luni, iunie 27, 2011

S-a incheiat prima saptamana a concursului ,,Bucatarul stie tot,, pe saitul Gustos


Cine viziteaza saitul gastronomic romanesc Gustos.ro stie desigur ca aici are loc un interesant concurs anual, Bucatarul stie tot, la care sunt inscrisi o sumedenie de participanti. Particip si eu, iar azi cand am deschis PC, aveam in cutiuta postala electronica un mesaj ca as fi castigatoarea primei etape. Sunt foarte fericita, trebuie sa recunosc si nu m-am putut abtine, vreau sa impartasesc tuturor cititorilor blogului meu, aceasta bucurie. Multumesc echipei Gustos, pt premiul acordat prin organizarea acestui concurs, la care am decis sa particip si care tine 1 luna.


joi, iunie 16, 2011

Dulceata de capsuni cu gel fix 3x1


Este sezonul dulceturilor de tot felul. Zilele astea am preparat dulceata de capsuni, a iesit foarte gustoasa, aromata, racoroasa, datorita mentei uscate pe care am adaugat-o la compozitia de capsuni. De o vreme prepar dulceata cu gel fix, mie personal, imi place mult, iar timpul necesar este mult mai scurt. Cel mai mult mi-a luat spalatul si sterilizatul borcanelor si curatul capsunilor de codite. Intotdeuna incep cu pregatirea borcanelor, pe care dupa ce le spal bine cu detergent de vase, le clatesc cu apa din abundenta, le las sa se scurga putin si le sterilizez in cuptorul de la aragaz cam 10 minute, la foc minim, pana se usuca. Folosesc intotdeauna borcane cu capace filetate. Am facut aceste precizari pt gospodinele incepatoare, sper sa le fie de folos. Aceste manevre au durat vreo 30 de minute. Iata reteta:
Timp de preparare: aproximativ 1 ora, fara sa socotim pregatirea borcanelor.
Ingrediente: 3 kg  capsuni, 1 kg zahar, 2 vanilii, 2 lingurite menta uscata, 3 pliculete gel fix 3x1. Avantajul folosirii gel fix-ului 3x1 este ca nu aveti nevoie de prea mult zahar. Pt 1 kg de fructe e necesar doar 350 g zahar.
Mod de preparare: capsunii spalati, se curata de codite, cei mari se taie bucati, se pun intro oala incapatoare, se amesteca zaharul cu praful gel fix, se adauga peste capsuni, tot acum se adauga vanilia si menta uscata maruntita, se amesteca bine si se pune dulceata la fiert, la foc potrivit, amestecand continuu. Din momentul inceperii fierberii, este necesar sa fierbeti dulceata cam 3 sau 4 minute, amestecand continuu. Precizez ca eu nu am luat spuma, in rest am respectat instructiunile de pe plicul gel fix. Dupa trecerea timpului de fierbere, luati oala de pe foc si cu ajutorul unui polonic, umpleti borcanele, infiletati capacul apoi puneti borcanele cu gura in jos cateva minute. Asezati toate borcanele intro tava, de data aceasta cu capacul in sus, le acoperiti cu o patura groasa, asigurandu-le in acest mod un dunst uscat. Dupa ce se racesc, ziua urmatoare, le luati din tava, le curatati daca este nevoie, in cazul in care ati picat dulceata pe peretii exteriori ai borcanului, le etichetati si le depozitati in camara. Am obtinut 9 borcanele.

Taiati capsunii mai mari.
Zaharul si gel fixul.
Amestecati zaharul cu cele 3 plicuri de gel fix.
Adaugati peste capsuni, nu uitati vanilia si menta.
Amestecati cu cantitatea de capsuni.
Dulceata e gata de pus in borcane!
Intoarceti borcanele cu capacul in jos pt 5 minute.
Dupa racire la testul degustarii.
Un deliciu!
Etichetate pt camara.

Macaroane cu branza de oaie



In vacantele de vara petrecute la bunicii dinspre mama, unde aveam multi verisori primari si trageam ca albina la miere, bunica gatea deseori, taitei de casa cu branza de oaie. Era o fericire pt mine, dar si pt bunica cand imi placea mancarea, pt ca eram o mofturoasa si puteam numara pe degete mancarurile pe care le mancam cu drag. Rar se intampla sa nu aiba bunica taitei de casa pusi la uscat, intro cutie de carton. Ei, totusi se intampla uneori sa fie cutia goala si cumpara musai, de la coperativa (asta fiind magazinul din sat, care era plin cu de toate, incepand de la cuie pana la biscuiti, boboante si marmelada) ,,macaroane,, denumire generica pt orice fel de paste fainoase.
Zilele acestea am cumparat si eu o punga de macaroane si am pregatit o portie zdravana de ,,macaroane cu branza,,. Dar sa stiti cu branza e alta poveste, am facut-o chiar eu din cas de oaie. Am razuit casul pe razatoarea cu gauri mari, dupa ce l-am tinut in apa cu sare, apoi l-am framantat cu sare grunjoasa si am obtinut o branza gustoasa.
Iata reteta de macaroane cu branza:
Timp de preparare: 20 minute.
Ingrediente: 1 punga de paste fainoase, 300 g branza de oaie.
Mod de preparare: se fierb pastele fainoase, asa cum este indicat in instuctiunile de pe ambalaj, se clatesc cu un jet de apa rece, se scurg de apa, se pun intrun castron, apoi se amesteca cu branza. Ca sa fie aproape de cele ale bunicii, am pus castronul 2 minute la microunde, sa se topeasca putin branza. Bunica le tinea pe ,,ploaptan,, iar focul era numai cu lemne. Ce vremuri, ce amintiri!

Pastele se fierb, se clatesc cu apa rece, se strecoara.
Se pun intrun castron si se amesteca cu branza.
Pofta buna!