc domol. Gustati apa in care fierbe si mai adaugati sare daca e nevoie, mai completati cu apa cand aceasta scade. Tot timpul rulada sa fie acoperita de apa. Lasati-o in oala pana ziua urmatoare, cand incingeti din nou oala pana la primele clocote, scoateti rulada si puneti-o intr-o tava de friptura, adaugati putina apa din oala in care a fiert, dati tava la cuptorul preincalzit,  rumeniti rulada, scoateti-o pe un carpator, portionati-o, apoi curatati ata. Noi am servit-o alaturi de cartofi natur si castraveti murati. Aceasta rulada se poate consuma la fel de bine si rece alaturi de aperitive.


duminică, decembrie 02, 2012

Salata greceasca


O salata rapida, gustoasa, satioasa, este aceasta salata greceasca, care poate inlocui un pranz intr-o dieta hipocalorica.
Timp de preparare: 5 minute.
Ingrediente: 100 grame telemea desarata, 1 rosie, 1 ardei gras (de preferat verde fiindca are mai putine calorii, dar merge orice fel), 1 castravete proaspat mic, 1 ceapa rosie, 1 lingura ulei de masline, 1 lingurita otet de mere.
Mod de preparare: curatati ceapa, spalati zarzavatul, scoateti samburii din ardeiul gras. Intr-un bol, taiati branza telemea cubulete, zarzavatul dupa bunul plac, stropiti salata cu ulei de masline si otet de mere si gata.


duminică, noiembrie 11, 2012

Dulcesarat are 3 anisori

Nu pot crede ca au trecut deja 3 ani de cand am blog. Imi amintesc cu cat entuziasm am inceput, ce mult timp si munca am investit. Mi-a fost greu, eu nemaifiind la prima tinerete sa tin pasul cu tehnica, dar m-am straduit sa nu-mi dezamagesc vizitatorii, nu stiu in ce masura am reusit. La un moment dat, voiam chiar sa renunt, insa dupa ce am cladit o parte din blog, imi parea rau s-o fac. Uitandu-ma in urma la primele mele postari, cand nu stiam prea multe lucruri despre bloggerit, sau legate de imagini, mie mi se pare  ca am progresat. Aparatul foto pe care il am, nu este unul performant, desi imi doresc cu disperare un Nikon, dar cred ca visez degeaba, ca acest lucru nu se va intampla, insa m-am straduit sa redau intotdeauna cele mai sugestive imagini. Asa cum am mai amintit cu alte ocazii, aparitia blogului Dulcesarat, este legata de existenta site-ului Gustos.ro, care in 2009, la sfarsitul toamnei, organiza un concurs, la care puteau participa doar bloggeri. Asadar, la inceputul lui noiembrie, eu inscriam primele retete pe blog. Am pana in prezent aproximativ 300 si ceva de retete, in mare parte ardelenesti, de pe Valea Tarnavelor, unde traiesc si de unde imi am originile, parintii si bunicii mei fiind din aceasta zona. Multumesc frumos, admiratorilor blogului si vizitatorilor lui, pe care ii vreau in numar cat mai mare, pe care ii primesc cu drag si ii astept cu impresii.