joi, septembrie 29, 2011

Compot de struguri albi, fara conservant


Pentru compotul de struguri am cumparat struguri cu boaba mare, pe la noi prin Ardeal se mai numesc si tata-caprei. Imi plac fiindca sunt carnosi si au samburi putini.
Eu am folosit borcane mari de 720 g, cu capace metalice cu filet.
Timp de preparare: 1 ora.
Ingrediente: 2 kg de struguri, 3 linguri zahar pt fiecare borcan de compot, zahar vanilat, apa.
Mod de preparare: spalati strugurii, rupeti bobitele de pe crenguta, ii asezati in borcane.
Intrun borcan in care ati pus fructe, adaugati apa, mai jos cu un deget de gura borcanului, rasturnati apa intrun vas, o masurati si aceea este cu aproximatie cantitatea de apa necesara pt un borcan de compot. Intrun vas incapator, puneti atatea masuri de apa, cate borcane de compot faceti si pt fiecare borcan adaugati 3 linguri de zahar, adaugati apoi zaharul de vanilie si puneti vasul pe foc, amastecand continuu pana se topeste zaharul si obtineti zeama pt compot. Aceasta zeama, se toarna in fiecare borcan peste fructe, infiletati capacul, apoi asezati borcanele intro tava cu apa, pe fundul careia puneti o carpa si puneti tava la cuptorul preincalzit. Sunt gata cand incep sa se ridice bule de aer de pe fundul borcanului spre capac si vedeti prima bobita  usor crapata. Acum puteti stinge focul la cuptor si lasati compotul sa se raceasca pana ziua urmatoare cand il asezati in camara. Puteti steriliza borcanele cu compot intro oala mare in care ati asezat borcanele, ati adaugat apa pana la gatul borcanelor, asezati oala pe aragaz, fierbeti borcanele 15 minute din momentul in care vedeti ca incepe sa fiarba apa din oala. Sterilizarea se face la foc mijlociu, apoi cand incepe sa fiarba apa, focul se reduce la mic. Mie imi place mai tare sterilizarea in cuptor, este mai comod.
Nu va temeti, compotul dumneavoastra se va pastra fara conservant, daca  fructele sunt perfect sanatoase, borcanele curate si bine capsate. Este foarte bun peste iarna ca atare, sau la salate de fructe.

Deprindeti bobitele de pe crengute.
Asezati fructele in borcane si pregatiti siropul.
Adaugati siropul peste fructe si capaciti borcanele.
Puneti apa in tava si puneti tava in cuptorul preincalzit cam 30 minute.
marți, septembrie 27, 2011

Dulceata de prune negre delicioasa si parfumata


Daca timpul dumneavoastra este limitat si totusi ati vrea sa aveti aceasta dulceata in camara pt zilele lungi de iarna, este o alegere buna sa o incercati. Daca ati hotarat sa preparati dulceata, aveti nevoie de aprox 1 ora. Nu veti regreta nicio secunda, este delicioasa si parfumata.
Incepeti intotdeauna cu spalatul borcanelor pe care le sterilizati apoi in cuptorul aragazului preincalzit, pana se usuca apa de pe ele (cam 10 minute).
Timp de preparare: 1 ora.
Ingrediente: 3 kg de prune, 3 plicuri gel fix 2:1, 3 lingurite cuisoara macinate, 2 lingurite scortisoara macinata, 3 vanilii, 1 kg si jumatate zahar.
Mod de preparare: spalati prunele, scoateti samburii. Intro oala,  taiati fructele in 4, separat intrun alt vas (un bol de exemplu) amestecati cele 3 plicuri de gel fix cu 6 linguri de zahar, turnati amestecul peste fructele din oala, amestecati bine si puneti oala la foc. Amestecati continuu in oala, cand prunele incep sa fiarba, adaugati zaharul, praful de cuisoare, scortisoara si vanilia. Fierbeti fructele vreo 5 minute, luati oala de pe foc si puneti dulceata in borcane cu capac, apoi le tineti intre paturi la dunst uscat pana ziua urmatoare cand le asezati in camara. Toate detaliile de preparare le gasiti pe plicul de gel fix. Din 3 kg de fructe, obtineti 10 borcane de dulceata de 300 g /borcan. Daca v-am convins ca merita sa incercati, va doresc spor la treaba.

Amestecati plicurile de gel fix cu 6 linguri de zahar si le adaugati peste fructe.
Dupa ce fructele au dat in clocot adaugati zaharul si mirodeniile, fierbeti 5 minute.
Puneti dulceata in borcane cu capac, bine spalate si sterilizate.
Dupa dunstul uscat se pot aseza in camara.
Pofta buna!
luni, septembrie 26, 2011

Ardei bulgaresti


Pentru ca piata e plina cu tot felul de bunatati, am fost tentata sa cumpar ardei bulgaresc sa pun pentru iarna. Imi plac fiindca sunt usor piscaciosi, ii mananc la iarna cu slaninuta si carnati de porc.
Timp de preparare: 15 minute.
Ingrediente: 1/2 kg ardei bulgaresti, 100 ml otet pt muraturi, 300 ml apa, 2 lingurite de sare pt muraturi, 2 lingurite zahar, piper si foi de dafin.
Mod de preparare: amestecam apa cu otetul, sarea, zaharul, piperul si foile de dafin, se pun toate pe foc. Intre timp spalam ardeii, le taiem coditele, ii taiem in bucati. Cand fierbe apa ii scufundam 1 minut in apa clocotita, ii scoatem din apa, ii asezam in borcane bine spalate si sterilizate, apoi adaugam apa in care au fost opariti. Se capacesc borcanele cu capace cu filet sau se leaga cu foita de celofan, se pun intre paturi pana ziua urmatoare cand se pot aseza in camara.
duminică, septembrie 25, 2011

Supa-crema de gogonele

In aceasta perioada a anului se gasesc gogonele din belsug, de aceea va recomand o reteta de Supa-crema de gogonele, usor de realizat ca timp si dificultate, insa neasteptat de gustoasa si satioasa.
Timp de preparare: aproximativ 35 minute.
Ingrediente: 1 kg gogonele, 2 catei mari de usturoi, 1 lingura de zahar, 1 l supa de legume, 200 g cas de oaie, 200 g smantana, vreo 20 frunzulite de busuioc, vreo 10 inflorescente de busuioc, 7 linguri ulei de masline, sare, piper. Ingredientele sunt pentru 4 portii.
Sfat: supa de legume puteti sa o preparati rapid dintrun l de apa fiarta la care adaugati 3-4 lingurite de vegeta. Daca nu folositi vegeta, atunci preparati o supa din 1,5 l(1 litru si jumatate) de apa in care fierbeti zarzavat(ceapa, morcovi, patrunjel). Dupa fierberea zarzavatului sa va ramana 1 l supa.
Mod de preparare: spalati gogonelele si taiati-le felii subtiri. Pastrati 2 sau 3 gogonele pt ornarea supei. Intro oala punem uleiul de masline la incins, adaugam usturoiul curatat si taiat felii subtiri, gogonelele, zaharul, putina sare, piper si calim 5 minute. Turnam apoi supa de legume si fierbem totul timp de 10 minute, potrivim gustul de sare daca mai e nevoie. Lasati preparatul sa se racoreasca apoi il mixati cu robotul vertical impreuna cu smantana, casul de oaie taiat cubulete si frunzele de busuioc spalate. Se obtine o crema moale, pe care o portionati in farfurii de supa si ornati cu felii de gogonele si inflorescente de busuioc.
miercuri, septembrie 21, 2011

Gogosari pentru iarna

De multi ani, in fiecare toamna conserv gogosari dupa aceasta reteta, simpla si sigura.  
Timp de preparare: 24 ore.
Ingrediente: gogosari, zahar, sare, foi de dafin, hrean, piper boabe. Pt fiecare kg de gogosari, avem nevoie de: 100 ml otet, 100 g zahar, 1 lingura sare neiodata (pt conserva), ½ lingurita salicilat.  
Mod de preparare: curatam gogosarii de samburi, ii spalam, ii taiem bucatele, presaram piper boabe, adaugam cam 2 radacini de hrean potrivite(curatate, spalate si taiate bucati), apoi se adauga pt fiecare kg de leguma 100 ml otet, 100 g zahar, 1 lingura sare neiodata, ½ lingurita salicilat. Se amesteca totul bine, se lasa sa stea 24 h, dupa care se pune muratura in borcane, se toarna zeama rezultata, se leaga sau se capacesc borcanele si se aseaza in camara. Puteti sa pregatiti aceasta muratura din cate kg de legume aveti la indemana. Trebuie sa respectati cantitatile de sare, zahar, salicilat, raportate la cantitatea de legume pe care doriti sa o conservati. La 5 kg de gogosari am avut nevoie de 1 borcan de 3 l si 2 borcanele de 800 g. Puteam sa pun muratura in 2 borcane de 2 l. In borcanul de 3 litri am cam inghesuit bietii gogosari! Daca doriti o salata rapida, pe care nu o pastrati pt iarna, nu puneti salicilat.